Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REGNBÅGSTRÄNING

2021-05-20

Onsdag.

Husse for till golfbanans stora och ytterst välansade gräsytor och Matte tog tag i klippandet av de egna, inte så stora och väldigt dåligt ansade gräsytorna. Som beskrivits tidigare har stora mängder regn på kort tid gjort gräsmattan mellan bäcken och vägen till ett gungfly ställvis och lös i botten helt allmänt. Omöjlig att klippa ner trots snabbt växande. Uppehålsväder på tisdagen hade fått vattnet att sjunka undan märkbart med flera centimeter under jordytan och möjligen skulle det gå att klippa med den ärvda gamla bendrivna gräsklipparen. Motorgräsklipparen skulle bara slira på stället i leran. Matte startade på den väldränerade infiltrationskullen som redan klippts en gång och på toppen där det är torrast gick det fint. Matte jobbade sig neråt kanterna i takt med att solen steg och torkade upp och det decimeterlånga gräset krävde mycket kraft och klipparen rullades fram och tillbaka och hit och dit. Tid tog det och tungt var det och Matte behövde en vilopaus.

Med nya krafter klippte Matte färdigt på kullen och fortsatte ner på den stora gräsmattan och lyckades få av en stor del av mängden maskrosor på den torraste biten. Solen jobbade på och gräset torkade upp vartefter och Matte kämpade på med hela kroppen när hon tryckte gräsklipparen framåt. Gräsklipperiet avslutades med den värsta biten där det klafsade runt fötterna och då var krafterna på upphällningen. Men det gick. Återstår en fjärdedel av gräsmattan att klippa under torsdagen. Fyra timmar orkade Matte vara igång inklusive en paus och kände sig nöjd därmed. Modji och Aili uppskattar nyklippta gräsmattor mycket och Modji blev glad när Husse kom hem och rullade sig vällustigt länge på det nysnaggade gräset!

Kvällens räddningssökträning förväntades ske i fint väder i ett skrotområde. Det började bra men molnen drog in och just som Matte gömt sig för andra hunden öppnade sig himlen. Matte försökte få regnskydd under några tunna kvistar björksly och det gick dåligt. Regnkläderna låg i bilen. Till och från fortsatte regnandet med skurar och solsken varvat och en vacker regnbåge välvde sig ståtligt över området. Modji sökte i medvind och förvånade figuranten med att utan problem hitta vittringskällan, trots avsaknaden av vind. Även övriga två figuranter sökte Modji  rätt på utan problem i skrotområdet. Hon tar alla chanser att klättra och hoppa upp på föremål under sitt sökarbete. Bra gymnastik för hela kroppen! 

Aili fick bara en enda figurant att söka rätt på. Matte bad om ett svårt gömställe för figuranten och så blev det. Aili jobbade på i området utan att hitta någon. Hon hittade alla gamla gömställen som nyttjas under kvällen och blev lätt frustrerad. Ingen figurant någonstans. Aili frågade Matte. Som sett att det fanns ett bortre hörn i området där vinden låg så att all vittring troligtvis drog ut i den omgivande skogen. Just det hörnet hade Aili missat i sitt frisökande, så då gick Matte åt det hållet. Aili behövde gå ända ut i skogskanten för att hitta figuranten, som gömt sig bakom en stor sten på slänten upp från skrotområdet. Det blev precis så som Matte ville. Aili skulle få en svår uppgift att lösa och jobba fick hon!

Avslutningsvis på kvällen fick alla hundar varsitt andra sök ute bland sten- och grushögar i bergtäkten. Regnat hade det gjort till och från hela kvällen och det stämde inte alls med väderprognosen. Matte hoppades innerligt att regnskurarna var väldigt lokala och inte drabbade Lapskreviret tjugo minuter bort med bil.

Matte hade tur! Inte en droppe hade fallit över de uppblötta gräsmattorna hemma.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)