Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELTIDSARBETANDE MATTE

2020-01-16

Onsdag.

Nu tog Matte sig själv i kragen och ägnade hela dagen åt att få undan julen fint packad i kartonger. Ljusslingor trasslades ut och klämdes tillbaka in i sina originalkartonger. Samt åt att städa vardagsrummet rent från Modji päls. Modji har en tjock päls och den lägger sig som ett extra grått filter över den ljusa röllakanmattan. Samt andra mattor som gör golven aningen mindre kalla så här på vintern, men där syns inte hundhåren lika tydligt. Ett fritidshus som står på plintar och är byggt i slutet av 1960-talet har onekligen rätt kalla golv och mattor är nödvändiga. Fällande hundar eller inte. Till sin hjälp hade Matte en stor gummiborste med teleskopskaft, men det frestade ändå på, då man får ta i en hel del för att skrapa loss pälsen. Med följer även indraget grus ut till mattkanterna och sedan vidtar övrig städning. Matte hade alltså fullt upp hela dagen och när Husse kom hem igen var det dags att packa för att åka och träna. Äntligen skulle hundarna få komma i centrum.

Platsen för träningen var ännu ett utrymt fritids och Matte börjar undra om det inte finns några barn i fritidsålder i kommunen längre? Tränade den här kvällen gjorde Modji och Aili tillsammans med Lapskkillen Kirou och Jaktlabbekillen Mick. De bands alla upp i behaglig rumsvärme i ett eget rum som fick vara "karantän".

Många stora och tomma rum kan tyckas vara en torftig träningsmiljö, men det gäller att se möjligheterna och använda fantasin. Små alkover och nischer fungerar att gömma sig i och en uppställd dörr i ett hörn kan man gömma sig bakom. Även bakom golvånga gardiner kan man stå. Ett duschdraperi är utmärkt och ett stängt rum med öppningar ut mot omgivande rum är toppen att gömma sig i. All utrustning i köket var utriven och staplad huller om buller i ett hörn av det största rummet. Här gavs jättebra möjligheter att krypa in och gömma sig för varandras hundar och vittringsvägarna gick hur som helst och överallt kunde man inte komma fram. Att släppa och fånga vittringar på nytt blev en nödvändighet för framgång för hundarna. En svårighet och en utmaning! Fläktsystem försvårar vid inomhussök och väggar och tak begränsar vittringsvägar och styr om vittringar. Varför det ofta blir svårare än planerat och ibland lättare! Oförutsägbart med andra ord.

För en bra träning för hundarna kan man lägga in störningsmoment under söket. Modji fick söka igenom enplansbyggnaden efter fyra personer gömda på för Husse okända ställen. Två av dem skulle enligt instruktioner ligga och ropa på hjälp på olika påträngande sätt. Hunden som söker får inte bli distraherad av detta, utan måste söka upp och markera den "försvunna" personen precis som vanligt. Hunden får inte ta kontakt med sina figuranter förrän föraren gett figuranten tillstånd att belöna hunden. När föraren har tagit sig hela vägen fram till hunden och figuranten, samt anser markeringen vara god nog. Modji skötte sig alldeles utmärkt och Husse var mycket nöjd! Hon är en luttrad hund som under sitt liv varit ute på ett flertal skarpa sök efter saknade personer och även lokaliserat drunknade efter lång tid under vatten. Matte stod gömd i ett hörn bakom ett duschdraperi och Modji nöjde sig inte med att stå utanför och skallmarkera. Hon tryckte sig in under tyget och in mellan Mattes fötter för att kunna stå framför Matte, in mot väggen och skallmarkera. Godisbelöning utdelas inte bakom ryggen och Modji vill ha god kontakt!

För Ailis del ville Matte testa en "flyende figurant", något som inte gjorts på mycket länge. Alla som är försvunna vill inte bli hittade! Ett faktum. Nu låg Husse gömd under en utskjutande del av ett golv vid en trappa, precis där sökområdet började utanför hundarnas rum. Aili fick vittringen direkt från starten och lokaliserade snart Husse som skälldes ut rejält. Han kravlade fram ur sitt gömställe, kom på benen och flydde från den allt mer ihärdigt skällande lilla hunden. Aili gjorde precis som hon skulle! Hon ringade runt Husse vilt skällande och gjorde allt hon kunde för att komma framför och få stopp på honom! Medan han försökte komma undan. Aili vann och belönades rikligt med både skinkpastej och social belöning. Vallhunden i henne trädde in och hon gjorde exakt som sina anmödrar härvidlag. Stoppade effektivt den flyende.

Kirou fick en svårighet i det att Husse tog sig ut genom en bakdörr och gömde sig bakom en balk, precis utanför dörren intill väggen i mörkret. Kirou gjorde helt rätt och visade att han ville ut, men där kunde ingen Husse ses till en början. Lita på hunden! Det gjorde Kirous matte och kollade mer noga och Kirou nådde fram för att skallmarkera Husse, som nu fick komma in i värmen igen. Man får offra sig lite ibland för att få till klurigheter för kompisarna!

Klicka för större bild.

Svårigheterna för Mick den här kvällen blev att backa ut med sin fasta rulle i munnen efter markering, när Matte gömt sig längst in bland all utspridd köksutrustning, samt att markera en figurant bakom en mycket tät dörr. Vittringen kom ut genom en rörgenomföring i väggen till intilliggande rum.

Alla hundar fick komma i arbete två gånger var med "karantänsvistelse" och viloläge emellan. Aili fick ett andra sök där samtliga tillgängliga figuranter, fyra stycken, fick gömma sig bakom bardisken i det avskiljda utrymme i entréhallen som varit en servering. Matte var ute efter att träna återsök med noggrannhet och fokus på arbetet för Aili. Som sattes i arbete och fångade vittringen, lokaliserade vittringskällor och skallmarkerade mot bardisken. Nummer ett kallades ut och Aili fick möta upp vid dörren för belöning. Hon sattes åter i arbete och på liknande sätt fyndades, markerades och togs samtliga fyra figuranter fram vartefter. När den fjärde figuranten plockats fram borde Matte ha skickat Aili en femte gång för fastställande av att det nu var tomt. Men avstod då det nu i slutet av träningskvällen inomhus fanns tjockt med gammal vittring överallt och Matte ville inte provocera fram en blindmarkering. Utomhus hade det varit en helt annan sak. I stället lät Matte Aili få gå in och fastställa att utrymmet nu var tomt på folk. 

Det måste inte alltid vara så avancerat vad gäller miljö och rent fysiska utmaningar, om man bara tänker till lite och gör det bästa av de möjligheter som finns, vad gäller sökövningar med klurigheter för både hundar och förare.

Tack alla för ännu en givande och trivsam träningskväll tillsammans!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)