Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE PROMENAD

2015-09-26

Fredag.

Solen sken och det var ett härligt höstväder! Inte mycket till vind och enstaka gula björklöv singlade ner över vägen. 

Matte tog med sig hundarna på en lång och omväxlande promenad i varierad omgivning och i olika tempo. På olika underlag. Promenaden inleddes på grusväg i 500 meter upp till sjön Hoven i norr. Här finns badklippor och några små sandstränder gemensamma för de boende i Eksogen och Älgeby. Vilket uppenbarligen inte räcker för en nyinflyttad familj som lagt ut en privat flytbrygga som täcker stranden och påskrivet står tydligt vem bryggan tillhör. Samma fastighetsägare som totalt struntar i övriga boende när han ignorerar rådande trafikregler inom området och inte saktar in vid möte med gångtrafikanter på den smala vägen. Att hugga ur för fri sjöutsikt anses tydligen vara helt i sin ordning när markägaren inte bor i närheten. En del har behov av att utvidga sina revir på andras bekostnad och tar för sig hämningsfritt. Både i det stora och det lilla. Länder som fritidishusområden. "I går var det ditt - nu är det mitt!" Oförskämt och hänsynslöst. Härskarfasoner.

Hundarna och Matte promenerade vidare längs sjön och här gick det inte fort! Halkrisken var stor på alla såphala trädrötter som nystar sig kors och tvärs över stigen. Allt regnande varenda dag har gjort marken vattendränkt ställvis och blöta löv på synliga rötter har Matte stor respekt för. För att riktigt kunna njuta av utsikten över sjön gjorde Matte då och då en paus och bara njöt! 

Fram ur skogen kom Matte och hundarna i Älgeby och här tog asfalten vid. Farten ökade och hundarna var välrastade. Enstaka luktstopp tilläts, men i stort sett ökade Matte farten till mycket rask promenad. Hundarna fick pinna på i fin flytande trav. Vid gården gick hästarna i en avlägsen hage och de var färre än föregående höst. Lite senare passerade Matte och hundarna fåren som betade återväxten på en slagen äng. Fridfullt var ordet! Vilket snart byttes till trafikhets! Matte valde att gå ett litet stycke längs den hetsigt trafikerade "landsvägen" längs Långsjön upp till Riala, för att slippa gå tillbaka samma väg. Här råder rena rallymentaliteten och olyckor sker lite då och då på den smala, backiga och kurviga vägen. Matte tryckte ner hundarna mot diket och balanserade själv utanför asfaltkanten i alltför långsamt tempo den ca 500 meter långa sträckan förbi Ekskogens gård, med anor från 1600-talet. Här vek Matte av och in i hurområdet /"byn" igen. 

Promenaden fortsatte på småvägarna söderut och hemåt. I början var det uppförsbacke, men vartefter ökade farten till powerwalk när marken planade ut. Hem kom Matte och hundarna gående i mycket god fart, uppvärmda som de var, efter nästan två timmars gående i det fina höstvädret. Nedvarvningen skedde genom lite gående och fixande med en sen lunch för Mattes del och Aili var lagom uppvärmd för att vilja leka jaktlekar med mor sin! Násti är i lyaletarstadiet och rullade ihop sig i korgen på glasverandan. Sörjande de låtsasvalpar som Matt stjäl för henne.

Snart nog härskade lugnet och även Aili och Modji slog sig till ro. Matte åt sin lunch av rester kall ur en kylskåpsbytta, sittande i solen på bryggan i bäcken, som porlade yster likt en vårbäck. Njutning!

Hundarna fick ännu en promenad denna dag när Husse tog en skogsrunda med dem i kvällningen. En hel dag utan regn! Matte hade fått en hel del gjort i trädgården och med gott samvete slocknade Matte i fåtöljen när hon ville se nyheterna på TV.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)