Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTDRAGET MIDSOMMARFIRANDE

2023-06-28

Midsommardagen - lördag.

Hundarna fick inte följa med när Matte och Husse for ner till byn för lokalt Midsommarfirande på Midsommarafton, anordnat av Hembygdsföreningen vid den gamla kvarnen och kvarnstugan. Dock kompenserades de på Midsommardagen, när de fick följa med till Nedergården med gårdsbutik och servering. Här hittade flocken ett bord i trädgården, där Aili och Dima kunde ligga uppbundna i skuggan intill. Intill satt även en tjej som sjöng olika sånger ur den svenska visskatten, med en skön blandning av tonsättare. Somriga sånger som hon själv kompade med gitarr. Gästerna var många och Dima studerade och lyssnade, men gick snart i viloläge som sin sambo Aili. Vinden fläktade i trädgårdshörnan, där hundarna låg under stor björk. Matte åt som vanligt en stor och mättande räkmacka med handskalade räkor och Husse valde en räksallad. Det var en skön och somrig stämning och en Midsommardag att minnas, när regnet öser ner i november.

Måndag.

Flocken lämnade reviret så att tjejerna kunde städa stugan ostörda. En lyx på äldre dagar är att ha städhjälp en gång i månaden. Det finns så väldigt mycket roligare saker att lägga sin tid på än att städa. Som att ta med hundarna till närbelägna Wira Bruk. Ett gammalt Vallonbruk där vapen smiddes en gång i tiden och där det numera pågår smidesverksamhet med försäljning. Ett gäng smeder tillverkar både bruksföremål och konsthantverk från handsmidda spikar och krokar till vackra ljusstakar och tillbehör till braskaminer. I Tingshuset är det servering på helgerna året runt och nu efter Midsommar veckan runt. Här slog sig flocken ner vid ett bort i skuggan för en lunch som ett utdraget Midsommarfirande, under den största lind som Matte någonsin har sett. Aili har varit här många gånger och senast var på julmaknad. För Dima var det första besöket och nosen gick i ett och han måste då och då stanna och titta på omgivningen. Sommartid kommer det mycket turister hit och det stora trädtrollet mitt i forsen genom det lilla bruket drar till sig mycket uppmärksamhet! Trollet är skapat av Pelle Magnestam som även har skapat dräkterna i Masked Singer. Pelle bor strax intill forsen i Wira. Strax intill hittade hundarna även ett hundbibliotek!

Färden gick sedan vidare till hundarnas andra revir. Wira ligger mitt emellan flockens båda revir i Södra Roslagen.

Här var Dima inställd på temat pinnar efter biblioteksbesöket! Han gav sig gensast på en stor och torr gren som han kämpade en god stund med att få med sig. Vilket inte gick, då den satt fast i en stor gran. Dima letade andra pinnar att foga till sin samling och städade vidare på tomten, genom att släpa med sig nerfallna grenar och kvistar och samla dem på gårdstunet.

Husse och Matte fikade med medhavda små körsbärspajer från Tingshusets servering.

Sedan tog Matte tag i att färdigställa det sista kring den stenkista till köksavloppet som hon skapade vid det senaste besöket. Många stora och tunga stenar flyttade Matte, med viss assistans av Husse. Sedan byggdes en stenkista, där ytan nu skulle snyggas till och se naturlig ut och flyta in i omgivningen.

Dima hade sedan lite svårt att slita sig från sin utökade pinnsamling. Han satte sig helt sonika på gårdstunet när Husse, Matte och Aili gick till bilen. Dima lämnade inte pinnarna förrän resten av flocken gått in i bilen. Pinnar kan inte ersätta flockgemenskap och väntande middag! Trots allt.

Tisdag.

Så var han igång igen. Killen som använder sin bil som ångestdämpare. Husse mötte honom normalkörande på förmiddagen ute på landsvägen. Nu fick Matte en sms-varning om att mannen var hemma och skrek och levde rövare vid den fastighet han hyr och inom kort måste lämna. Troligt var att han skulle följa samma mönster som tidigare. Först vrålande utanför huset och sedan vansinneskörande på de smala vägarna mellan husen i området. Strax efter fyra passerade hans bil utanför staketet i en ren vansinnesfart. Lite senare kom en tjej på en elsparkcykel.

Måtte ingen olycka inträffa innan han försvinner härifrån. En person som bytt bostad och flyttat runt flera gånger om året. Tragiskt för den som mår dåligt och otäckt för omgivningen, när en bil används som ångestdämpare under någon form av påverkan hos föraren. Polisen är rätt trött på killen som orsakat ett flertal samtal till 112 när han har varit ute på vägarna sista tiden. En fara för allmänheten.

Matte väntade några timmar och tog som planerat en kvällspromenad i området med sina hundar. Bilen stod där den skulle när Matte passerade. Varför resten av promenaden blev mer avslappnad. Matte vägrar vara rädd, men är vaksam och riskmedveten när hon rör sig på vägarna med hundarna. Har koll på var man kan komma av vägen snabbt om det skulle behövas.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)