Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KYLVÄSTAR och "DRA ÅT HELVETE!"

2023-06-18

Ett tillägg till gårdagens inlägg: Matte glömde kylvästar! Som lindring för hundarna i hettan. Aili och hennes mamma Modji har haft varsin kylväst i många år. Förra sommaren vid denna tiden var det precis lika varmt här som nu och båda hundarna bar kylvästar när det inte räckte till att ligga i skuggan. Dessa västar har varit mycket bra men förra sommaren visade de tecken på att vara utslitna och uttöjda. Aili lyckades kliva ur sin väst. Så i år har Matte varit ute i mycket god tid och beställt nya på nätet, som nu har invigts. Både Aili och Dima gillar sina västar och piggnar genast till när de fått dem på sig. För några dagar sedan flyttade de sig från skuggan till solen och började sedan leka.

Lördag.

Eftermiddagen blev olidligt het. Soldis och stundtals totalt och tryckande vindstilla. Flocken valde att dra sig in i den behagligt kyliga stugan för siesta och slappande under sena eftermiddagen. Det fick räcka med utomhusvistelse, när ingen mådde särsklit bra av den friska luften.

Matte tog med hundarna på en kvällspromenad när temperaturen sjunkit till tjugo grader. Samma runda som vanligt, där hundarna har sina fläckar som skall kollas och markeras. En bra runda tidigare under alla år, men i sommar har det blivit annorlunda. En kille som inte mår så bra har flyttat in i ett hyrt hus och han har gjort vägarna osäkra genom att ge sig ut och köra bil i ett tillstånd då man inte skall köra bil eller vistas bland andra människor. I en fastighet har en valp av arbetshundtyp flyttat in och blivit kompis/granne med den intillboende hunden av kamphundmodell. De kom båda utrusande lösa och attackerade framför allt Dima tidigare i sommar. Unghunden hängde med när den vuxna kompisen flög på Dima.

På lördagkvällen hörde Matte och hundarna den unga hunden skälla uppe vid huset och Matte och hennes hundar visste inte vad de skulle möta. Jo då; när infarten passerades kom unghunden farande och Matte ropade åt ägaren, som befann sig närmare huset, att han skulle ta hand om sin hund. Han ropade inte på hunden utan valde att göra den sällskap ner mot vägen!? Varpå unghunden blev peppad och rusade mot Mattes hundar, som nu var beredda. Det var även Matte med en liten sprayburk i handen; avsedd för anfallande hundar. Unghunden uppfostrades och fick en spraydusch mot sig, när den nästan nått fram till Dima. En spray som inte påverkat en blockerad hund tidigare fungerade nu. Unghunden tvärvände. Perfekt och förhoppningsvis kommer den ihåg detta. Man skall inte rusa fram mot andra hundar. 

Ägaren förhöll sig hela tiden passiv och föreföll mycket ointresserad. En nära granne har tidigare upprepade gånger påpekat att man måste skaffa bättre staket och en grind vid husets breda infart. Stor nog för en lastbil. Sedan unghunden flyttade in som valp har den levt ett fritt liv med stora chanser att bli överkörd när den kunnat springa ut på vägen. Eller biten om den mött sin överman. Valpen har blivit unghund och den har fått chansen att lära sig dumheter av sin närmaste granne - hunden av kamphundmodell. 

Nu påpekade även Matte att hunden måste hållas borta från vägen och andra hundar medelst ett staket och en stängd grind. Då ägaren var avig och avvisande och ointressrad  påpekade Matte att han tidigare uppmanats ta hand om sin hund bättre, när den rusat ut mot Mattes hundar och då önskade den unge och oerfarne hundägaren tillika famijefadern att Matte skulle dra åt helvete.

Nyligen orsakade hans lösa hund ute på vägen tillsammans med sin kamphundtyp till granne, att en annan hundägare blev tvungen att ta en omväg tillbaka hem. I olika länder har man olika syn på hundhållning och det är första gången i sitt långa liv, som Matte fått uppleva att en ung kille bett Matte dra åt helvete, när hon varit ute på hundpromenad. Hundägare och far till ett mycket litet barn och fullständigt oansvarig vad gäller sin hundhållning. Samt oförskämd. 

Längs en kort sträcka av en väg i ett fritidshusområde har tre fastigheter kommit att innebära att många undviker att hundpromenera på vägensträckan, som ligger centralt och delar området. Vilket innebär förändrade promenadvanor för många, om man vill unvika problem och farliga situationer. 

Suck.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)