Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRPRÄGLAD HELG

2018-04-09

lördagen sken solen och det var nio grader varmt som varmast, några timmar mitt på dagen. Husse morgonpromenerade och hämtade tidningen och än ligger det is framför brevlådan. Liksom neråt de skuggiga partierna av vägen. Varför dagens lite längre hundpromenad fick bli i skogen vid sidan av den ännu isiga stigen. 

Lapskflocken tillbringade en stor del av dagen utomhus med olika sysslor. Vad som göms i snö kommer som bekant upp i tö. Så även hundskithögarna längs staketet. Familjens Lapska har undantagslöst uträttat sina behov längs staketet, liksom de alltid går så långt bort från vägen som kopplet når. Man skiter inte hemma. Den regeln har även helt små knytt i valplådan förstånd att följa! Har de bara möjligheten från det att de kan kissa och skita själva att kravla sig bort från fällen som är lyan, till den delen där det ligger tidningar för toalettbestyr så gör de det. Men utan tidningar i en tredjedel av en stor valplåda får de inte den chansen att lära sig goda vanor från den absoluta början. Lägger man tidningar som underlag i hela valplådan eller hagen så lär de sig ju inte skillnaden på var man sover och var man skiter. Alternativa underlag måste finnas för att de skall lära sig skillnaden. Gå från det ena till det andra.  Så blir det enklare när de senare får vara i bostaden och vet att tdiningar skall uppsökas för toabestyr. Så går man bara längs stängslet så hittar man vad som eventuellt kan behöva hittas och plockas bort. 

Under dagen hackade Matte bort is i mängd som är rester från takras som  varit blött och frusit till i rabatter och på betongplattor vid ingången till huset. När solen står i väster står den ännu lågt och kan behöva hjälp. Bäcken har fått hjälp att släppa sista isen och porlar nu så fint och vårlikt! Husse har kluvit ved och hundarna har legat på ett renskinn och haft koll på förbipromenerande grannar.

söndagen var det mindre soligt, men varmare med 12,5 grad som mest! Det började blåsa lite och den smältande snön och isen torkade upp lite. Familjen tog en tur för att köpa ett nytt däck till skottkärran som hade pyspunka och det visade sig att något däck av rätt storlek fanns inte och kostnaden för ett helt hjul var densamma som för en ny kärra av billigaste modellen. Så därför blev det en ny skottkärra trots att det bara var punka. Vilket resursslöseri!!! I Mattes värld byter man bara slangen om det är punka, men det verkade omöjligt.

Klockan gick och tiden glömdes bort. Matte blomspanade och små, små spetsar av krokusen stack upp ur isen på norrgaveln! Tappra kämpar vill upp i ljuset! Påskliljorna sticker även de upp gröna spetsar på slänten mot den vårporlande bäcken. Under dagen började det kompakta istäcket över gräsmattan få gröna och isfria fläckar. Husse och hundarna kvällspromenerade i skogen när värmen fått töa lite mer is under dagen. 

I helgen har två tragiska fågeldödsfall inträffat när en koltrast på lördagen dunsade in i glasrummet och bröt nacken och en talgoxe på söndagen låg död på nästan samma ställe. Trots flera bilder av rovfågelsiluetter på denna stora glasyta. Men de är ju så små, dessa svarta siluetter. Matte försökte göra sig en bild av fåglarnas siktlinje där de flugit in i glaset mellan siluetterna och troligtvis ser de vidare genom glasrutan bakom och tror att det är fritt fram. Så Matte hängde en fönsterdekoration med glasstenar som en lång istapp kvar från julen mitt på denna ruta för att bryta av, satte större krukväxter på fönsterbrädan innanför motståående ruta och placerade  två avskräckande ugglor med stirrande ögon framför glasrummet mot fågelbordet. Nu hoppas Matte på att fåglarna inser att de inte kan flyga rakt igenom glasrummet, efter att ha begravt de två döda fåglarna i håligheter i skogen.

På kvällen hördes en ensam koltrast för första gången sprida sin sång över reviret. En sorglig och ensam sång tyckte Matte. Som annars ser den första kotrastsången som ett härligt vårtecken! De hade varit två som åt tillsammans med ringduveparet som nyligen återvänt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)