Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINDSTIGAR I KRAFTIG VIND

2020-04-10

Onsdag.

Matte tog med hundarna på en powerwalk med stavar mitt på dagen. Golfbanan är nu öppen för golfare i sin helhet och inte möjlig att motionsgå på med hundarna på längre. Stugorna i området är nu bebodda i en större utsträckning än tidigare och flera nya hundar har tillkommit, varför Modji och Aili måste få tillfredsställa sina behov av att markera längs gåsträckan. Det fick bli ställvis med lite längre pauser för nosande, därmed givande Matte intervallträning. 

På kvällen tränade två Lapska tikar och två Lapska hanar och en grabbhalva vid namn Sumo. Som har den stora förmånen att få träna tillsammans med sina föräldrar, sin mormor och hennes bror. En ständigt pågående kennelträff i miniformat, med gemensamma aktiviteter. Kvällen var mycket blåsig såsom dagen innan hade varit. Givande hundarna lite krångliga vittringsförhållanden, när vinden ändrar riktning och slår mellan varven.

Kvällens träning började med varisna fria sök bland de stora cellplastblocken, som bjuder på fina möjligheter för att gömma sig klurigt! Där vittringen från figuranten pressas ut mellan blocken i många olika riktningar, men där hunden bara kan ta sig in till figuranten från ett enda håll. Hundarna får vittringen på ett ställe och där kan de inte ta sig vidare. De måste alltså släppa vittringen för att söka en ingång och ta sig hela vägen fram til figuranten. Matte imponerades mycket av Nemo som krafsade lite på blocken nära bakom Mattes rygg för att komma närmare, men mycket snabbt insåg att detta var en omöjlig väg för att nå vidare. Nemo fattade ett mycket snabbt och säkert beslut och backade tillbaka, för att snabbt ta sig runt den stora stapeln med block och hitta ingången, där Matte kravlat mellan blocken för att gömma sig så svårfunnen som möjligt.

Nemo är en hund som Matte förälskade sig i redan när han gick räddningshundkursen tillsammans med Modji! Att han nu äntligen fått bli pappa till en kull med Modjis dotter Aili är en lycka. Det första Matte gjorde när Nemo och Modji möttes första gången som kurskamrater, var att kolla möjligheten till en kull tillsammans. Men det måste vänta en generation för lite mer utspädning. Nemos fyra valpar med Aili utvecklas mycket bra och är nu nio månader gamla. Samtliga tränas i olika hundaktiviteter och sköter sig enligt sina ägare/förare mycket bra. De är alla ambitiösa och intresserade av att få nya uppgifter av olika karaktär.

Nemos och Ailis son Sumo fick gå en vindstig efter sitt frisök, som han för övrigt utförde på ett mycket bra sätt. Han har fått en god grund att stå på och han  söker aktivt vittring i vinden. Något han lärt sig genom att börja sin utbildning genom att gå vindstigar. En typ av träning man alltid låter hundarna få inlagd i sin träning med jämna mellanrum under hela deras karriär, för att befästa just att de skall söka vittringen aktivt i vinden. Det är en typ av träning där även föraren tränas! Som förare måste man ständigt träna på att läsa både sin hund och vinden! 

Sumo skötte sig mycket bra och jobbade fint trots att det var svårt, när vinden slog mot bergväggen framför honom och Husse hade gömt sig 100 meter bort till höger om honom. Till en början gick Sumo på tvärs mot vinden som sedan vred iväg vittringen. Men Sumo lyckades finna vind och vittring på nytt och med en erfaren förare släpptes han i exakt rätt ögonblick för att fullfölja uppgiften på ett utmärkt sätt.

Klicka för större bild.

Torsdag - Skärtorsdag.

HA EN FIN PÅSK SÅ GOTT DET GÅR!

Dagen tillbringades hemma med utevistelse hela dagen, i det fina men blåsiga vädret. Då träning var planerad även på fredagen avstod Matte allt promenerande under torsdagen och hundarna fick en vilodag. De fick varsitt fruset märgben som påskgodis och hade att göra rätt länge med dessa ben, där de låg i solen på gräsmattan. Husse klöv ved och Matte jobbade med stor och liten spade på olika håll i trädgården.

Nu på fredagsmorgonen blir man ju förskräckt när man lyssnar på nyheterna. Man måste nu börja söva coronapatienter med ett medel avsett för djur, då det för människor är på väg att ta slut. Smärtlindrande och lugnande medel håller också på att ta slut. Det är det man får när slutet närmar sig.

Är nästa steg avlivinigsvätska för patienterna som är döende?! Som sorterats ut till palliativ vård i stället för intensivvård. Man ser i dagsläget till vilka som har en chans att leva mer än ett år - om de överlever,  när man sorterar. Så väl är det nog inte dessvärre, då man inte får förkorta ett lidande för människor. Blir man livshotande sjuk nu finns varken narkosmedel avsett för människor eller annan hjälp när slutet närmar sig. Om det narkosmedel som är avsett för djur nu används till coronapatienter, finns det något kvar när djuren behöver sövas? En mardrömsliknande situation råder i sjukvården i Stockholm, när narkosmedel för människor beräknas ta slut direkt efter helgen tillsammans med lugnande och smärtstillande mediciner.  Smittan sprids nu alltmer ut i landet. Det är svårt att önksa "GLAD" Påsk. 

Var rädda om er och varandra och HÅLL AVSTÅND! Smitta andra kan man göra - även utan att själv ha symptom. Det är nu konstaterat.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)