Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYA VARGRAPPORTER

2016-04-20

Måndag.

Matte och hundarna begav sig ut på långpromenad, med ett hot om regn på eftermiddagen hängande över sig. Stegen gick upp till sjön Hoven bara 500 meter norrut och där kunde Matte konstatera att mottagaren av den bortskänkta båten varit snabb med att hämta den till den lilla allmänna strand som anekterats för egen privat del. Där ligger nu en privat brygga och tre båtar! Kvar lämnades diverse skräp som förbipasserande under vintern petat in under familjen båt. Detta samlade Matte nu ihop för att förhindra att det skulle flyga omkring i blåsten och passade samtidigt på att stapla fyra gamla däck lite mer ordentligt över alltihop. Vems de kringspridda däcken är har Matte ingen aning om. Hundarna fattade nog ingenting när Matte städade upp vid badplatsen med tre koppel och vidhängande hundar i näven. Fram och tillbaka, hit och dit, fnattade städpatrullen Matte med hundarna i släptåg. Men resultatet blev gott. Här brukar några österifrån komna byggjobbare, som bebor något renoveringsobjekt ibland, sitta och fiska och kvar lämnas lite av varje.

Matte och hundarna vandrade vidare längs stranden av den lilla skogssjön och nådde så småningom fram till Älgeby, ett närbeläget fritidshusområde. Här fortsatte promenaden bort från mjuka skogsstigar ut på hårt underlag, vidare förbi nyuppkomna tillsaluskyltar. Prisutvecklingen har varit brant stigande i flera år och nu säljs små stugor på högst femtio kvadrat inredda som minivillor för permanent boende. Utvändigt ett litet fritidshus med träpanel byggt på sextio-sjuttiotalet. Invändigt en toppmodern villa med stål, blankt, svart och vitt. Helkaklat duschrum och WC, supermodernt. Lätt förvirrad blir man när man träder över tröskeln! Exteriör och interiör hänger inte på något vis samman. Smaken är som baken - delad!

Matte tröttnade på det hårda underlaget och sökte sig tillbaka in i skogen med hundarna. Varpå hon hamnade på en flitigt använd ridstig och hade behövt gummistövlar på fötterna. Varken hundarna eller Matte ville gegga ner fossingarna och valde att hålla sig på mossan vid sidan av stigen i stället. Här ljöd fågelsången från alla håll! Så småningom ledde stigen ut på en grusväg i det egna fritidshusområdet och snart var Lapsktrion med Matte hemma igen. Promenaden var rask och omväxlande och gav puls! Vindarna var kraftiga och friska och så snart Matte fixat en mugg kaffe och slagit sig ner för en fika med hundarna på trappen, grisknorrar till hundarna, började det regna.

Matte hörde att vargobservationer rapporterats från golfbanan och trakterna här omkring till och från under våren. Länsstyrelsen har ännu inte bekräftat, men vargobservationerna är nu läsbara i lokaltidningen. De stora spår från ett ensamgående hunddjur, som Matte iakttog i vintras i snön på golfbanan och hemma i vägkanten i området kanske kom från samma djur. Då fanns inga officiella rapporter tillgängliga. Framtiden får utvisa om ett nytt vargrevir håller på att etableras här. Med allt fler grisar så finns det ju mat så det förslår här i skogen. Samtidigt rapporterades det att ett lodjur dödats olagligt och kroppen var delvis uppbränd. Rovdjur är inte välkomna här och läger bildas. En organisation har bildats för att få fast tjuvskyttar. Många vågar inte yttra några åsikter alls. Vare sig för eller emot. Men mot vargar och andra rovdjur talar starka krafter! De som hyr ut mark till välbetalande för jakt! Pengar. Men nog sjutton räcker rådjuren åt alla, för att inte tala om grisarna!

När Husse kom hem från jobbet upphörde regnet och solen hade den goda smaken att visa sig helt kort! Jobb väntade! Matte hade tidigare på dagen blandat fyra säckar plantjord i leran i den nyanlagda rabatten framför tillbyggnaden. Nu fick hon två säckar kogödsel av Husse att blanda ner i jorden, som blivit lättare att gräva i. Husse måttade och kapade tjocka, tryckta, reglar att fästa ihop och sätta på plats döljande de höga plintar som bär tillbyggnaden. Inspektorskan Aili var med överallt och kollade så att allt gick rätt till! Ett pussel var det och kvällen led, men snyggt blev resultatet. Om än inte helt färdigt. Temperaturen sjönk och till slut gjorde familjen kväll med en ovanligt sen middag. Aili tyckte att Matte skulle fixa käk i stället för att gräva och hämtade en kampleksak och bjöd upp till lek! Det kändes i kroppen att nytta blivit gjord och fåtöljerna framför kaminen var efterlängtade.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)