Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKOGSMULLAR

2014-12-10

Husse och Matte fick veta att Mánnus karriär som sökhund började i raketfart. Han hann vila lite så var det dags för ett skarpt uppdrag nattetid tillsammans med sin husse. Mánnu hamnade i situationer helt nya för honom och han uppträdde som om han aldrig gjort annat. Sök från båt bland annat. I den hunden finns det mycket och nu har han fått möjlighet att visa det. Hans systrar är också bra på att jobba. 

tisdagen höll sig Matte hemma och tog med sina hundar på en skogspromenad. Tre plusgrader och barmark. Vindstilla och behagligt. I fickorna fanns sekatör och plastkasse för hämtning av lite grönt inför julen. Matte tar små tussar mossa  på många olika ställen för att inte lämna fula spår och för att säkra återväxten. Fönsterlav och lite kuddmossa samt ytterligare grön mossa som Matte inte kan namnet på. "Rävsvansar" /lummer växer nära hemma och där är Matte mycket försiktig för att kunna fortsätta att plocka lite varje år. Lite tallris hittade Matte på berget,  där enstaka kvistar kunde nås. 

Násti och Modji hölls kopplade och Aili fick springa lös. Matte är mycket tacksam för att ha lagt så mycket tid och energi på att gå med Aili lös i skogen sedan hon var ett litet knytt. Hon klickades in på acceptabelt avstånd från Matte och Matte tog separata promenader med Aili ibland. Modji fick samma träning som litet knytt och hela sitt första år. Gázzi och Násti fick inte det och skillnaden har varit stor. Gázzi och Násti har dragit iväg på egna äventyr efter vilt ett flertal gånger och även råkat illa ut i ett kärr. Så vill inte Matte ha det och har tagit lärdom efter två misslyckanden med sina två första Lapska. Modji fick aldrig chansen som liten att dra iväg på egen hand. Hon klickades in på gott uppförande lös i skogen under präglingsperioden. Så också Aili. Därmed inte sagt att de inte skulle kunna dra de också om de får chansen! Men Matte har lagt en helt annan grund för gott uppförande okopplad i naturen. En hund lös i taget och fokus på Matte som agerat godisautomat och jobbat med klicker.

Nu visade Aili att grunderna i träningen lagts ordentligt. Hon sprang lite kors och tvärs inom tillåtet avstånd. Skalade upp och nerför de branta bergknallarna och höll noga koll på sin flock. Det märktes tydligt när Matte stannade upp och gick bort från stigen för att fylla kassen vartefter. Aili skyndade fram och kollade vad Matte gjorde. Hon sprang före på stigen och stannade upp och väntade eller vände om och anslöt. Uppe vid myren fick alla hundarna vittring av vilt och satte näsorna högt i vind. Här finns älg, rådjur och vildsvin. Aili var nyfiken men hörsam och fullt kontrollerbar. Höll sig inom gränserna.

Sista biten nerför berget och hem fick alla hundarna vara lösa. Här finns bara rådjur och de lever nära inpå hundarna dagligen. Två ensamma årskid förefaller söka trygghet i hundarnas närhet och flyr inte. Springer bara undan lite. De söker snarare upp hundarna vid tomtgränsen. 

Efter en underbar timme i skogen blev det lite bus på tomten. Modji och Aili jagade varandra och Matte hade dragkamp med Násti.

Sedan tänkte Matte ta en cykeltur med Násti och Modji, men fick ingen luft i däcken.....  Det var mycket länge sedan Matte cyklade senast. Så medan hundarna lekte på tomten gick Matte i stället snett över vägen och tog sig en julgran, som växte för nära vägen och ändå måste bort innan den blev fullvuxen.

Många härliga timmar ute med hundarna blev det denna dag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)