Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE LÄSTE RÅD OCH RÖN...

2016-07-20

Tisdag.

Sommarvädret fortsätter och Husse gläds åt bra semesterväder. Målningsarbetet på tillbyggnad och veranda är i stort sett klart. Likaså tätningen av alla gamla sprickor och framför allt kring infogningen av glaspartierna är klar. Återstår målning av södergaveln på huset, där färgen solblekts och har en helt annan ton än resten av huset. Vilket blir synnerligen uppenbart där verandan ansluter nypanelad och nymålad.

I trädgården finns en hel del nyplanterade växter och några av dem är vattenslukande träd. Matte bär vatten varenda dag. Många kannor med vatten blir det. I snitt tio per dag, vilket blir många kilo på en solig vecka. Regel nummer ett när man planterar sommartid - vattna! Vattna! Vattna! Är det en perenn behövs inga tio liter, men träd och stora buskar är rejält törstiga och behöver ett gott rotsystem för att klara vintern. Här är odlingszon 4 och bara några mil bort kan man odla enligt zon 3. Björkarna slår ut två veckor senare än två mil söderut. Eller österut och närmare havet.

Av grannen fick Matte tidningen Råd och Rön nummer 6 där man testat torrfoder för hundar.

Döm om Mattes förvåning och stora besvikelse när det visade sig att av 17 testade foder kom Bozita på sista plats med en totalpoäng på 40! Doggy Professional  näst sist med 56 poäng och tredjeplatsen från slutet togs av Axess som också fick 56 poäng. Strax före på 58 poäng hamnade Hill's. Alltså på plats 14 av 17 testade foder! På plats 13 kom Frolic 60 p. Plats 12 togs av Eukanuba 68 p., 11 kom Brit Care 69 p., 10 Magnusson 71 p., 9 Orlando (Lidl) 73 p., 8 Purina Beneful 76 p., 7 Purina 76 p., 6 Acana 76 p., 5 Yarrah (vegetariskt) 78 p., 4 Pedigree "Råd och Rön bra köp" 79 p., 3 Royal Canin 81 p., 2 Taste of the Wild 82 p.  Etta kom Orijen "Råd och Rön Bäst i test" med 86 poäng!

Hos fyra av dessa foder hittade man mögelgifter. Av dem minst hos Yarrah. Hos Eukanuba fann man också mögelgifter och hos Hill's skyhöga värden liksom hos Bozita som hade två olika typer av gift. Övriga en av de tre funna typerna.  Citerat från testet: "Vi hittade mögelgifter hos fyra foder. De tre mögelgifterna kommer från dålig hantering av majs och spannmål. Sådant skall inte förekomma."   "Mögelgifter är cancerframkallande och kan i stora mängder orsaka akut leverskada" enligt Råd och Röns testansvariga Anna Edberg.

Orijen är bäst i test men dyrast. Man har jämfört både kilopris och vad kostnaden blir per dag, räknat på kaloriintag för en måttligt aktiv hund på femton kilo. Ettan  Orijen kostar 26 kr/dag, tvåan Taste of the Wild 22 kr/dag, trean Royal Canin 15 kr/dag, fyran Pedigree 6kr/dag, femman Yarrah 9 kr/dag, sexan Acana 21 kr/dag.   Sist på listan hamnade Bozita som nummer 17 och kostar 22kr/dag.

Matte har köpt Bozita - Doggy Robur till sina hundar sedan det kom ut på marknaden för minst sexton år sedan. Så dumt. Matte har varit korkad och känt sig trygg med ett svenskt foder....   I tabellen framgår även att Doggy Professionel innehåller alldeles för lite Selen!

Men hundarna har ju mått bra. Gázzi åt nog bara Doggy Robur och hon blev 14 år och 9 månader.

Tänk om och tänk rätt. Eller i alla fall bättre för hundarnas skull. Husse och Matte tog sig en grundlig funderare och kollade marknaden i Arninge. Vilket foder skulle hundarna äta fortsättningsvis? Det måsta vara lätt att få tag i. På Djurmagazinet skulle man sluta sälja Orijen som ersattes av något annat. På XXL sålde man just nu Taste of the Wild, men har inte hundfoder som annat än några säckar i entrén och det växlar. På Granngården kör man svenskt och har nu lanserat sitt eget nya märke. Samt Royal och några andra foder som inte var intressanta. Återstod den största butiken ZOO Kompaniet. Där fanns Orijen och där fanns en himla massa andra foder, samt en mycket kunnig försäljare! Som inte nödvändigtvis ville sälja det dyraste! Som även var intresserad av den medförda listan från Råd och Rön och som kände av kundens önskemål perfekt!

För Husse och Matte med tre hundar att föda, slutade besöket med att en säck på 17 kg från Acana hemfördes. Ur deras sortiment med många olika källor till proteinet i maten valdes, av hänsyn till ekonomin, det foder som kallas "Cobb Chicken and Greens" med 60% hela kycklingar, kalkon, fisk och ägg samt 40% grönsaker, frukt och växter. Innehållande så mycket godsaker att både försäljaren, Husse och Matte blev hungriga så här vid matdags strax innan stängning! Färsk frigående kyckling är huvudingrediensen och samt torkat kycklingkött och torkat kalkonkött. Proteinet kommer även från färska ägg från reden samt färsk flundra och torkad sill. Man använder allt på djuren med inälvor och skrov. I stället för spannmål innehåller fodret linser, bönor, och en mängd olika grönsaker för vitaminer och fibrer. Äpplen, tranbär och blåbär för vitaminer. Samt olika örter. Allt är odlat i Alberta/närproducerat och inga konstgjorda tillsatser finns förutom zink. Rena råvaror. Företaget har funnits i 25 år. 

För hundarna blir det nog ingen större skillnad. De äter allt och förefaller må bra av allt! Foderbyten är aldrig något problem, när någon säck hemförts från någon utställning. De är tacksamma för att de får mat två gånger dagligen och är inte alls petiga! För plånboken blir det nog ingen större skillnad. Men medvetandegjord om vilken skit Matte matat dem med tidigare, så kommer i alla fall Mattes samvete må mycket bättre! Nu när hon vet att hon ger hundarna vida bättre sammansatt kost än den hon själv äter! De har inte mått dåligt av spannmål vad det verkar. Men med spannmålen föjer uppenbarligen den stora risken för mögelgifter. 

En gammal kärring är väl inte sämre än att hon kan ändra sig.

Antal kommentarer: 2

2016-07-20 20:37:38 - Anneli m flock

Ger ju bara delvis torrfoder till mina jyckar.
Saivan får Orijen o Balvis Standart Mild av torr foder. På senaste utställningen fick jag även köpa Orijen för seniorer billigt så har börjat blanda i det i maten till Balvis oxå. Känns ju riktigt bra att Saivan fått Orijen från början men jag blir så F-bannad när jag läser om mögelgifter etc i andra foder . Har ju gett bort flera säckar av olika kilo valörer till er som vi vunnit men känner mig så dum nu om jag hjälpt till och utfodrat Saivans släktingar med mögelgifter! Fy fasen ! Varför förs inte sånt här upp till fler hundfolk o de kollar fler foder! Det är ju förjävligt! ;(
Semesterhälsningar och snart sök/lydnadläger dax!
Har sängplatser över tors-sön nu om ni vill ut och lufta er lite längre bort ;)
Tasskram och semesterhälsningar!

Anneli m flock

2016-07-21 06:59:22 - Marianne

Hur skall man kunna veta om mögelgifter? Annat än att undvika alla foder med spannmål då dålig spannmålshantering,vete och majs, är orsaken till mögel! Jag hade inte en aning. Gázzi blev trots allt nästan 15 år och alla mina hundar har blivit gamla, varför jag inte hunnit ha så många sedan 1964 då jag fick köpa den första. Alla har de fått Doggy förutom Huskyn var mage bara tålde Royal.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)