Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLUPSK AILI

2014-01-31

Matte glömde att skriva att hon på onsdagen tog en kort skogspromenad med de tre Lapska. De två vuxna fick vara kopplade och Aili fick springa lös. För att lära sig gott uppförande när familjen är ute i skogen och går. Rapporten om ny varg i området har inte bekräftats och Matte passar på och tränar Aili att vara lös i området närmast husen. Med flockens vuxna individer tätt ihop, tänker Matte att Aili skall förstå reglerna. När Aili väl förstått reglerna, kommer hon att vara gammal nog för att bryta mot dem. Men en grund är lagd. Förhoppningsvis. Nu skuttade hon runt i snön i den kuperade terrängen och Matte var godisautomat så fort Aili tog ögonkontakt, eller vände om och anslöt sig till flocken. Önskat beteende belöndades rikligt. Man får göra så  gott man kan för att uppfostra de små.

Mer uppfostran blir det för Aili nästa vecka, när valpkursen börjar!

Torsdagen blev en dag med vila. Framför allt för Aili. Men även Matte, Násti och Modji behövde ta det lugnt efter en orolig natt. Som Husse sovit sig igenom i sitt isolerade krypin. Klockan 02.45 väckte Aili Matte medelst krafsande och knuffande i ansiktet. Aili var upphetsad och Modji saknades i sovrummet. Matte var förvånansvärt snabbt ur sängen och fann en ätande Modji på hallmattan. Vad åt hon? En jättespya! En annan spya var redan konsumerad. Vad det verkade av både Modji och Aili. Matte tände i taket och försökte hitta rester att undersöka. Hittade en ganska stor och ihoppressad korv av någon tygliknande. Så intressant....  "Tygrullen" placerades under rinnande varmt vatten och separerades i lite halvsmält valpmat, ett par oidentifierbara bitar av något och en förvånansvärt stor och sammanhängande bit, som såg ut som om Aili spytt upp sin egen magsäck!? Stor som Mattes utbredda hand. Luktande som vom i stort sett. Uppblött, uppsvälld och seeeeeg. Matte fick omedelbart en känsla av att denna inälv av något slag legat som ett lock över den nedre magmunnen och hindrat passage av middagen ner i tarmen. En grov gissning.  Den uppspydda middagen var som sagt redan återanvänd.

Matte försökte förmedla att natten fortsatte, vilket inte Aili var helt överens om. Så i kort nattlinne, morgonrock och bara fötter i Husses stövlar, gick Matte ut med Aili på tomten. I fyra minusgrader och mycket kraftig vind. Det fläktade friskt underifrån....  Aili slank bakom en buske och vad som hände där såg inte Matte, som skyndade in igen med sin glupska valp.

Matte och hundarna slog sig till ro och alla somnade utom Matte. Som var rejält avkyld och klarvaken. Samt väntade på fortsättningen. Den kom efter en timme. Aili krafsade ivrigt på Matte och Matte lystrade till inkallningen och torkade upp ännu en spya. Ailis mage föreföll i stort sett tom nu. Mer sova blev det inte denna natt.

Till frukost fick Aili sedan lite överkokt ris med risavkok och fick gå morgonpromenad som vanligt efteråt. Magen verkade ok av resultatet i diket att döma. Men hemkommen spydde Aili upp riset. Till nästa måltid serverades Aili alltså endast risavkok med en sked honung i för energi och smaklighet. Det slank ner i en hungrig hund. Till middagen blev det mest risavkok och lite extremt överkokt ris med en gnutta honung i. Ailis allmäntillstånd var inte alls påverkat och för att få henne att ta det lugnt, höll sig familjen inne mest hela dagen. Viloläge med korta rastningsbesök på tomten. 

Husse promenerade de vuxna hundarna på kvällen.

Fredag.

Aili har dresserat Matte väl under torsdagnatten. En valp som ivrigt hoppar upp och ner vid huvudänden av sängen förmår Matte att studsa (nåja...) ur sängen! Snyggt jobbat Aili! När Husse klev upp klockan 6, testade Aili om det funkade. Det gjorde det. Varpå Aili snabbt knöt sig i sin mormors bädd och somnade om....   Bussigt! Matte försökte förgäves att somna om.

Återigen fick Aili dietkost med överkokt ris och bara en halv deciliter torrfoder. Uppblött i varmt vatten. Morgonrastning och lek ute därefter. Snöfall och isande kall vind! Föregått av underkylt regn med halka. Aili var fortsatt opåverkad av vad det nu var. Förmodligen resultatet av en glupsk valp kombinerat med något äckel i något buskage på tomten hos G. En stor skogstomt där man inte kan överblicka allt. Positivt och negativt. De vuxna hundarna hade ratat det som en glupsk valp i oförstånd satte i sig.

Mittpådagenmålet bestod av en deciliter torrfoder uppblött i varmt vatten och överkokt ris med risavkok. Magen fungerade, men var rätt tom vad det verkade. Sedan var det nog en propp som gick på tidningen i köket. Lämningarna var som mycket hårda och  tjocka träpinnar. Inte på något sätt förenliga med Ailis storlek. Förstoppning dessutom. Ingen vätska nådde ju ner i tarmen från magsäcken under stoppet uppifrån. Men Aili var som vanligt och hade inte spytt annat än något litet skitaktigt kvällen innan.

All leva med en valp är som att leva med ett småbarn. Oförutsägbart och nervöst understundom. Däremellan spännande, underhållande och mycket roligt!

På eftermiddagen tog Matte med sig hundarna upp till sjön, i den kalla vinden och snöfallet. Totalt en lite för lång promenad för Aili ännu. Så barnvagnen fick följa med,  bäddad med en härlig yllefilt. Sista biten hem fick Aili åka vagn. Hon gillade tydligt att komma upp en bit med bättre utsikt. Satt där som en härförare, stint tittande framåt vägen. Mycket lik sin mor, vid samma ålder i barnvagnen på långpromenad.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)