Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNAS DAG

2017-09-08

Fredagen fick bli hundarnas dag, för att döva Mattes dåliga samvete efter rymningen hemifrån under torsdagen. 

Matte tog med dem ut på en ordentlig långpromenad, längre än på mycket länge, i skogen vid sjön och på småvägarna i området. Vädret var fint för en sådan promenad, utan sol och med en temperatur kring fjorton grader. Trots att antibiotikakuren mot borreliainfektionen avslutats är Matte solkänslig. Det fanns ovanligt mycket att lukta på längs stigen utmed stranden! Många luktstopp blev det och eftersom LST söker vargskit, lät Matte hundarna hållas i hopp om att fynda lite skit åt myndigheten. Promenaden ledde vidare in i grannområdet och ju längre från sjön Matte och hundarna kom, desto längre blev det mellan de extra intressanta luktfläckarna. Aili skvätte precis överallt och sparkade hej vilt i gräs och mossa, så spåren efter henne liknade mer eller mindre  dem efter vildsvinen! Högt pinkar Aili, liksom sin mor och mormors mor. Nu var det hundarnas dag och de fick både nosa mycket och pinka mycket. Mellan varven kunde Matte ösa på lite för motionens skull.

Vid fårhagen stötte Lapskflocken ihop med BC-flocken, den som för två veckor sedan stötte ihop med vargen precis utanför Lapskflockens revir. Fåren som deras matte har, har ett fårnät med el och de har fått vara ifred för vargen, som rört sig i området till och från sedan ett par veckor. Den har blivit sedd av förvånansvärt många.

Efter drygt två timmar på vandring i området, återkom Lapskflocken till sitt eget revir. Matte har inte mätt avståndet, men kände sig nöjd med att ha varit gående under denna tid. Slitna leder gör sig påminda lite olika vid olika tillfällen. I dag fungerade det fint att hålla farten med hundarna på hårda vägar rätt länge. 

Efter lite vila körde Matte ett pass med luktletande på de båda bilarna och på släpet. Men en dosa med en magnet fäster dåligt på alla plastdetaljer på bilarna! Aili hade just mer eller mindre tvingats upp på en stoppad stol på kursen, för att nå doften högt uppe på väggen. Jobbigt för Aili som normalt aldrig vistas i eller på möbler hemma. Nu ville hon upp mot bilen för att nå doften, men det fick hon inte. Inga tassar på lacken. Det kändes som avdressyr och Matte avbröt träningen för att tänka igenom hur detta skall utföras på korrekt sätt. Som det blev kändes det fel för hundarna. Matte kanske fått något om bakfoten. Ingen av hundarna ville gå på bakbenen för att nå doften. 

En granne kom förbi med en fjortonårig minihund medan Matte skulle gömma doften för sina egna hundar. Den lilla gammeldamen var nyfiken på dosan i Mattes hand och fick nosa på den. Fy tusan sa hon och backade! Då fick hon en liten godisbit vid dosan och plötsligt var den intressant! Jätteintressant visade det sig, när Matte gömde den några gånger bland stenarna vid infarten! Blixtinlärning blev det och inte ville hon sluta träna! Snabb var hon och godis är gott! Men en väldigt liten hund når snabbt dagens maxdos för godisintag, så leken fick avbrytas för hemgång.

Hela kvällen har hundarna gått på tårna med fokus ut mot vägen. Men där kan Husse och Matte inte upptäcka något alls som motiverar deras spända uppmärksamhet. Nu har hela Lapskflocken gjort kväll och dragit sig inomhus.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)