Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA HEMMA

2015-01-10

Fredag.

Matte tog med hundarna på en morgonpromenad och lät dem sedan vara lösa lite i skogen intill vägen och på tomten. När de själva visade att de ville in, lydde Matte och lät dem värma sig framför brasan. Så här års brinner det stänidigt i kaminen, då det är den enda värmekälla som nyttjas i huset. Element finns och sätts bara på när familjen vintertid är borta länge vid låga temperaturer. Vilket inte sker särskilt ofta. Gratis uppvärmning alltså! Veden är i stort sett alltid gratis från granntomter som avverkat och vill bli av med allt utom det som är björk.

Matte lämnade sedan hundarna ensamma hemma och for norröver till Norrtälje på isiga vägar. Osynlig is hade det varnats för hela morgonen. Vilket inte hindrade en del från vansinnesfarter på E18. Matte kollade i ögonvrån efter den Nordsvenska hästen Helge som skrämdes till skogs av raketer och smällare på Nyårsafton. Han försvann i trakterna söder om Norrtälje intill sjön Limmaren och i närheten av E18. Dessa jäkla smällare! Raketer med sjjärnfall och ljusuppleelser utan några som helst ljud, önskar sig Matte för alla djur och även människor som avskyr smällar och skott! Det finns många människor bland oss,  som upplevt krigets fasor och reagerar kraftigt på dessa skottliknande ljud. 

I Norrtälje parkerade Matte nere vid hamnen och promeneerade upp till kyrkan. Där intill ligger hörselmottagningen och efter tre år med sin hörapparat var det hög tid för en ny hörselkontroll. Vilket Matte skjutit upp ett helt år på grund av valpkullen och sämre gåförmåga. Men nu var tid bokad. Matte fick bekräftat vad hon redan visste. Bättre var hörseln inte. Apparaten ställdes om för högre förstärkning. Dövörat är inte helt dött men nästan. Hörörat börjar bli lite gammalt, men klarar sig utan apparat ännu. Lite goddagyxskaftsvar får min omgivning dessvärre räkna med. Matte knatade vidare med sin reservdel och handikapphjälpmedel (brillor och hörapparat) och var tacksam för teknikens under och över att inte leva för hundra år sedan. Bara nästan.....  Hissen i byggnaden är under reparation hela vintern och mottagningen ligger två våningar upp. Med ny höftled gick trappvägen utan minsta problem! Men stackars alla med rollator och kryckor som måste till mottagningen. Kanske får de fara annorstädes?

Skymningen föll och den gamla stadsbebyggelsen vid hamnen med små trähus, inbjuder till lite extra strosande. I djuraffären köptes naturligt hundtugg i form av nötsenor, kalkonpinnar och en flaska laxolja. På Tösses bageri köpte Matte varsin smarrig bakelse till sig och Husse för fredagsmys efter fiskmiddagen. 

Hundarna fick vara ute med Matte på tomten till dess Husse kom hem, då familjen drog sig inomhus. Husse berättade att den försvunna kvinnan hittats vid dagens skallgång i ett annat område än där han och Modji jobbat kvällen innan. Skönt för de anhöriga att få visshet.

Tänkvärt: Signaturen M_J har skrivit ett inlägg på LapskVallhund.se om utställningar och arbetande hundraser.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)