Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VEMS ANSVAR?

2016-03-10

När en uppfödare säljer en hund utan avelsrätt, har uppfödaren inte längre något att säga till om avseende hur denna hund används i avel. Enligt köplagen. Där hunden betraktas som en vara. I den bästa av världar väljer valpköparen att ha en dialog kring detta med sin uppfödare. Men den bästa av världar existerar inte alltid. Om en såld hund visar sig ha C-höfter (trots föräldrar med B-höfter) eller någon annan i svensk avel, på rasen icke önskvärd kommentar, under "veterinär" på avelsdata men trots detta används i avel, mot gällande rekommendationer i rasklubben. Är detta då verkligen uppfödarens ansvar? Tillika med resultatet av denna avel? En såld vara är såld. Från den dagen då kontraktet skrivs under, avsäger man sig all bestämmanderätt. Man kan ge råd endast till den som råd vill ha.Att kränga knytt har sina sidor. Det är ansvarsfullt att vara uppfödare, men i hur många generationer skall man behöva stå till svars för andras beslut? Egna beslut ok.

onsdagen funderade Matte lite över detta och en framförd åsikt om seriositeten i uppfödningen, när hon gick en sväng med sina Lapska i skogen. Vildsvinen hade avancerat ytterligare ett stycke närmare grannens, mot skogen gränsande tomt. Färsk uppbökad svart jord lyste i snön. Hundarnas nosar vändes mot vinden och höjden intill. Så väldigt långt borta var nog grisarna inte. Matte hade inte en tanke på att släppa dem lösa. Promenaden gick längs stigen över berget och grisarna hade noga markberett på båda sidor. Trots berg och mossa! Ingen djup jord här, annat än i vissa grunda skrevor. Men här var det inte färska spår och hundarna brydde sig inte.

På kvällen tränade Lapskflocken tillsammans med de tre Lapska killarna i en fordonshall. Här var det ommöblerat sedan sist! Nya stora arbetsfordon fanns att gömma sig på och i ett hörn hade en mängd mindre pryttlar samlats, utgörande en relativt sett bökig miljö för hundarna att jobba i. Bra träning förväntades!

Násti fick ett frisök med fyra figuranter utplacerade i golvhöjd. Hon har ingen större kunskap om att hon är en äldre dam med ett öga och inte skall klättra på grävmaskiner och lastbilar! Arbetsmotorn är intakt och konditionen är för åldern god. Smidigheten likaså. Men skaderisken är större! Násti tog sig an uppgiften med samma intensitet som vanligt, där hon vibrerer av iver och förväntan i hela kroppen och har lite svårt att inte berätta  för alla hur kul detta är! Hon löste uppgiften säkert och skallmarkerade bra, men hade lite svårt att sluta jobba när alla figgar var funna. Det kunde ju finnas någon mer! Vilket det ju faktiskt gjorde. Men killen bakom den tätslutande dörren till biltvätten var inte med och lekte. Han tvättade sin bil!

Modji fick ett sök i hela hallen men bara en person var saknad. Matte vill träna inriktat på skarpa lägen, för träning av läsande av sin hund och korrekt markering. Inget glapp på gamla vittringar. Matte ville ha precission och effektivt sökarbete och det fick hon! Matte hade bett om en "klurig lega" och hade med sig en facitgubbe, då hon inte ville veta var figgen var gömd. På några få minuter hade Modji löst uppgiften och skallmarkerade figuranten, gömd längst nere i ett hörn, uppe på ett fordon där vittringen slog mot båda väggarna. Mycket säkert och snyggt jobbat av Modji! Kanonbra! Matte känner sig trygg med Modji i snöret på skarpa sök. Två kvällar i rad har sökuppgifter aviserats, men tagits tillbaka. Det är skönt när folk kommer tillrätta av sig själva!

Aili fick en uppgift där hon skulle separera två vittringar från varandra och markera båda figuranterna, trots att de var gömda intill varandra. En fanns inne i en mörk container med endast en liten springa i dörren. Den andre satt i ett minifordon strax utanför, med ett fönster öppet. Aili skötte sig fint, trots den lite knepiga situationen och fyndade figgen i fordonet först. Skällde mycket bra och efter godisbelöning jobbade hon vidare och lokaliserade figge nummer två inne i containern. Bra skallmarkering även här.

När människor saknas efter en sprängolycka finns det stor risk att det är flera som är dolda från varandra inom ett litet område. Hunden måste kunna identifiera enskilda individer och markera dem separat. När fler än ett barn försvinner samtidigt, är chansen stor att de kan hittas nära varandra.

Lapskkillarna skötte sig alldeles utmärkt alla tre och detta trots att Aili börjat löpa denna dag. Nio månader sedan sist. Bra.

Avslutning på kvällen skedde på Sibylla/OK och där har man inte hängt med i den vegetariska trenden! Mängder med burgare, mackor och sallader fanns i utbudet. En säger en enda rätt var vegetarisk! En vegetarisk burgare. Inte en enda fiskrätt. Ingen fiskburgare. Dåligt! MAX är en föregångare!

Tack allihop för bra träning som vanligt! Många skratt blev det! Som vanligt!

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)