Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HÖGA FIGURANTER, foton

2020-06-18

Först ett spontant utbrott efter de senaste dagarnas rapporter om en ökad smittspridning här och där i landet och egna iakttagelser. HUR SVÅRT KAN DET VARA?! Varför håller folk inte avstånd?! Varför samlas så många utan att hålla minsta avstånd till andra människor i omgivningen?! Varför tas en rekommendation som ett tips?! Men i slutändan gör du naturligtvis som du själv anser vara bäst..... HÅLL AVSTÅND - pekat med hela armen. Skulle nog fungera bättre vad det verkar.

Onsdag.

Matte åkte iväg till en fästingbuss utanför en butik, för att fylla på TBE-vaccineringen och inte 17 höll ens sköterskan avstånd vid inledande samtal! Inte fanns några munskydd på personalen heller. Röda små plattor var utlagda för avstånd i kön men ingen verkade se dem. Vaccinerad blev man utomhus - BRA. Vid Ica undveks besök i butiken och blommor sålda utanför kunde betalas utanför. Telefon och Swish är räddningen för att kunna hålla avstånd och ändå handla. I butiksdörren trängdes folk i alla åldrar ut och in och många äldre än Husse och Matte, som höll sig undan. Butiken har en fantastisk service med hemkörning med kort varsel till riskgrupper för övrigt! För nio spänn får man maten levererad hem så varför trängas i butiken?!  I Arninge var det knökfullt med folk ut och in genom butiksdörrarna. Husse och Matte fick telefonbeställd hundmat utburen till bilen och betalade med Swish.

En frustrerad Matte vill som flertalet andra bara att denna isolering skall kunna ta slut. Så varför inte hålla avstånd och avstå mingel för upphörande av smittspridning. Retorisk fråga.

Det är mycket man inte förstår.

Minglade gjorde inte Husse, Matte och "Numomatte" (Nemo och Sumo)  när de tränade på kvällen. Tvärtom! Hela tiden försvann två personer, för den tredje med hund att leta rätt på! Sumo, som fyller ett år om en vecka, tränade inför debuten på lagtävlingen. Uppgiften för de båda figuranterna Husse och Matte var att gömma sig högt och oåtkomligt. Något som till viss del misslyckades kapitalt. Högt lyckades både Husse och Matte klättra för att gömma sig! Men absolut inte oåtkomligt för den ärftligt belastade Lapska bergsgeten Gátchis Åtså Sválla/"Sumo". Matte klättrade upp på en trave slipers och sträckte ut sig platt och nerifrån osynlig för en hund. Vilket inte hindrade Sumo från att på mycket långt håll lokalisera Matte i den knappt märkbara vinden. Sumo slog ett varv kring stapeln, gav till ett par skall och så plötsligt befann han sig uppe hos Matte för att inhösta sin belöning för väl utfört arbete. Helt överraskad var nog inte Matte, då hon själv lyckats ta sig upp. Kunde Matte som sjuttio plussare ta sig upp så kunde så klart en nästan ettårig Sumo också ta sig upp.

Det är en verkligen en ynnest att få följa denna Lapska kille, som lekte i valphagen hemma förra sommaren, på så nära håll i hans utveckling. En fröjd för uppfödarhjärtat! Matte och Husse gillar skarpt vad de ser.

Sumo jobbade vidare i området och fyndade snart även sin Gammelhusse, som klättrat högt upp och gömt sig oåtkomligt i en gammal brosektion. Men kunde Husse klättra så kunde naturligtvis även Sumo klättra och därför blev det inte så oåtkomligt där heller. Husse hann hasa fram till kanten innan Sumo hoppade, för att belöna den mycket motiverade sökhunden. 

Sumo går bara i sina anmödrars spår och en hel del har han även fått från sin far, räddningshunden Nemo. Att söka i "miljö" har de alla älskat och varit bra på.

Sumos mormor Modji, som gick räddningshundutbildningen och certades samtidigt som hans far Nemo gjorde ett likadant sök elva år gammal strax efter Sumo. Varken Husse eller Matte hann se när Modji flög upp till figuranten! Plötsligt bara stod hon där uppe och skallmarkerade!

Sumos mamma Aili fick ett likadant sök och hur hon kunde lokalisera exakt var på "ovanvåningen" Husse satt är en gåta, då inga lufthål fanns i den tjocka plåten. Men Aili stod precis rakt under honom ett gott stycke in och skallmarkerade ihållande, ända till dess Matte hade tagit sig fram genom all bråte. Även Aili har tidigare valt att klättra hela vägen upp för att få närkontakt med figuranten. Nu väntade hon in Matte där hon spikat vittringen underifrån.

Avslutningsvis fick alla de fyra Lapska spåra rätt på Husse som gått iväg längs en grusväg och sedan avvikit in i skogen en liten bit. Samtidigt lät det som värsta åskvädret strax intill, där man sprängt under kvällen. Nu var det en dumper som skopade upp sprängsten inom synhåll från där hundarna spårade. Det var en fröjd att se att de alla fyra föreföll stendöva! Med nosarna till största delen i backen letade den ena efter den andra rätt på Husse och ingen missade vinkeln där han lämnat grusvägen.

Hela kvällen hade det alltså sprängts bort berg i området medan hundarna sökte och spårade och stora arbetsfordon hade varit igång runt om, men inte farligt nära. De fyra Lapska hade alla varit fullständigt oberörda, vana vid att jobba med störningar som de är. Det är skönt att veta att Sumo går i de övrigas fotspår.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)