Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOPPELSÖK I MILJÖ

2016-08-04

Onsdag.

Matte har fått kunskap om att den hund som togs ut på en cykeltur när det var 28,5 grader varmt mitt på dagen och som kom hem påtagligt medtagen och trött är 12 år gammal! Hundvakten har vid ett flertal tillfällen i denna hetta samma dag tvingat ut hunden på löprunda och promenad och hunden fick tvingas uppför backen till huset med koppel. Den orkade inte upp utan lade sig ner halvvägs. Måtte ägaren hämta hem sin hund.

Lapsktrion fick denna morgon,  med en temperatur på tjugo grader och lite vind, en kortare promenad uppe vid sjön Hoven. Mycket blåbärsätande blev det efter stigen och ett möte med en kille som just kommit iland efter en mycket tidig fisketur till andra sidan av sjön. Han var nöjd med fisket som bestod av lurande på gäddor i vassen. Promenaden gick vidare längs en kortare grusväg med ytterligare ett möte med en granne som tog hand om vinbärsskörden. Så var det den sista biten hem - på blödande och kletig asfalt. På samma sätt som en härlig promenad måste börja dessvärre.

Dagen tillbringades sedan på tomten med lite rensning och röjning och vinbärsätande. Skördetid och tid för beskärning.

På kvällen tränade tre av ekipagen i träningsgruppen så här i semestertider. Vilket gav chansen till två olika sök i två olika områden för varje hund. I en bergtäkt finns ofta flera olika typer av miljöer. Aili utsattes för en prövning i form av två kopplade sök i "miljö", vilket innebär allt annat än plana ytor. Det första söket fick hon göra bland diverse maskiner för gruskrossning. Vinden var god, lite byig, men den kom från olika håll på olika ställen på grund av stora högar av grus runt om som styrde vinden lite hur som helst. Matte valde att starta Aili vid den ena kanten för att söka av ytterkanterna först. Mycket snart fick Aili en vittring och hon visade mot en stor barackliknande container samt flera intillstående mindre containrar. Ganska snart gick Aili upp med nosen och indikerade en högt placerad figurant, varför Matte hängde på Aili uppför en trapp till taket på plåtbyggnaden och där inne i någon form av större hytt satt figuranten bekvämt tillbakalutad i en soffa! Duktig Aili!

Modji fick i detta område söka fritt efter två figuranter, som Matte inte hade en aning om var de var gömda. Matte skickade Modji åt ett håll och Modji drog raskt åt ett annat håll och fyndade den första figgen. Snyggt jobbat av en självständig hund! Som direkt fick vittringen från nästa figge, men där måste Modji kämpa lite och fundera för att hitta vittringskällan. Vittringen slog ner ett gott stycke därifrån med hjälp av vinden. Snart var även den figgen fyndad nere i mitten av flera på varandra travade traktordäck! Modji lekte bergsget och lyckades på något märkligt sätt ta sig ända up på denna höga pelare av däck och överraskade Husse med att stå ovanför honom och skallmarkera rakt ner! Hon gjorde här precis som hennes mor och mormor tog sig an högt placerade figuranter. Hon klättrade likt en apa i ett träd!

Gruppen förflyttade sig till nästa område, bestående av mer "skrot" i form av järnbalkar och betongfundament av olika modeller staplade mer eller mindre slarvigt på varandra. Här fick Násti börja med att söka i koppel efter två figuranter och den äldre damen bangade inte för lite klättring för att ta sig fram till sina funna figuranter! Men ett koppel hindrade henne från att ta sig upp på farliga höjder!

Här fick Aili ett nytt kopplat sök och nu fanns här två figuranter gömda. Denna miljö blev även en utmaning för Matte att ta sig fram i med en mycket målmedveten och energisk hund i kort snöre, som låg på mycket hårt! Snubbelrisken för tvåbeningen baköver var stor. Aili fyndade rätt snabbt sin första figurant sittande på marken bakom diverse hindrande föremål och hon måste tänka till för att kunna ta sig ända fram, där hon skallmarkerade fint. Direkt därifrån fick Aili vittringen från nästa figurant, som föreföll finnas ovanför marknivån. Aili ville vidare på ett sätt och via vägar där Matte inte kunde följa sin hund. Varför Aili togs ur vittringsfältet för en kringgående manöver. Vilket inte fick henne att tappa fokus och intresse och snart hade hon fångat vittringen på nytt från andra hållet och spikade vittringskällan uppe på en container strax intill där den första figgen fyndats. En svårighet då de två vittringarna slog i varandra! Både Husse och Matte var mycket nöjda med Ailis fina arbete!

Modji fick pånytt ett frisök med två figuranter gömda på för Matte okända ställen och på två röda var den uppgiften löst! Nästan snopet fort hade Modji gjort sig en uppfattning om var de två människorna var gömda och uppgiften kändes på tok för lätt för att vara en utmaning för Modji. Det blev ju ingen problemlösning alls! Figgarna som tyckte att de gjort det knepigt för Modji, började spåna om nästa veckas utmaning - att ge Modji ett problem!

Násti fick avsluta kvällen med ännu ett koppelsök och nu ett mindre, då skymningen började falla. Ingen miljö, bara ett flertal stora containrar på rad längs skogskanten, där vittringen slog emellan. Násti var grymt besviken när godiset figgen bjöd på var slut i en enda tugga! Trots att hon fått i sig ett flertal små mjuka godisbitar! Snacka om godistokig! Vartefter hundarna blir äldre förefaller de bli allt mer matfixerade, från att alltid ha haft en mycket god aptit!

De tre hundförarna var nog lite sugna på middag även de när träningskvällen var slut. Varför färden gick till Brottby och asiatisk mat strax innan stängningsdax. Vilket ägaren noga upplyste om! En dryg timme innan han skulle bomma igen för kvällen. Självklart hade han inga grönsaker till maten så sent! Var det slut så var det slut. Så sent skär man inte upp nya! Så fick frugan ? laga maten och herrn själv lade sig på rygg på en soffa och ägnade sig åt mobilen....   Hämtmat uppskattades nog mer än kunder som ville sitta ner och äta. Dålig attityd!

Men träningen var kanon och tack för i kväll!

Antal kommentarer: 1

2016-08-04 20:11:21 - Anne-Lise, Jorgenkofoed@dadlnet.dk

Det gør ondt i mit hjerte at nogen cykler i varmt vejr med en gammel hund der helt klart ikke kan klare sådan en tur. Hvad tænker sådan et menneske. Du må gerne hilse " hundvakten"fra mig og sige at vi her i Danmark synes, at det er at mishandle den stakkels hund. Det må "hundvakten" aldrig gøre mere!;( :@
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)