Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÄRGEN VIKTIGAST?

2019-12-03

För ett år sedan var det dags för Matte att byta bil. Nöjd med den bilmodell som Matte kört i många år i form av olika individer, ville Matte gärna fortsatt välja just en sådan bil. Men snäppet nyare och driftsäkrare. En fabriksny var det inte tal om! Dock en relativt ny bil, använd ett år eller två. Matte vände sig till den försäljare hon litade på och varifrån de senaste bilarna kommit, för att se vad som kunde erbjudas. En misstanke fanns om att bilen nog skulle komma att bli vit, då det var den rådande färgen på vägarna. I den stora bilhallen var det fullt. Mest frontade var några bilar i varierande nya färger. Senaste stuket och lite mer färgglatt. Sedan var det vitt. Väldigt VITT.

Skulle man köpa en begagnad bil så skulle den bli vit. Det stod tämligen klart. Inte mycket att välja på. Rätt modell fanns där i flera exemplar. Bra bilar och lagom gamla med lagom många mil i bagaget och acceptabelt pris. ALLA var vita! Men Matte har haft en vit Golf combi för länge sedan och ville inte ha en till. Med mycket körande på grusvägar var den bilen ALLTID smutsig. Inte kul. Men vad gör man. Rätt modell och rätt pris och rätt bilfirma och försäljare och naturligtvis fick inte färgen avgöra.

Hund vill man köpa och den måste ha en viss färg. Brun.

Man söker en hund av en till numerären liten ras. Få kullar föds varje år. En arbetande hundras, använd inom renskötseln. Prestanda och användbarhet, driftsäkerhet är viktigt vid bilvalet och färgen har ingen som helst betydelse. Faktiskt. Mentalitet och arbetslust, uthållighet i arbete och motor/energi intresserar inte - när färgen är viktigast av allt vid hundköpet! Faktiskt inte. Det är inte där det sitter. Lika lite som när vi väljer partner. Blir man kär så blir man. Insidan är viktigast. Faktiskt.

Tycker i varje fall Matte och Husse håller med.

Under årens lopp har alltför många "beställningar" från många länder trillat in där man vill ha en BRUN Lapsk Vallhund.

Att den blivande mamman varit en certifierad räddningshund har varit av inget intresse alls. Bara att hon är brun har varit intressant och sannolikhetsgraden för en kull bruna valpar.

För undvikande av missförstånd:

INGEN av Ailis valpar har varit intressant av andra skäl än innehållet, för sina familjer. Båda föräldrarnas goda arbetskapacitet är vad som lockat, när man velat ha hundar att göra roliga saker tillsammans med. Tack för att ni redan låtit era fem månader gamla valpar visa vad de går för! Full fart överallt!

Liksom varit fallet i tidigare kullar! Valparna har sålts för sin insida. Inte utsida. Man har velat ha hundar med motor och arbetslust.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)