Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LYCKA - STÄNGD, FROSTIG GOLFBANA! foton

2020-02-15

Fredag - Alla hjärtans dag.

En dag då det kändes fint att kunna ge hundarna något de uppskattar väldigt mycket! Nämligen att få vara de hundar de är. Artonhålsbanan på den närbelägna golfbanan var åter stängd på grund av frost, efter att ha varit öppen flera dagar i sträck, som den enda öppna golfbanan i trakten. Trots regn vissa dagar och en isande vind har parkeringen var knökfull av golfare som släpat på sina klubbor. Flera kalla nätter med sju minusgrader som mest har täckt alla sjöar med en klar och fin is som uppskattats av skridskoåkare och vissa dagar har man samtidigt kunnat se skridskoåkare och golfare ute på stora, öppna ytor. Den lilla niohålsbanan har varit öppen alla dagar och stora banan har öppnat på förmiddagen. Nu var den dock stängd två hela dagar i rad och på fredagen hade Lapskflocken möjlighet att åter vandra där. Lycka!

Solen sken, det blåste inte !? och det var en plusgrad när Lapskflocken begav sig ut över det vita gräset. Modji och Aili fick springfnatt när de kom ut över ytorna i slänten bort från klubbhuset! Husse och Matte stavade och hundarna travade. En fantastiskt fin dag för en promenad med fria hundar över frostiga ytor!

Av hänsyn till gräset och banpersonalen undvek Husse och Matte att gå över några finklippta ytor och greener, utan höll sig i det grövre gräset längs banans kanter. Vilket även gav hundarna stora möjligheter att stanna upp för lite sorkjakt här och där i fjolårsgräset. Mest var det Aili som ägnade sig åt jakt. Modji var nog mer intresserad av säkrare fångster, såsom harpluttar strödda överallt längs hennes väg. En del rådjursskit slank nog också ner. Modji och Aili höll ihop flocken och hade noga koll på sina människor, samtidigt som de hade egentid och kunde styra själva över vad de ägnade sig åt. Ibland kom Modji på efterkälken och fastnade i doftbubblor och "godis", vilket innebar att hon fick dra iväg i galopp sedan för att hänga med. Aili kunde hamna lite långt i förväg när Husse och Matte valde att gå runt någon finklippt yta och då stannade Aili oombedd upp och väntade in resten av flocken. När Matte blev stående för att fota väntade hundarna snällt, alternativt poserade. Aili fick apporteringsträning, när Matte lämnat stavar och vantar och sökt bra fotovinklar. Modji var fullständigt ointresserad av bärandet, men deltog mer än gärna i belöningsutdelningen!

Klicka för större bilder.

Lapskflocken gjorde sig ingen brådska! Ingen powerwalk! Bara njutning! Solen värmde! Frosten gnistrade, ljuset var fantastiskt och det BLÅSTE INTE! Hundarna var lyckliga där de rörde sig fritt över ytorna och stannade när de kände för det. Frihet under ansvar.

Längst bort på banan mot skogen hördes ljudet av en ensam motorsåg. En kille jobbade med gallring i en liten skogsdunge på banan och hundarna uppförde sig fint när de passerade ett stycke ifrån. Vetskapen om att helgen skulle bjuda på ett helt annat väder fick Husse och Matte att dröja sig kvar ute så länge som möjligt. Både för att hundarna skulle få njuta av att vara lösa och rå sig själva så länge som möjligt, då banan skulle öppna i helgen igen när det åter blev mildväder och för att njuta av solskenet. I receptionen kunde man köpa kaffe och lite att äta och på bänken i solen utanför dröjde sig Lapskflocken kvar.

Väl hemma igen blev det ännu mer utomhusvistelse, för att inte förspilla något av det vackra vädret. Många timmar med frisk luft blev det den här dagen och på kvällen märktes det att hundarna var trötta. Ovana vid allt ljus och så mycket frisk luft på en gång kanske. Modji sträckte ut sig framför kaminen i en ovanligt lössläppt stil och Aili gjorde kväll tidigt, ihoprullad i biabädden i sovrummet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)