Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ELÄNDES ELÄNDE

2020-03-13

Torsdag.

Deprimerande är det mesta när man sätter på radio eller tv. Noahs ark känns aktuell för att rädda åtminstone alla djuren! När mänskligheten går under av en pandemi, förgörande klimatförändringar och dumpade oljepriser. En börs i fritt fall och största raset på Stockholmsbörsen historiskt sett. Ett elände i sänder är hanterbart men detta är "lite mycket" för att få alla att le och låtsas som om det regnar. Regnade gjorde det dessutom hela torsdagen......

Som av en händelse pausade Matte i skrivandet ovan och läste morgontidningen med morgonkaffe framför brasan.

I dagens DN skrev Janne Josefsson i pincip detsamma i sin krönika men med fler ord, utifrån att närstående unga vuxna avstår att skaffa barn när framtiden ser så mörk ut. "Om femtio år behöver vi en annan planet att bo på".

Hundarna gick med Husse på morgonpromenaden till brevlådan i regn. De ville sedan inte följa med ut på tomten när Husse skulle till vedboden. Uterummet var idealiskt för dem! Torrt! Inte blåsigt! God utsikt över hela husets framsida, inklusive vägen. Som låg rätt öde.

Matte kände att hon behövde ta en promenad och just som hon var klar för avgång och hundarna uppfattat detta och det var uppehåll i regnandet - öppnade sig himlen i ett skyfall! Radion malde på om storm i Malmö och sjukdomsfall och restriktioner och domedagsstämning. Matte vankade fram och tillbaka i väntan på att regnandet åtminstone skull avta, om än inte upphöra helt. Duggregn kändes helt ok.

Så blev det. I duggande regn gav sig Matte iväg och hundarna ställde upp. Skall man överleva en rejäl infektion i lungorna måste man vara i gott skick. Tänker Matte. Som hostat sedan i september. Fyrtio minuter hann Matte och hundarna traska på vägarna i området, innan himlen öppnade sig på nytt och trion återvände hem så snabbt det gick. Till brasvärme och en mugg kaffe.

Snart måste dock Matte ut igen i busvädret, men nu med bilen. På vårdcentralen var det extremt tunnsått med folk! Öde. Mer eller mindre. Det gjorde inget. Matte fick en liten hudbit utstansad ur benet och ännu en solskada skulle analyseras. Matte och därmed jämnåriga solade på i ungdomen som om solen var extremt välgörande och inget annat. Man brände sig röd och flagig och hade ingen aning om hur skadligt det skulle visa sig vara ett liv senare. Nu får man betala priset för rödbrända ben och en hälsosam framtoning som "brun och fin" redan som mycket ung. Att förstärka solens effekt för mer bränna i ansiktet, med hjälp av aluminiumfolie var populärt! Att gå till idrottslektionerna utomhus med vita ben ledde till mobbning. Så var det då. Allt var inte bättre förr.

När Matte ändå var ute och for passade hon på att handla vad som saknades i skåpen och i matbutiken var det knökfullt med folk. Köer i kassorna. Bara Matte hostade. Ingen verkade bry sig. Matte blev inte uttittad. Alla gick i sina bubblor. 

Vid brevlådan mötte Matte en granne hemkommen från jobbet alldeles för tidigt. Hemskickad och arbetsplatsen var stängd, då en medarbetare blivit sjuk. C-ordet nämnes inte.

Fredag morgon - SOLEN SKINER!!!

Var rädda om er och varandra! Trevlig helg!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)