Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÖJT PAR/agilityträning

2017-10-15

Lördag.

Nu hade även solen läst väderrapporten och var förståndig nog att titta fram!  Men inte förrän på eftermiddagen! Dessförinnan hann hela flocken fara iväg en vända för några nödvändiga inköp och passade på att äta lunchbuffé, för att slippa matlagning senare. Utevistelse stod på agendan!

Den här dagen skulle dock tillbringas hemma, efter två dagar vid torpet. Allra först delade familjen på sig och Husse tog med Modji på en nästan timslång skogspromenad. Samtidigt promenerade Matte lika länge med Aili och Äijä på vägarna i området. Det är märkligt att det skall vara så svårt att lätta på gasen för bilister när de passerar fotgängare, på de mycket smala och lutande vägarna i området! En bilist slickade Matte och hundarna när den passerade i alldeles för hög fart, för att fortsätta in i en kurva och Matte höll andan, då hon visste att två kvinnor jusst försvunnit runt hörnet i den skarpa kurvan. Gående mitt i vägen med en liten hund långt före i flexi. Matte hann inom synhåll just som bilföraren fick kasta bilen åt sidan och bromsa kraftigt. Totalt överraskad av att vägen inte var öde i väntan på honom! turen till Arninge på morgonen gav flera exempel på bilförare i mycket stora bilar som i de många små rondellerna körde helt enligt principen "störst går först"! Vart är detta egotrippade och självcentrerade samhällde på väg?!? Ibland känns det skönt att vara gammal. Skönt att slippa få veta.

Det måste fixas lite på tomten så här års och Husse körde igång kompostkvarnen med ett kraftigt oväsen. Äijä blev nyfiken och måste kolla vad som hände! När han väl lokaliserat Husse framför vedboden utanför grinden, ,släppte han detta och var nöjd. För att hålla hundarna igång lite körde Matte  agility med Aili och Äijä. De hoppade banan med tre vanliga hopphinder i vinkel och "däcket" ett stycke bort i vinkel även det i tandemhopp! Eller vad det nu kan heta, när de hoppar sida vid sida! Tyvärr blev detta inte fotat, men de var både väldigt duktiga och väldigt vackra när de var så synkroniserade i hoppen! Det var även väldigt roligt att få se Äijäs fina samarbetsvilja och arbetslust! Han är ju van vid att träna tillsammans med sin matte. Nu hade Matte mjukstartat med lite hoppande över hinder på olika sätt och vis, bara som lek och förströelse för paret för att hålla dem i rörelse och för inspiration till parningar under de senaste dagarna. På lördagen var inte intresset för varandra och sexlekar så stort längre och då var det läge för lite finslipning på hoppövningarna. Modji fick vara med lite även hon, då konstellationen vilka eller vem som var ute med Matte varierade under eftermiddagen. Aili blir för närvarande lite lätt irriterad när hennes mamma roar sig för mycket med pojkvännen och ställer sig i vägen! Så därför fick Modji och Äijä leka jakt och brottningslekar ensamma, för att få utrymme och inte bli stoppade. Varje hund fick även var och en vara ute för egentid med Matte, medan de andra två vilade i uterummet. Även Äijä fick köra lite agilityträning ensam med Matte, innan det var dags att sy ihop parhoppningen!

När solen drog sig tillbaka vid fyratiden drog sig Lapskflocken inomhus och Matte körde igång en tvättmaskin och var lite huslig i största allmänhet. Men det gick snabbt över. Vis av erfarenheten tog Matte med sig Äijä och Aili ut igen när klockan var fem. Paret har valt tiden mellan 17 och 18 som sin tid för intimiteter. I tilltagande mörker och dimma lät Matte hundarna vara ute och höll dem i rörelse och drog igång lekar för att inte Aili skulle bli sittande och bli kall om stjärten.  Men på lördagkvällen föreföll det vara färdigparat för gott, när det till slut var så mörkt och dimmigt att Matte inte längre såg hundarna och upptäckte dem båda sittande på trappen. Tydligt visande att nu ville de in! De fick i alla fall chansen under en dryg timme i lugn och ro utomhus. Inga byggen på gång och inga hundägare som kom förbi på vägen.

Det är väldigt roligt att det tycks finnas ett intresse för detta fina pars förhoppningsvis nytillverkade knytt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)