Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FÅR ALLT BÄTTRE KONDITION, foton

2022-06-16

Onsdag.

Dagen blev hektisk med katter som skulle matas på morgonen och en granntomt som behövde tas omhand när ägaren insjuknat. Gräset växer fort nu när det regnar lite varje dag. Aili fick mjölk under skendräktigheten och det ger sig inte riktigt, trots mindre mat och mer motion. Hon behövde få Galastop och för det krävdes ett veterinärbesök för en tusenlapp. Ingen tid fanns, men Aili fick ändå en veterinärtid, då mjölk övergått till annan vätska med lite blod i. Vilket inte bekymrar Aili, som fungerar som vanligt och lurar Matte och slickar lite på tuttarna i smyg. När Aili blir påkommen slickar hon på benet i stället för att lura Matte. Det känns inte som ett problem och krage behöver hon inte ha. Men vätska i tuttarna skall hon absolut inte ha.Direkt från veterinärmottagningen fick Matte jaga medicin som inte fanns i lager och först på det tredje besökta apoteket fick Matte vad Aili behövde. Sedan var det dags att fara vidare till kvällens träningsställe.

En byggnad med svåra vittringsförhållanden valdes som sökområde och efter en varm och solig dag var den stora förrådslokalen i plåt väl uppvärmd! Kvällens träning blev en utmaning för alla hundarna och tränade gjorde två Lapska tikar, en Lapsk hane (Modji med dotter och dotterson), samt en jaktgoldenkille och en Springertik. Modji fick börja då hon redan var uppvärmd och redo för att ta sig an en svår sökuppgift i ett frisök. Fyra figuranter var gömda väl utspridda i lokalen och inte speciellt lätt och tillrättalagt för Modji nu. Det enda som är viktigt är att vittringsvägarna från figuranterna inte lockar Modji att försöka hoppa och klättra på föremål, för att komma högt upp och så nära figuranten som möjligt. Hon visade under kvällens sök att hon fått tillbaka en hel del av sin tidigare goda kondition och hon visade att hon kunde stå länge på bakbenen med stöd för frambenen och skallmarkera en funnen figurant i en låda.

Klicka för större bilder.

Hon klarade fint att kliva över diverse bråte och krångla sig in mellan föremål för att komma ända fram till sina funna figuranter. Vilket känns helt fantastiskt och ofattbart! En gåva! Modji är glad och tar för sig av livet vid 13½ års ålder.

Aili fick ett liknande sök, med fyra figuranter gömda högt och lågt och nära varandra.

Aili var snabb och säker i sitt sök och var kanske lite onödigt ambitiös när hon hoppade in till figuranten i den trånga lådan, för att skallmarkera riktigt tydligt! Husse som låg i lådan blev aningen överraskad när Aili landade på hans mage!

Ailis son Sumo gjorde för övrigt precis likadant! Han väger lite mer, men Husse höll för belastningen. Sumo fyller tre år mycket snart och har utvecklats mycket bra. Han visade att han lärt sig en hel del om vittringsvägar och när vittringen från en figurant i ett hörn föll ner vid den motsatta väggen, där Sumo inte hittade någon människa, förstod han nu att han skulle vända sig om och söka på motsatt sida. Vittrinarna följer väggar och tak och landar inte alltid helt nära figurantens gömställe. Smart Sumo! Matte blev hittad där hon gömt sig bakom ett flertal staplade plåtskåp.

Det fick räcka med varsina krävande frisök för alla hundar, i den varma och stora lokalen, där vittringsvägarna är svårtolkade många gånger. Hundarna svalkades av utomhus, där en kraftig regnskur nyss sänkt temperaturen avsevärt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)