Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARDAG

2018-10-06

Var dag, varje dag, vardag. Matte skrev den 26.9 och den 1.10 om vikten av vardagslydnad och vardagsträning. På fredagen låg det senaste numret av Brukshunden i lådan och där presenteras en bok skriven av Maria Brandel och Siv Svendsen, två framgångsrika tävlingsförare, med titeln: "Bäst var-dag".

Saxat ur tidningen Brukshunden nr.5 2018. Sidan 32.

De har skrivit boken enligt tesen: "Det hunden gör ofta blir den bra på". Boken handlar om vardagslydnad. De har analyserat sina egna framgångar och funderar så här:

VARFÖR EN BOK OM VARDAGSLYDNAD:

"Efter att ha levt med brukshundar i huset några år, så märker man snart att tävlingsmomenten inte är det viktigaste att träna. De flesta kursdeltagare vi möter vill ha en bättre relation med sina hundar. Många upplever att hunden har svårt att hålla fokus när det finns störningar eller att hunden ine är engagerad nog i träningen. Så vi började tänka på om vi gjorde något annat än de flesta andra gör. Tekniken i träningen är ju lite densamma, erfarenhetsmässigt ligger vi kanske lite före många, men den största skillnaden är nog hur vi hanterar våra hundar i vardagen. Vår utgångspunkt i allt, precis allt vi gör med våra hundar är att det hunden gör ofta blir den bra på. Oavsett om den gör något vi vill eller något vi inte vill att den ska göra."

TILL VILKA VÄNDER SIG BOKEN: "Vårt mål är att den ska vara så enkel att alla som läser den både förstår och blir motiverade att träna sin hund. Oavsett om det är gamla tant Agda med sin lilla sällksapshund, den irriterande grannen med den skälliga hunden eller familjen som skaffar sin första hund. Den ska vara så enkel att läsa så familjens barn och ungdomar förstår vad vi talar om, och intressant nog så att föräldrar och äkta makar inte klarar att låta bli att läsa den. Motiverande och konkret för dem som tävlar och vill ha fram det lilla extra i sin hund. Positiv och varierande så instruktörer kan använda den på valp- och vardagslydnadskurser. Och en riktigt bra bok för uppfödare att skicka med sina valpköpare."

VAD TROR NI ATT HUNDÄGARE BEHÖVER TRÄNA MEST PÅ: "Det absolut viktigaste är att verkligen ta tid på sig för att hitta rätt belöningar. Den kan vara lek eller godbitar, men att verkligen veta vad hunden gillar bäst. Med rätt belöning har vi sett hundar, som från att ha kastat sig mot andra hundar, gått förbi utan att slänga en blick, när de lärt sig vad de ska göra för att få bra betalt. Det andra är gå fint i koppel, som gör det mer sannolikt att du får till en bra inkallning än om hunden är med dig enbart för att den hänger fast i snöret. Genom att träna gå fint i koppel övar du följsamhet och fokus, du belönar hunden för att vara hos dig och inte bry sig om omgivningen. Du lär hunden att det lönar sig att vara med dig och inkallningen kommer bli mycket enklare."

Om en konsekvens av bristande vardagslydnad kan man läsa i tidningen Härliga hund, nr.10, 2018, sidorna 76, 77. Där skriver Caroline Alupo om hunden som inte stannade kvar i bilen utan hoppade ut och blev ihjälkörd.

Att Matte då och då skriver om vikten av den typen av träning är uppenbarligen inte en händelse. Ibland blir det för stort fokus på tävlingsmoment, tävlande och prestige kanske. Konkurens och placeringar. Tiden räcker inte till allt och till syvende och sist läggs grunden till goda resultat i vad vi gör med hundarna ofta. Var dag. I vardagen.

Där byggs kontakten! Utan en bra kontakt med sin hund blir tävlandet så mycket svårare. Eller samarbetet. För att kunna arbeta med sin hund på skarpa sökuppdrag krävs en mycket god kontakt med hunden. Allt hänger på samarbetet och på att man kan LÄSA SIN HUND.

Modjis och Ailis vardag den gångna veckan har bestått i att de fått sina pälsar, stadda i olika stadier av fällning, grundligt genomkammade. De har fått sina klor klippta. De har tränat små korta pass i rallylydnad och uppletande samt apportering. Insprängda några minuter här och där när det passat helt enkelt. På en promenad, hemma på tomten eller inne i stugan. De har skvallertränats ständigt avseende förbipasserande. De har fått dagliga promenader i skogen. Inga träningspass! Bara vardag. Men så viktigt. På onsdagkvällen fick de båda en riktig genomkörare med räddningssökträning, extra knepigt upplagd. Med en "guldfigurant" som vid fynd renderade en supergod belöning i form av våt kattmat.

På fredagen blev det ännu en hanteringsövning i form av tandborstning och genomgång av hela garnityret. Pälsvård och kloklippning var också hanteringsövningar. Även om det är en del av vardagen. Lite "vinka" och lite "high five" och ytterligare uppletande och apportering sprängdes in. Vad vi gör ofta, vad vi gör till vardags med våra hundar är viktigast av allt. All träning och allt tävlande bygger på vilken typ av relation vi har med våra hundar. Matte och Husse leker mycket med sina hundar hemma till vardags.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)