Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI VAR PÅ MÖTE

2016-03-08

Måndag.

Vintern höll sig kvar med ymnigt och blött snöfall under hela förmiddagen. Ett redigt snölager bestående av tjock, blöt snö täckte marken. I trafiken blev det problematiskt. Tjocka moddsträngar gick inte att forcera. Trafiken måste ledas om från Norrtäljevägen. Bussar slirade. Matte valde att lyssna på eländet på radion, hellre än att gå ut och tampas med det. Det fick bero. Mer snö fyllde på och sjönk ihop. 

Fram på eftermiddagen höll snöandet uppe och temperaturen steg. Snömängderna började smälta ihop. När Matte tog med hundarna på en promenad var valet av skor inte helt enkelt. Tjockt med snö var det samt väldigt halkigt. Promenaden blev inte så lång, men gav en del motion icke förty. Uppför berget och nerför berget. Kilthusse höll sig inomhus i sitt bygge med sin Bulldogg. Barbent med kort kjol, meförande hund, kunde han ses i ett stort köpcentrum i vinter. Ett aningen udda ekipage.

Matte tog sedan tag i snöskyffeln och började flytta undan snö från gången fram till ytterdörren och det var ett mycket tungt göra! Slitsamt för hela kroppen med den dyngsura snön. Den var i smältande, men temperaturen var i sjunkande och isgata ville Matte undvika. Samt hundtassar som medförde snö innanför dörren. Nu har de Lapska fantastiska repellerande pälsar, där varken snö eller skit blir kvar länge! Men snö- och isfritt framför dörren är att föredra.

På kvällen skulle Husse och Matte in till stan på hundmöte. Aili har vissa brister i sin utbildning och dit hör möten. I bemärkelsen människor pratande vid ett bord. Ömsom lugnt och föredragande och ömsom mer animerat och högljutt. Hennes äldre släktingar har vuxit upp med hundförarmöten och träningsläger med möten. Nu gavs ett bra tillfälle för Aili att hänga med och mötesträna.

Vägen till möteslokalen ledde uppför en lång och svängd trappa utomhus, i ett område med stora flerfamiljshus. Runt byggnaden skulle man gå och Aili följde Husse med Matte i koppel bakefter. Husse försvann runt ett hörn och fram runt knuten kom en främmande och mycket mörkhyad man. Shit pomfritt! Sade Aili med ett skall! "Iiiiiiiiiii" skrek mannen och kastade sig åt sidan när han hart när krockade med en ännu mer förvånad Aili! Hon skrämnde så när mannen från vettet och Matte skyndade raskt efter Husse, som just funnit rätt dör att träda in genom.

Sju vuxna deltagare och ett litet männskoknytt närvarade på mötet. Aili slog sig ner under bordet, tillsammans med Matte som satte sig på en stol. Mitt emot människoknyttet. Som Aili var nyfiken på efter helgens barnbarnsmöte. Kanske undrande om det var samma knytt? Fika serverades och knyttet fick majskrokar att roa sig med. Dessa majskrokar var tämigen lättflyktiga, vilket tilltalade en ung Lapsk på sitt första möte! Då och då singlade totalt smaklösa frigolitliknande saker ner framför Ailis nos. I Mattes ögon var de förvillande lika någon form av förpackningsmaterial, men knyttet lät sig både roas och väl smaka och uppförde sig väl. Aili aspirerade inte på att dela dessa konstigheter med människoknyttet, men ville ändå kolla, så snart nya bågar singlade ner under bordet.

Mötesdeltagarna blev vartefter engagerade och det diskuterades hit och dit. Både knytt och tvåårig Lapsk fick lära sig att engagerade människor inte är arga när de blir lite högljudda och vill mycket. Diskussionerna förde framåt i en positiv riktning, frigolitspillandet upphörde när påsen var tom och mötet tog slut när konsensus rådde och kaffet var slut.

Aili hittade tillbaka till bilen på en parkering ett stycket bort och tog täten nerför alla trappstegen. Hon visade tydligt att hon visste vart hon skulle, trots att vare sig hon eller hennes människor varit här tidigare. En intressant iakttagelse. Nöjda for Husse och Matte hemåt, där Násti och Modji väntade på sin kvällspromenad.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)