Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTETRÄNING OCH HUNDTRÄNING

2019-01-24

Onsdag.

En dag som blev rätt intensiv. Matte hade lyckats bli inpetad på en tid hos en OMT sjukgymnast, vars far höll Mattes först opererade höft igång med konstgjord andning i många år. Härligt när söner går i fäders fotspår, när de förstnämnda till slut unnar sig pension. Eftersom operationen skedde på en återbudstid fanns inte så mycket tid att i "god" tid kontakta en sjukgymnast. Matte var lite tidig och passade på att gå fram och tillbaka i god fart i korridoren! Stora bestämda steg på halfritt underlag och utan möbler, hundar och väggar i vägen. Jätteskönt! En krycka stadigt i vardera handen. Ytterkläder på och Matte traskade sig nästa svettig. Lite flås behövs.

Sedan fick Matte många goda råd om hur hon skall gå vidare med sin fysträning. En stegringsplan med gym om några veckor. Samma som med första höften. Benstyrkan måste jobbas upp. Vattengympa när såret är helt läkt. Motionscykeln utan belastning för uppsmörjning av leden. Samt - hitta rumpmusklerna! Knipövningar! En skinka i taget! Prova själva. Båda på en gång är inte samma sak som en i taget.... Matte fick sig detaljerat beskrivet exakt hur en höftoperation går till. Av en som sett en. Efter det kände Matte att med så många avskurna muskler och ledkapseln uppbruten och benet avsågat är det ett under att man kan gå med benet några timmar efter operation. Totalt ett år får man räkna med innan styrkan återfåtts till fullo. Det är bara att jobba på. Men halkan ställer till det. I DN kan man läsa att 200 personer söker hjälp för halkskador dagligen i Stockholmstrakten. Det är is så att folk åker skridskor på vägar och i parker! Det ser lite märkligt ut, men säger mycket om hur isigt det är överallt.

På kvällen tränade två Lapska tikar, två Lapska killar, en Labbekille och en Springertik inomhus, i samma byggnad som i förra veckan. Samtliga hundar bands upp i köket och uppförde sig städat. Med så många förare behövdes inte samtliga som figuranter till varje hund och lite umgänge tackade Matte för. Som tillbringade förra veckans träning sittande på en och samma toalett som figurant. En vecka efter operation var det inte läge att traska runt för mycket. Nu stod Matte och hängde på kryckorna och fick snacka lite hund också. Trevligt! Men den där toaletten var ett bra gömställe och sittande på toalocket på en förhöjningskudde fungerade ju bra som viloplats, när ståendet blev tröttsamt.

Den här veckan ville Matte köra sin egen hund och planerade ett sök som skulle fungera utan att Matte måste gå i de svängda trapporna. En figge fick gömma sig mellan ytterdörren och den inre dörren i entrén. Ett kallt och dragit utrymme förvisso men bra vittringsmässigt. Husse offrade sig iklädd ytterjacka. Några meter därifrån gömde sig en figge i ett rum bakom en stängd dörr och bredvid det rummet fick en tredje figge gömma sig bakom stängd dörr. Tre figuranter mycket nära varandra i varsina utrymmen med fläktsystem och självdrag. Inte lätt! En fjärde figurant fick gömma sig någonstans en trappa upp, med uppdraget att belöna och mata ner hunden till Matte. En dörr stängdes för att hindra Aili från att ta sig vidare in i ett intilliggande trapphus. 

Matte använde samma startrutiner som vanligt och Aili var aningen misstänksam mot att gå i koppel tillsammans med två kryckor. Vilka faller då och då när Matte felparkerar dem. Men kopplet togs bort när Aili sattes i arbete och hon kunde frisöka med Matte på säkert avstånd. När hon ganska snabbt fyndade Husse mellan ytterdörrerna hade hon helt glömt att Matte stolpade omkring med pinnar i händerna och skallmarkerade jättefint mot dörren! Matte kom fram och öppnade och en lycklig Aili belöndades av Husse liggande på dörrmäattan. Efter ett "färdig" gick Aili åter i arbete och fyndade nästa figge i rummet intill. Skallmarkerade snyggt vid dörren även här och Matte öppnade. Efter ett bra avslut fortsatte Aili söka och satte fart uppför trappen! Hon gick som sista hund och huset var fyllt med vittringen från sju människor som rört sig här några timmar. Inte minst trapphuset! Men - Aili tvärvände på fjärde trappsteget med framåtresta öron och svansen högt! Upp med nosen! Hon hade nästan missat en figge, men bara nästan. Hon vittrade intensivt mot två motstående dörrar (ett tomt men tidigare använt gömställe), bestämde sig för rätt dörr och öronen åkte bak när hon nosade i dörrspringan och kom till markering. Aili släpptes in och belönades av figgen.

Efter avslut bar det åter uppför trappen men nu hela vägen. Aili var färdig i nedervåningen. Rätt snabbt hörde Matte en ihållande skallmarkering där uppifrån och snart kom Aili ner med sin funna figurant. Hela vägen slickade Aili i sig skinkpastej från tuben och överlämndes till Matte. Eller så överlämnade vallhunden Aili sin funna figurant till Matte. Alla de fyra figgarna var funna och flocken var samlad. 

Mattes operation var väl inpetad en torsdag. Mellan två onsdagar så att Matte inte behövde avstå från träningen en enda gång. Perfekt!

Tack alla för en givande och trevlig träingskväll och det var skönt att slippa onsdagsvädret!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)