Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FAMILJETRÄNING

2024-05-09

Onsdag.

Det regnade. Det snöade. Det regnade ännu mer. Matte filmade blöt snö som föll över blommande påskliljor och knoppande syréner och filmen ligger på Instagram. Vinter i norr och sommar i söder och här mittemellan var det lite av varje och något som var just - mittemellan. Tre plusgrader med risk för frost till natten.

Kvällens träning blev en familjehistoria. Tioåriga Aili med morbror Lime (Gátchis Átjájuoksa Aiko) som fyller tretton den andra juni och hennes son Sumo (Gátchis Åtså Sválla) som fyller fem år den tjugofjärde juni. Samt Ailis sambo Dima. En slyngel som blir allt mindre slyngel och börjar mogna som ung vuxen. Att ha tillgång till denna hangarliknande maskinhall är en stor förmån, när vädret är vått. Att köra hund i busväder fungerar fint, men att ligga figurant är mindre mysigt.

Lime inledde kvällens träning med stor glädje och det var en fröjd att se honom! För en tid sedan fick han Onsior och då slog hans mage bakut. Inte helt ovanligt. Han blev riktigt dålig och behövde sjukhusvård en natt för uppvätskning. Nu mådde han toppen! Han for fram över golvet på ett frisök och hade ingen aning om sin ålder! Han var glad! Han var lycklig! Han hittade alla sina tre figuranter utan problem och filmen från när han hittade Husse på en lastibilsflak finns på Instagram.

Sumo var inte sämre han! Han är säker och han har ett mycket bra och ihållande markeringsskall när han hittar någon gömd människa. Han har en bra nos och han är en fena på kongsök dessutom. Om nu Sumo gjorde mycket bra ifrån sig, så gjorde hans höglöpande morsa mindre bra ifrån sig....  "Det var hennes sämsta sök någonsin!" utbrast Limehusse med ett glatt skratt! Han hade helt rätt. Vid tidigare löp har Matte inte sett någon påverkan alls på Aili, men nu sprang hon bara omkring utan nos. Jo, hon hittade sina tre figuranter som av en händelse, när hon hittade nosen en liten stund mitt i söket, om man skall vara rättvis. Men en stor del av tiden sprang hon bara omkring och hon fick i alla fall motion. Att hennes sambo är kastrerad förefaller inte ha sänkt hennes förväntningar på honom.

Dima själv gjorde ett imponerande sök! Matte hade lagt upp ett svårt sök för Aili, för att trötta ut henne mentalt och Dima fick samma upplägg som en statuskontroll. Han jobbade fint och börjar få bra sökmönster där han jobbade sig igenom hela lokalen självständigt, medan Matte stod kvar i mitten. Han samarbetade väl med Matte och hörsammade hennes riktningsangivelser, varpå han snart fyndade. 

Medan Dima sökte, tyckte sig den gömda Sumomatte höra Aili yla i bilen utanför....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)