Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DYSTER LÄSNING

2021-08-23

Söndag.

Arbeten som inte blivit gjorda tar Matte nu tag i när dagarna blivit svalare. Husse for till golfbananan och Matte klev ner i diket. I maj svämmade tomten över vid ett massivt regnande under ett dygn och infarten blev underminerad när diket svämmade över. Grus sköljdes undan och stenar lossnade. Nu var det inte på så stor yta, bara vid ena kanten över vägtrumman, men icke förty måste skadan lagas. Så nu äntligen fick Matte detta gjort. Byggde upp med stenar, gamla och nya och fyllde igen med grus och rensade diket från nerfallet material. Detta tog hela förmiddagen. Eftermiddagen ägnade Matte åt att klippa häcken med toppspiréa längs carprtens ena sida i tomtgränsen. Med hjälp av en eldriven häcksax som hölls på raka armar i brösthöjd. Från att vara hög och yvig skulle häcken nu få en ny frisyr av mer snaggad karaktär. Den skulle inte bara bli lägre, även sidorna måste hållas in. Detta klippande med sladden runt nacken för att inte kapa även den tog två timmar av klippande. Som att klippa ståndman på en Fjordhäst! Vilket Matte gjort åtskilliga gånger. Häcken tog längre tid bara och krävde större redskap. 

Matte jobbade utanför grinden och hundarna skötte sig innanför grinden. De åt lite aroniabär, så kallade superbär och de gnagde lite på gamla ben och kollade om snoken kommit tillbaka nu när bäcken åter var vattenfylld. Husse kom hem och samlade upp allt klipp från häcken och körde det i kompostkvarnen och samlade i säckar för transport till återvinningen. Husse tog sedan en skogspromenad med hundarna.

Dagens nummer av Dagens Nyheter bjöd på dyster läsning.

Rubrik: "Flera populära blandrashundar blir allt dyrare". Hans Rosenberg är intervjuad.

Faktaruta saxad ur D.N.

Fakta. Populära raser som ökat i pris.

Snittpris

Labrador retriever 2019-17.500, 2021-22.500

Golden retriever 2019-17.500, 2021-19.500

Cockerspaniel 2019-18.000, 2021-23.000

Dansksvensk gårdshund 2019-17.500, 2021-20.000

Flat coated retriever 2019-18.000, 2021-20.000

Fransk Bulldogg 2019-23.500, 2021-31.500

Bichon havanais 2019-17.000, 2021-19.000

Intervju med Jan-Ingvar Andersson, vice ordförande i Fransk Bulldogg klubb Sverige, som menar att den stora prisökningen beror på att rasen blivit en statussymbol i vissa kretsar: - Det här är en glad, påhittig och smart sällskapshund som älskar att göra udda grejer. Och vi vill ju ha köpare som verkligen tar hand om sin hund på hundvis och som ine köper den för att ha den bland glaskristaller, men den ökade efterfrågan på fransk bulldogg från "fel köpare" har tyvärr lett till att marknaden med oseriösa uppfödare och smuggling har ökat, säger han.

Antalet nyregistrerade hundar i Sverige ökade med ästan 11 procent under 2020, vilket enligt Svenska Kennelklubben är den största ökningen under 2000-talet och valpboomen verkar långt ifrån över. Under januari till april i år har nästan 24 000 nya valpar registrerats i Sverige enligt Jordbruksverket - en ökning med cirka 22 procent jämfört med samma period förra året.

----------------------------------------------------

När det gäller de populära blandraserna syns också markanta prisökningar på labradoodle och cockerpoo, som stigit 28 respektive 70 procent. Leif Gustavsson, ordförande i Cockerpoo Sverige, ser en koppling mellan prinsessorna Victoria och Madeleines hundval, cavapoo respektive labradooodle och pudelblandningarnas ökade popularitet:

-De har blivit väldigt poppis på senare år och efterfrågan är mycket större än tillgången. det är begripligt eftersom de är tillgivna och trevliga sällskapshundar som inte hårar. Men utvecklingen är inte enbart positiv, för om hundarna blir för dyra finns det risk att det går över i ren business, säger Leif Gustavsson. Men den hundtyp som stigit allra mest är blandrasen cavapoo som ökade med hela 100 procent. Från att ha kostat i genomsnitt 20 000 kronor 2019 ligger den i dag på 40 000 kronor i snitt.

----------------------------------------------------

Hans Rosenberg menar också att debatten om de höga priserna på vissa blandraser bidragit till att uppfödare av rashundar också sett över sin prissättning. -  Förut var blandraser något som man möjligen kunde ta en symbolisk summa för , kanske 5.000 kronor. I dag är vissa blandraser uppe i horribla priser som 60.000 kronor. Det här vet jag har irriterat många uppfödare av rashundar. De lägger ner mycket jobb och har höga krav på sin uppfödning, så tänker de att "kan de så kan jag" och höjer priset. Och det är begripligt, men de skenande priserna leder till fel utveckling. I stället för att vara någt soom alla skulle kunna ha råd med, har hundköpet blivit en statushandling, säger han.

Detta håller inte Cajsa Stålhammar, ordförande i Svenska labradoodleklubben med om. Hon anser de höga priserna hänga ihop med tillgång och efterfrågan när "alla etablerade uppfödare har köer till sina hundar - oavsett ras."

Matte har aldrig tidigare fått så många förfrågningar om valpar och även vuxna hundar till salu som under tiden sedan sommaren i fjol och fram till juni i år. Regelrätta beställningar. Mycket kortfattat många gånger.

Matte tycker att det är skönt att ha lagt uppföderiet bakom sig,  att i dagens galna situation inte behöva ta ställning till vilka som är seriösa spekulanter eller ej samt att slippa uppleva budgivning på valpar så som varande en bristvara. Hundkrängeriet är i dagens situation inget för Matte, som aldrig sett hunduppfödning som en inkomstkälla eller ett sätt att tjäna pengar. Tacksam för de gånger en kull inte gått med förlust. 

En fundering: Kommer hundstölderna att öka nu när priset för en hund - oavsett ras, överskrider mångas betalningsförmåga? För att man vill ha en egen hund och inte har råd att köpa en. Eller som en stöldbegärlig vara lätt att sälja för mycket pengar.

När Mattes bill utsattes för ett inbrottsförsök med hundarna i bilen, strax innan Aili födde sina valpar vid Midsommar för två år sedan, trodde polisen att hundarna var vad de som slog sönder rutan var ute efter. Hundar var redan då stöldbegärliga och lättsålda.

Det var en fasa. En högdräktig Aili stulen. Tillsammans med sin åldrande mamma Modji. Tanken är svår att orka tänka.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)