Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKVALLERTRÄNING

2016-10-31

Söndag.

Husse och Matte utnyttjade det fina höstvädret till att ställa i ordning för vintern utomhus. Solen sken, det fläktade lite lagom och temperaturen låg som mest på fem grader. Mycket fanns att göra i form av borttagande av överblommade och nervissnade växter. Där alla med fina fröställningar får stå som prydnader och fröautomater åt fåglarna över vintern. En del som bara blir som blöta, slafsiga och smetiga snorsträngar när de fryser måste bort. Pilörten är fantastisk när den blommar och även senare, men frusen kräver den diskhandskar för att hanteras. På tomten finns tre stora bestånd och nu kom de bort i tid. Sommarblommor ersattes av ljung, silverek och prydnadskål kring ytterdörren. Sommarvattnet utomhus stängdes av, blommor plockades in i fina buketter. Än blommar kärleksörten och rosenskäran. Lavendelblommor togs in för torkning. Trädgårdmöblerna ställdes undan under tak.

Hundarna hade fullt upp även de! 

Många var ute och promenerade denna härliga höstdag! Många var även ute och körde bil och stundtals var det svårt att förstå att stugan ligger vid en smal liten väg i ett fritidshusområde en mil från närmaste samhälle. Många hundägare promenerade förbi stugan. Modji var på alerten hela tiden. Familjens vakthund nummer ett som hade god hjälp av dottern Aili. Familjens vakthund nummer två. Löven på buskarna längs vägen har fallit av de senaste dagarna och sikten var friare ut över vägen. Ett dovt och knappt hörbart "uff" som signal till Matte från Modji om att någon nalkade sig, uppfattades blixtsnabbt av Aili som rusade åstad med svansen högt och tog över medelst ett tydligare skällande. Matte körde skvallerträning och Aili gjorde som sina föregångare vid unga år. Resonerade som så att man kan ju inte bli tyst och godisbelönas - om man inte först skällt ordentligt!

Jodå, Matte har skvallertränat hundarna tidigare. Men nästan allt man tränar in behöver repeteras med jämna mellanrum. Hundar testar gränser, framför allt som unga. Aili är tre år och inte alls vuxen till varken kropp eller knopp ännu. Hon testar. Både det ena och det andra och med alla i familjen. Söker sin identitet.

Det känns orättvist när Lapska inte får fler chanser, utan kastreras/omplaceras redan i tvåårsåldern. Rasen mognar sent och en del individer senare än andra. Andra tidigare. Men generellt har inte Husse och Matte upplevt sina Lapska som vuxna förrän de ha varit fyra år. En del ser mycket vuxnare ut än Aili vid tre års ålder, men för att orka vara en arbetshund och skala runt en timme i sträck på sök i en bergtäkt i stora språng utan uppehåll, hålls hon utan onödigt mycket fett på kroppen. Likson de övriga två Lapska i familjen. I utställningsringen förefaller dock lite extra fett kunna tas för en utvecklad kropp på en mycket ung hund. Fett och muskler (massa i positiv bemärkelse),  är inte samma sak. Gäller för alla raser! Påtagligt ofta premieras för feta hundar. En ung hund skall inte se ut som en vuxen hund - men bör därför inte undanhållas ett Excellent! Lika lite som en veteran bör göra det! Men det där med vänstervarvande är en historia för sig.

För att kunna få något gjort i trädgården valde Matte den enkla vägen, med alla som passerade tomten och en Modji som gärna "uffade" en diskret kommentar om annalkande främlingar. Samt en mer högljutt skvallrande Aili. 

Modji gav startsignalen och fick därför bära det fjärrkontrollförsedda träningshalsbandet, med både belönande pipsignal och mer obehaglig citronpuff. Aili fick bära ett gammalt trasigt antiskällhalsband. Ibland gör Matte tvärtom, varför ingen av dem vet vad som väntar när de ger skall. Eller ljud över huvud taget. Modji är inkörd på det gamla halsbandet som bara gav obehag om hon skällde. Inte om hon diskret harklade sig. Med fjärrkontrollen är det oförutsägbart för hunden och mycket effektivare! När hunden inte är tyst på tillsägelse får det konsekvenser. Ett "pip-pip" hörs av båda och det fungerar som klicker och betyder godis när någon passerar på vägen. Om hunden blir kvar vid staketet och skäller kommer citronpuffen och är hunden fortfarande ohörsam kommer det mycket citrondoft i ansiktet.

Resultatet lät inte vänta på sig. Så snart någon närmade sig Lapskflocken revir kom Modji för godisbelöning och de andra två hängde på. Ordningen var återställd. Det gick snabbt och det var bara en liten påminnelse om gällande regler som behövdes. En solig höstdag med många ute på promenad gav Matte ett bra tillfälle att fastställa reglerna som gäller.

I den alltför tidiga skymningen tog Husse en skogspromenad med hundarna när Matte rostade rotsaker i ugnen till middagen. Som sedan serverades i uterummet, i värmen från terrassvärmaren och skenet av stearinljus och fotgenlykta. Höstmys!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)