Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKÄRGÅRDSHUNDAR

2014-07-06

Lapskfamiljen for ut till skärgården via en bro på lördagen. Ett besök hos en kompis var planerat. På denna ö har kompisen sitt permanentboende och hit flyttar stora mängder människor ut under sommaren. Varför vare sig mobilnätet fungerar tillfredsställande eller kommunikatonen via dator. Det går inte att komma ut på nätet. Kanske inte ett så stort problem för den som vistas här ute några lediga sommarvedckor / sommarmånader. Men ett betydligt större problem för den som bor här för jämnan. När all kommunikation numera sker genom dessa kanaler. Viktiga meddelanden skickades med sms och räkningar skall betalas via nätet. Att personen i fråga har kvar fast telefoni som en säkerhet förefaller för många som en ålderstigen kuriositet och de envisas med att skicka sms och mail för snabba besked och svar. Så kan det vara att bo i en semesteridyll för jämnan. När "de som bestämmer" inte lever i verkligheten, utan ägnar sig åt skrivbordsprodukter avseende planering och utveckling av tekniken. Det fasta nätet skall ju gradvis "fasas ut". Hemma hos Lapskfamiljen gäller lite likartade förhållanden. Ergo: Rör inte den fasta telefonin!

Nog stack det i ögonen att se en stor tvåvåningsvilla med stor sjötomt, nybyggd och avsedd som sommarbostad och få veta att den var inredd med all lyx som tänkas kan. Men att ägarna bor på andra sidan jordklotet och huset är tomt för det mesta. Någon annan hade helt sonika fyllt sin tomt med sten ut i vattnet och lagt till ett ansenligt antal kvadratmeter utanför tomtgränsen,  för att där bygga ett mycket strandnära och stort hus. Utan bygglov? Med gällande strandskydd....  Mycket pengar är frihet. Men till vad? Straffavgifter kan betalas och man kan sätta sig över gällande lagar. Efter tio år är bygget legalt. Lite politik så här i Almedalsveckan.

Lapskfamiljen njöt på en skuggad veranda med sjöutsikt, genom en gammal och fantastisk trädgård. Full med djungelliknande växtlighet kring den gamla röda stugan, med liknande gamla röda stugor runt om och ett båthus nere vid stranden. Här fanns en genuin skärgårdskänsla i stark kontrast mot de vräkiga nybyggena en bit bort längs stranden. Inte att undra på att kompisen trivs här! Vintertid blir den gamla hussamlingen som en by med flera permanentboende. Matte hade gärna bott i en av stugorna.

Familjen togs med på en liten tur med bil bort på ön. Här finns ett gammalt stenbrott värt att besöka. Naturen har börjat ta tillbaka marken och de stora stenblocken var delvis  täckta av grönska, men stora stenfält fanns fortfarande kvar.  Kanske ett träningsområde? Hundarna släpptes lösa på klipporna ut mot havet och njöt av att springa lösa ett tag. På ett ställe fanns namn och årtal vacker inhuggna i klippan. Från början av 1900-talet då militären höll till här bland annat. Rester av byggnader och verksamheten vid stenbrottet fanns lite överallt. Tack för en guidad tur i vackra omgivningar!

På kvällen fick Matte veta att Nástidottern Signe tävlat lydnadstvåan med härlig attityd trots 29 grader sommarvärme och fick ihop hela 180 poäng! Duktig Signe med matte! GRATTIS!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)