Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MPS-TRÄNING

och NÁSTI 11 ÅR

2014-04-14

I dag, måndagen den 14.4 fyller Násti 11 år. En hund som genomled en hel del elände under förra året, men som aldrig lät sig slås ner av detta, utan med stor arbetsglädje jobbar vidare på både träningar på skarpa sökuppdrag med Citypolisen och Missing People. Hon har fått totalt nio valpar i tre kullar och de har alla utvecklats mycket bra. Både som arbetshundar i olika hundjobb / "grenar" och i utställningsringen. Násti betyder stjärna och för oss är hon en stjärna!

På söndagen tog Nástisonen Epic sin tredje pinne i rallylydnad / fortsättningsklassen med hela 92 poäng! Grattis till honom och hans duktiga matte! Han får nu tävla i avancerad klass.

söndagen tränade familjens hundar med ytterligare två hundekipage från hundgruppen i Missing People Stockholm på Hakungekrossen. Ett ekipage gick kurs samtididgt som Husse och Modji och ett ekipage tränar med familjen regelbundet varannan vecka. Många var tydligen "påskupptagna" i den 11 ekipage stora gruppen. Med endast fyra hundar blev träningen effektiv och även minstingen Aili fick vara med.

Först tränade hundarna vid samlingen av maskiner och den förfärligt starka och byiga vinden gjorde förhållandena för hundarna ganska knepiga understundom. Aili fick gå vindstig och hittade vittringen från sin figge, men tappade den igen när hon kom närmare. Matte fick byta riktning och Aili hittade vittringen igen och släpptes lös. Hon rusade fram till en för henne helt ny bekantskap, viftande på hela sig! Bra figurantintresse. Sedan gömde sig figgen igen och Aili fick en lite bättre och stabilare vindstig. Nytt fynd och nytt glädjefnatt när hon kom fram till figgen. Hon belönades med godis och med kampleksak, men bäst av allt var figgen själv! Aili ville ha direktkontakt och släppte leksaken för att komma figgen närmare. Inte bara fysiskt. En utpräglad knähund är hon vår lilla tjej.

Träningsgänget förflyttade sig längre bort i området och där var vinden hemsk! Men bra för "långa sök". Hundarna fick vittringen från figuranterna på oerhört långt avstånd! Springa blev det för dem alla . Uppskattat. Här bestod miljön av många olika högar av stora sprängstenar och en stor maskin stående intill en container. Vittringarna slog i varandra och blåste iväg. Knepigt även här.

Aili fick här visa vad hon gick för. Framför figgarna fick hon en del sprängsten som hinder och en enorm vattenpöl som inte var en pöl. Det var en översvämning som blockerade hela vägen. Aili valde mellan två vägar fram till figgen, när hon fått vittringen i vind. Ur vittringsfältet och på torra marken, eller i vittringstunneln och genom allt vatten. Aili valde vattnet. Iskallt och upp till bröstkorgen. Men fort gick det fram till figgen! Glad blev Matte! Därefter fick Aili visa att hon inte bangar för att gå upp bland de stora sprängstenblocken. Husse gick först och lockade på Aili som aldrig gjort detta tidigare. Hon har varit för liten och kunnat hamna mellan stenblocken. Aili visste ju inte att hon kunde och såg nästan förvånad ut när hon lyckades traska vidare uppe på de jättestora sprängstenarna. En hund som passar väl in i flocken och går i de andra hundarnas fotspår. Lite synd att hon aldrig kan få gå en räddningshundkurs.

Tack alla för en väldigt bra och givande träning!

Hundarna hann även få vara lösa och fria hemma på tomten i solskenet och Husse gick också en skogspromenad med dem innan familjen gjorde kväll.

Antal kommentarer: 5

2014-04-14 09:08:26 - Lotta, lotta.marmolin@oktv.se

Golli hälsar grattis till syrran på 11-årsdagen! Han mår bra och är pigg och glad!

2014-04-14 09:21:44 - Saivi m flock

Stort tass grattis mormor (star)på din födelsedag!
Vårhälsnignar från Saivi m flock(inlove)(flower)

2014-04-14 10:29:40 - Anna, www.raika.se

Grattis till Nasti :)
och Grattis till Epic, vilken duktig kille (flower)
Så roligt att läsa om lilltjejen, så duktig hon är (star) (star)

2014-04-14 18:20:32 - Anette

Grattis till Nasti och Epic :)

2014-04-14 18:39:33 - Barbro

Instämmer i grattiskören.(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)