Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MELLAN SKURARNA

2018-09-29

Fredag.

Växlande molnighet stod det i väderrapporten. Vilket snabbt visade sig vara moln med mycket regn i! Om vilket det inte nämnts ett ord! Matte var beordrad stillhet och absolut inga tunga lyft, för att så gott det gick behålla den nu mer raka kroppshållningen. Inget trädgårdsarbete således. Matte fick gå, men inte långt. "Tag det lugnt". Vilket kändes aningen svårt när benen äntligen var lika långa och gärna ville ta en långpromenad. 

Husse begav sig in till stan för ett besök och Matte skrotade runt i trädgården med hundarna. Varpå det omedelbart blev läge för skvallerträning. Ett ständigt befästande av förvärvade kunskaper. De vet så väl att de inte får! Men man kan ju faktiskt inte bli tyst om man inte skällt först. Så Modji har satt detta i system tror Matte. Ett vov med en snabbt följande helomvändning och uppsökande av Matte för godisbelöning. Ibland hinner Matte gömma sig och då blir det lite sökträning uppepå. Aili är ju en intensivare och mer explosiv hund i dessa lägen och när hennes morsa lämnar fältet fritt åt henne, känner hon plikten tynga sina skuldror! Lämnad ensam att vakta reviret MÅSTE ju Aili stå kvar vid staketet och kommentera....  För att själv avgöra när det är läge att överge sin post för inhämtande av godisbelöning. Belöning för att hon ENSAM faktiskt lyckades hålla den förbipasserande utanför staketet. Aili och Matte tänker inte helt lika här. Varför Matte gör sitt bästa för att få även Aili att efter ett enda "varnande" skall uppsöka Matte för att skvallra. Modji är riktigt bra på att skvallra, godisgris som hon är. Aili är inte fullt så fokuserad på godisbitar som sin mor och mormor och förefaller ha en trygg förvissning om att oavsett efter hur länge, så kommer hon belönas när skallet tystnar. Vilket Matte nu gör sitt bästa för att förklara att det är fel uppfattat.

På förmiddagen var det ovanligt många som passerade på vägen och Matte tränade hund utan att belasta vare sig ryggen eller något annat. Det är mycket effektivare att göra detta helhjärtat, utan en spade i händerna eller stående på knä med en stor sten som skall placeras rätt någonstans. Nu kunde Matte gå in helhjärtat för detta. Samt lite allmän vardagslydnad med inkallningar och kvarstannande på trappen, när hundarna kallades in en och en. Övningar lämpliga en  dag som denna. Att träna två hundar samtidigt ställer krav på hundarna att kunna vänta på sin tur okopplade. Att vara tyst publik och stabilitetsträning blir det, när man sätter båda bredvid varandra och bara kallar in en av dem. Man kan även träna "gå tillbaka" för att sedan kalla in den andra hunden - eller samma en gång till. Träning som ställer minimala fysiska krav på föraren. Vardagslydnad/arbetslydnad som är "bra att ha".

När Husse kom hem tog han en skogspromenad med hundarna och tittade samtidigt till några vintertömda grannstugor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)