Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BADBRUD

2014-01-03

Torsdagen blev också en dag med mycket utevistelse för småttingarna. De har kommit på glädjen i att gräva! Det började vid torpet. Där var det en skogsbacke och de fick gräva var de ville. Hemma har Matte rabatter. Där får man inte gräva. Men där är det ju så mycket roligare! Blöt jord! Lättgrävt! "Rondellen" mitt på gräsmattan har upptäckts som något annan än centrum för springandet. Vartefter växterna kommr igång i vår kommer Aili förhoppningsvis att inse att hon inte får plats där lika bra som nu.

Syskonskaran växer så det knakar och störst är Adji, minst är Aili. Manni mitt emellan. När de föddes var Adji störst och det håller i sig, men det var ingen stor skillnad i storlek. Nu skiljer de sig åt mer påtagligt. När Saivi flyttade var hon på väg att växa om Aili. Modji var länge liten och kompakt och Aili påminner väldigt mycket om sin mor. De är nu så stora att de inte kan slinka ut från tomten var som helst och hur som helst. Men nog går det för den som vill. Matte kollar hela tiden och försöker vara steget före. Bäcken är där den är och vattnet flyter allt snabbare nerströms, vartefter regnet faller. Nu anser Matte att valparna klarar att ta sig upp på egen hand. De har rört sig mycket utomhus och är bekväma i miljön och starka i sina kroppar. Matte lämnar dock inte valparna ensamma utan är med hela tiden och vakar över dem.

När alla tre började brottas om en leksak på den branta och korta slänten ner mot bäcken precis framför huset, var utgången rätt given. Förr eller senare skulle någon rulla ner i bäcken. Matte stod bredvid och tittade på. Vissa erfarenheter måste man låta båda barn och valpar få göra själva. För att lära för livet. Om det som skedde berodde på att båda de bruna redan gjort felbedömningar och plumsat i när de var yngre vet inte Matte, men det blev Adji som rullade över kanten och leken avbröts. Matte stod ett par meter ifrån och såg det hända. Blixtsnabbt tog sig Adji upp igen på samma ställe som hon föll i. Skakade på sig och ville fortsätta leka. Lilltjejen var nere helt i vattnet, men höll huvudet över ytan. Ett vinterbad bekom henne inte. Matte fick in hennes syskon med visselpipa och godis. Men inte den blöta Adji! Som retades och höll sig undan. Till slut lyckades Matte lura henne att komma nära nog för att greppas i farten. En bra instinkt är det att rusa runt när man blivit nerkyld! Men Matte ville få in busfröt i brasvärmen och frottera henne torr så fort som möjligt.

Valparna har börjat få täckhår och det är väldigt roligt att kunna följa tre av dem på nära håll, när de förvandlas från valputseende till små hundar. Adjis päls hade slagit ifrån sig vattnet bra och hon var torr längst in. Men den nakna magen var våt och kall. En stunds mys med Matte framför brasan fick tjejen helt torr och varm snabbt.

Lite märkligt är det. Av Nástis valpar är det bara Modji som ramlat ner i bäcken som helt liten, när hon försökte gå från isen och ut på vattnet i en vak. Samtliga Modjis valpar har nu lyckats ramla ner i vattnet på olika sätt. De har varit mer intresserade av det rinnande vattnet än de andra valparna. Ingen av dem har fått någon bestående rädsla för vatten. De är fortsatt nyfikna. Lekr gärna intill bäcken. En på "hussidan" och de andra på gräsmattan. Adji till och med hoppar från bryggan och över till gräsmattan. Kul knytt!

Efter uteleken och badet var det dags att fara till Täby Kyrkby för vaccination av fem hundar. Valpsjuka och kennelhosta för småttingarna och kennelhosta för de vuxna. För enkelhetens skull kördes bilen in och ställdes utanför dörren. Parkeringsplatsen är för långt bort och väntrummet för litet, för familjens för tillfället stora flock. Först ut var småttingarna. Manni föreföll inte komma ihåg att han starkt ogillat att få ett chip intryckt genom huden. Nu hälsade han mycket kärvänligt på sköterskan och med en godisbit på bordet blev han vaccinerad utan att märka det. Samma sak gällde för systrarna. Hundbyte och in med de vuxna. Snabbt och enkelt genomfördes fem vaccinationer. Tre vaccinationsintyg och två hundpass var ifyllda och klara. Billigt är det inte att ha hund. Att vaccinera fem hundar blev dyrt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)