Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INSKOLNING

2017-02-21

Måndag.

Full rulle har det varit i helgen. Hemifrån varenda dag. Nu var det måndag, vardag igen. Men Husse skulle inte åka till jobbet! Ännu en ovan känsla. Husse har jobbat sedan han var sexton år och nu skall han inte gå till jobbet. En situation som inte på något sätt är plågsam! Ingen väckarklocka ringer, ingen tid att passa. Men ovant och det tar lite tid för hela flocken att vänja sig. Hundarna vaknar för övrigt vid samma tid alltid. Helgerna är inte lika viktiga längre. "Allt" måste inte hinnas med under två dagar.

En omvänd situation än förväntat kunde noteras på Ålandsturen under söndagen. Husse och Matte har tidigare passat på att åka på en vardag i tron att det skulle vara mindre folk på båten, mindre köer vid både buffé och i butik. Husse har tagit ledigt en vardag och helgen har oftast varit upptagen av annat. Men på söndagens resa var det påtagligt folktomt på båten! Även hem från Mariehamn. Under veckorna fylls båten av jobbresor blandat med busslass efter busslass av pensionärer från när och fjärran. Trängsel överallt.

Det krävs lite inskolning i den nya pensionärstillvaron för hela flocken. Uppenbarligen är det lugnare att resa en söndag. Med horderna av pensionärer som både blir lite väl glada i hatten (fritt starköl och vin till buffén) och trängs och knuffas och tränger sig före i köerna har Husse och Matte lite svårt att identifiera sig..... Ännu. Blir alla gamlingar på detta viset, eller är det bara när de förekommer i stora flockar? Husse och Matte föredrar hundflockar framför panschoflockar.....  Ännu. Inskolning krävs. Det tar ett tag innan man inser sin grupptillhörighet. Det skaver i början. Innan man betraktar sig själv på samma vis som man blir betraktad av omgivningen. Ett äldre par i pensionsåldern med tre små söta hundar.

Ett aktivt par som inte längre jobbar, med tre aktiva hundar av arbetsmodell som varje vecka tränar räddningssök,  känns mycket bättre.

Ni kommer i alla fall inte att få läsa om PRO-möten och BINGO på denna plats.

Men på måndagen var varken de två eller fyrbenta särskilt aktiva. Gråväder och lite regn och ett behov av att hålla sig hemma styrde dagens aktiviteter. Hundarna fick flera kortare promenader under dagen, ömsom med Husse och ömsom med Matte. Lite i skogen och lite på vägarna. Lite utevistelse på tomten. Lite fixande med belysning i uterummet. Som för övrigt redan använts en del med hjälp av terrassvärmaren! Hundarna älskar att vara här ute! Många grader varmare än utomhus och svalare än inne. Försett med heltäckande matta.

En diskussion pågick på FB rörande en djurskyddsdom i Finland. Ett kennelnamn nämndes. Modjis pappas ursprung. Många yttrade sig, känslorna svallade. Hur man än vrider på det hela så finns ett omhändertagande och en dom. Hundar är omplacerade och en del i Sverige. Någon känner sig utpekad. Polisens bilder upprör men är bevismaterial. Varför de bör vara trovärdiga. Någon anser att man i Sverige bör vara informerad, då de omhändertagna hundarnas bakgrund bör vara känd när de skall till nya hem. Vilket väl är rimligt för hundarnas egen skull. De omplaceras i andra hand och ursprungsmiljön kan naturligtvis ha påverkat dem även på sikt. Individens psyke avgör i varje enskilt fall hur mycket hunden lagt på sig av en "taskig barndom". Här skrivs om maskuppsvällda magar och löss bland annat. För stort antal hundar. Det torde vara lika i Finland och Sverige. Vid djurskyddsärenden mal kvarnarna obehagligt långsamt innan ingripanden kan göras. Men även när det gäller orosanmälningar rörande barn. För många hinner fara illa.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)