Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GRATTIS AILI!

2024-10-10

Onsdag.

Ett stort GRATTIS till

Aili och hennes syskon i 

Gátchis Bargi-kull, som på onsdagen fyllde 11 år!

 Klicka för större bild.

Aili längst till vänster över tröjan, Saivi längst upp till höger med tassen på smycket, Manni (Runne) med hjässan mot kameran - mellan Proppen som hänger i handen och Saivi. Aili och Runne är bruna, Proppen och Saivi är svarta.

En intensiv dag som slutade med ett kejsarsnitt för mamma Modji, när en valp fastnade på väg ut. Ailis syster Adji som omedelbart fick namnet Proppen. Adji lär betyda "hinder" och kändes därför lämpligt. Tyvärr miste Modji livmodern samtidigt, på grund av bristande kommunikation mellan den sköterska som mitt under operationen frågade Matte om hon ville ha Modji kastrerad samtidigt -  för att få det på försäkringen.....   Matte ville absolut inte få Modji stympad, men budskapet till veterinären blev tvärtom och vid ett telefonsamtal nästa dag ville Matte tala med veterinären som inte ville tala med Matte. Lät i stället hälsa att "livmodern inte såg för rolig ut och måste bort". 

Det var en stor sorg att Modji blev kastrerad, även om inte tanken var fler valpar. När Aili födde sin valpkull en mycket varm och tröttande dag för henne den 24.6.2019 och senare drabbades av en ifektion i livmoder och tarmar ville veterinären gärna ta bort livmodern. VARFÖR är veterinärer så snabba med att erbjuda detta?! Jo då, man förklade fördelarna; då skulle tiken inte löpa risk att få livmoderinflammation i framtiden. Både Matte och Husse har haft många tikar av olika raser och ingen har drabbats av livmoderinflammation.

Nej - Matte ville absolut inte få även Aili kastrerad!!! Efter många ultraljud och olika prover samt strikt dietkost gick det att både rädda Ailis liv och hennes livmoder. Nej - tanken var inte att Aili skulle ha fler valpkullar. Bara att hon skulle få vara intakt och inte bli av med sin livmoder, bara för att en veterinär tyckte att det vore en bra idé. Det tyckte inte Matte och nu drygt fem år senare är Aili 11 år gammal och en mycket frisk hund. En stark hund som håller jämna steg med sin 3-årige sambo när de jagar varandra runt trädgården. En tik med livmodern i behåll och hormonpåslag och vad som därtill hör och som det är att vara okastrerad och ostympad. Ja, hon löper och hon är skendräktig och som man är när man har ägglossning och mens och allt som hör till när man är fertil. Så som Matte hade velat ha hennes mamma Modji.

Kan det vara så att veterinärerna kan upplevas pådrivande vad gäller kastrering av rent ekonomiska skäl? Modji borde inte ha råkat ut för detta. Aili slapp.

 

Antal kommentarer: 4

2024-10-11 11:17:07 - N’asstes matte

Stort Grattis från N’asste med flock (heart)(heart)

2024-10-11 15:54:35 - Marianne

Tack så väldigt mycket! (inlove)(heart)

2024-10-11 20:40:16 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Grattis från Elsa, också 11 år, och hennes matte som är lika gammal som Ailis matte ;)
(heart)

2024-10-12 10:11:29 - Marianne

Aili tackar så mycket! Det är nog våra hundar som får oss att hålla igång - så att vi kan hålla igång våra hundar! :D(inlove)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)