Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRILUFTSFAMILJEN

2014-11-03

Söndagen var till stor del mulen , med lite lätt "regn" från och till. Som en våt disktrasa i ansiktet ungefär. Husse hade stämt träff med barnbarnet-tonårsgrabben och en introduktion i golfvärlden stod på agendan. Båda herrarna har ett stort fotbollsintresse och har spelat/spelar som målvakter. Bollsinnet bör alltså finnas där! 

Matte är i fullständig avsaknad av bollsinne och valdes alltid sist på brännbollen i skolan.... Däremot är hon rätt bra på trädgårdsarbete, så då ägnade hon sig åt att fortsätta rensa kanterna till bäcken i stället. Med ökad styrka i det opererade benet höll sig Matte upprätt gående på bäckbotten, med överraskande stenar lite här och där. Aili kom då och då och undrade vad Matte höll på med i vattnet, men dristade sig inte att kliva ner. Aili höll sig uppe på gräsmattan med de andra hundarna. Gamla märgben hade ytterligare en viss dragningskraft.

Efter att ha rätat på ryggen och vilat kroppen en liten stund, tog Matte med hundarna på en stavgångspromenad. Mossvägenrundan på idelaltiden 45 minuter. Längd på stegen och småtrav för hundarna. Effektivt gående. Tomt och behagligt var det på vägarna och på tomterna. Matte och de Lapska slapp att bli påflugna av okontrollerade hundar. Helgerna innebär fler människor och fler fria hundar. Dock har "Argschäfern" haft högljudda åsikter i helgen. Dess skall har ekat missnöjt uppifrån berget och det har hörts vida omkring. Hennes tomt får ingen gå förbi och det talar hon tydligt om från sin veranda. Även mycket tidiga helgmorgnar.

Efter promenaden gick Matte och hundarna in en liten stund och eldade, men var snart ute igen. Husse kom från golfbanan och var nöjd med träningen. Barnbarnet hade blivit mycket intresserad och Morfar var mer än belåten! Så klart! 

Morfar/Husse pysslade sedan med lite av varje och tog sedan med sig hundarna på en längre promenad i skogen. Golfträningen innebar slagträning och puttar och benen behövde nu röra på sig. Matte hundpromenerar ännu bara på vägarna, men hundarna njuter av skogspromenaderna och skall inte behöva vara utan dem. Inga varningsskyltar var uppsatta, men Husse hörde något enstaka skott. Han hade varselkläder på sig för säkerhets skull. Molnen skingrades och solen kunde anas då och då.

Matte krattade och rensade på tomten när resten av familjen var ute i skogen och inte förrän skymningen började falla framåt fyra, drog sig Lapskfamiljen inomhus.

När Matte skriver detta, på måndagmorgonen, går två unga rådjur och betar på berget utanför fönstret. Bara några meter bort. En Gröngöling och en Spillkråka konkurerar om något ätbart i deras närhet. Från den lilla eken på berget singlar de sista löven i blåsten. Den stora eken framför lillstugan står nu naken. Höst. Mild och behaglig höst.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)