Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYSJKIN

2013-04-23

Måndagen blev Mysjkins.

Mysjkin - efter fursten Mysjkin, i Fjodor Dostojevskis bok Idioten.

Vid det senaste besöket hos veterinär för två år sedan, för vaccinering, ogillade han starkt att åka bil i liten transportväska. Nu var det dags igen. Han fick ligga på sin filt i väskan,  som säkrades i bakskuffen på bilen. Intill honom låg Modji och Násti, som noga nosade på Mysjkin och sedan placerade sig tryckta mot väskan. Bilen startades och rullade iväg på den mycket gropiga, kurviga och backiga vägen. Inte ett ljud bakifrån! Den billösa grannen var med för ett butikbesök och kunde i nödfall ha kattväskan i sitt knä, för att inte stressa en gammal katt.

Mysjkin föreföll ta resan med ro och en halvtimme senare anlände han till veterinären i Täby Kyrkby. Fortfarande lugn. Invägning, knappt sex kilo. Mysjkin fyller 18 år om exakt en månad. Han har varit frisk i hela sitt liv och har endast behövt träffa veterinär för öronmärkning och vaccineringar, där flertalet vaccineringar skett av bekanta veterinärer hemma. Nu skulle han för första gången i sitt långa kattliv få lämna ett blodprov.

Efter att framgångsrikt ha medicinerats mot krampanfall under ett år kom kramperna tillbaka för en tid sedan. Nu skulle halterna av medicinen kontrolleras. Tillsammans med övriga värden. För att utröna om någon bakomliggande sjukdom förändrat upptagningen av medicinen. Vaccination om så var lämpligt.

Mysjkin uppträdde som den livserfarne katt han är och höll sig lugn vid provtagningen. Stående stilla på undersökningsbordet som en hund. Snällt sträckande fram ett framben. Sedan vidtog väntan och Mysjkin väntade tålmodigt på bordet. Vissa värden kunde analyseras på plats och andra måste analyseras på externt labb.

Veterinären kom in och såg lätt bekymrad ut. Matte blev orolig så klart. Vita blodkropparna låg för högt. Ingen synlig infektion. Antibiotika sattes in. Bredspektrigt. Första antibiotikakuren för Mysjkin någonsin. En undersökning av hjärtat visade på lite för snabba slag. En klo på en bakfot har lossnat häromdagen. Tecken som tillsammans med ökad aptit kan tyda på sköldkörtelproblem. Inte ovanligt på gamlingar med både två och fyra ben. Vaccinering var inte lämpligt.

Nu väntar svar på proverna som togs avseende sköldkörtelfunktion, njurfunktion och leverfunktion. Samt medicinhalten. I övrigt ansågs Mysjkin förvånansvärt välmusklad för sin ålder. Han går ut en sväng ett par gånger om dagen och socialiserar med de okastrerade hankatter som uppvaktar de två kastrerade kattdamerna hos Cockermatte. En rädsla har funnits att den gamle bossen Mysjkin (kastrerad) skulle hamna i slagsmål och skadas av de yngre herrarna. Men han har nu flera gånger setts sitta jämte med någon av dem på den egna tomten eller granntomten. Till synes i harmoni.

Mysjkin har några rejäla jack i öronen efter revirmarkeringar tidigare i livet. Han har även setts jaga räven från gården, där han bodde med Matte till för nio år sedan. Nu är han uppenbarligen en respekterad och ofarlig konkurent om damernas gunst. Han har hjälp av sina kompisar hundarna och det vet han. Vid minsta tecken på islken katt, rusar hundarna till staketet och markerar tydligt att kattslagsmål är förbjudna. Det vet Mysjikin. Det vet även alla andra katter. Denna tomt tillhör Mysjkin och hans familj.

När Mysjkin återkom till bilen togs han emot av Násti och Modji med intensivt nosande och Násti placerade sig mycket tätt intill honom. Hemresan var lika lugn som resan till veterinären. Det första Mysjkin gjorde när han släpptes ut i hallen, var att gå på toa och sedan kasta sig över maten! Han måste vara fastande innan provtagningen. Sedan höll hundarna koll på honom ett tag, innan han slog sig till ro och somnade på fårskinnen på soffan. Hundar och katter kan forma fantastiska vänskapsband och lära sig varandras språk. Matte har levt med både hund och katt sedan tonåren och förstår inte varför man skall vara hund eller kattmänniska.

Nu är det tisdag morgon.

Husse har just lämnat in Násti för en omoperation av ögonöppningen efter hennes vänstra öga. Ett litet hål har blivit kvar och därur kommer det "god morgon" så snart hon rör sig. Så skall det inte vara. Ögonöppningen skall vara ihopsydd och därur skall ingenting läcka ut.

Denna operation känns så himla onödig att utsätta Násti för. Hon opererades den 19.3 och skulle nu vara helt återställd. Så vidtar en ny period med sår, stygn och sjukskrivning. Måtte nu inget mer tillstöta....   Det räcker med bekymmer för i år. En dålig start på 2013 fick familjen.

Antal kommentarer: 3

2013-04-23 09:29:14 - Anneli & Balva

Håller tummar och tassar för bra provsvar för Mysjkin! Vilket härligt kattkräk han verkar vara ;)Tummar och tassar hålls även för Nastis operation ....igen! Stacks gumma!
Vårhälsningar från Dalarna !
Anneli & Balva

2013-04-23 10:48:15 - Marianne

Tack snälla!(inlove)

2013-04-23 19:43:09 - Anette

Vad skönt att Mysjkin fick beröm hos veterinären. Hoppas allt går bra med Nasti. Stor kram....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)