Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LEKFULL MODJI!

2021-07-30

Torsdag.

Det hade regnat på natten och luften var frisk och sval på morgonen, men det blev snabbt varmare. Luften var fuktig och temperaturen steg, men en rätt kraftig och snudd på kylig vind och mycket moln till och från gjorde hundarna pigga! Efter att ha slappat lite som vanligt morgonen efter en kvällsträning, insåg de att de inte till varje pris måste söka skugga och gå i dvala för att stå ut. De kunde vistas lite var de ville! Äntligen! De kunde sitta på sina favoritplatser och hålla koll på livet runt reviret! De måste inte försöka stå ut till kvällens svalka. 

Skurarna avlöste varandra och flocken flyttade in och ut med jämna mellanrum. Husse for till golfbanan och tränade puttar och Matte och hundarna åt vinbär och krusbär som mellanmål när det var uppehåll. Matte rensade undan i stugan som långsamt förvandlats till endast en sovplats och förvaringsplats när dagarna varit heta och livet har levts utomhus rakt av. Efter varje skur och inomhusvistelse torkade Matte av trädgårdsmöblerna och Modji och Aili skyndade sig ut för att återta kontrollen över reviret. En oväxlande dag alltså! Ut och in stup i kvarten. Nästan.

I kvällningen sjönk temperaturen från 27 till 17 grader och Aili hämtade en kamptrasa och bjöd upp till lek! För första gången sedan juni! Aili var fullständigt sjövild! Snurrade runt på stället och kastade sig hit och dit och pyste över av energi så det sprutade ur öronen! Springtokig var hon och glad var hon och det smittade av sig! Matte antog utmaningen och greppade andra änden av kamptrasan och kampande blev det! Aili kan minsan när hon vill! På ett MH ville hon inte alls kampa med en stel och batongliknande kampstock hon aldrig träffat tidigare. Men får hon välja föremål och tidpunkt så finns det väldigt mycket kamp i Aili! Nu fick Matte passa fingrarna när Aili var på hugget och föremålet lite väl litet och slitet. Modjis kamplust vaknade! En hund som tidigare i livet kampade med allt och alla och som valp kallades hon understundom för Lapsk Kamphund. Matte överlämnade kamptrasan till Modji och Aili för en mor-dotterkamp men ganska snart lämnades föremålet åt sitt öde och leken blev en jaktlek! Modji tog rollen som hare och drog iväg som en kanonkula över gräsmattan! Aili efter! Modji fintade genom att i full fart rusa mellan gårdspumpen och växthuspaviljongen och Aili missade och måste springa runt. Glädjen lyste om de båda jagande hundarna, som äntligen genomlevt en dag med värme - men äntligen fanns luft att andas! Den kylande vinden hade väckt livsandarna till liv hos både två- och fyrbenta i flocken. Aili blev så upphetsad av att Modji betedde sig som vore hon en springtokig unghund och lyckades kuta ifrån sin dotter genom smarta genvägar, att hon till slut ställde sig och råskällde rakt ut mitt på gräsmattan. Leken tog slut. Modji vann sprinten! 12½ åringen vann över 7½ åringen! Matte valde att få tyst på den speedade Aili genom att helt enkelt be hundarna gå in och göra kväll.

Flocken knöt sig i stugan som äntligen hade någorlunda dräglig temperatur med "bara" tjugoen grader vid läggdags.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)