Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖR RASENS SKULL

2018-05-24

Onsdag.

Som uppfödare får man rätt ofta frågor om möjligheten att få "besöka kenneln" för att prata hund, lära sig om Lapsk Vallhund och för att få träffa en Lapsk Vallhund helt allmänt. Vare sig det är någon valpkull planerad eller ej. Oftast förslår då Husse och Matte att man kommer med på en träning för att se rasens kapacitet som arbetande hundras. Det säger så oändligt mycket mer om vad en Lapsk Vallhund duger till, än om man kommer hit och ser hundarna hemma på tomten och i stugan! För om man intresserar sig för en Lapsk Vallhund, en ras lämplig för att valla renar, får eller andra djur, att jaga vilt, att söka och att spåra vill man väl veta hur de är i arbete?! Inte bara att de duger att promenera med i skogen, i fjällen och att kela med. Vanliga fikabesök förekommer också och då rinner timmarna lätt iväg. Nej, Matte bjuder inte på hembakt. Fint fikabröd finns på ICA. Någon gång har besökare medfört hembakt dock! För rasens skull vill Husse och Matte visa de egna hundarna i arbete.

Vilket innebär att det förekommer en hel del studiebesök på träningskvällarna. Några blir förtjusta och får en positiv upplevelse, andra blir medvetna om att detta blir för mycket hund för dem. För självständigt och för långt bort från förarna och för mycket eget tänkande och skällande. En del gillar utmaningar, andra inte och det är tur att det finns så många olika hundraser. Lapsk Vallhund passar inte alla och man förleds uppenbarligen ofta att tro att det är något annat än vad det egentligen är. Av någon anledning? Skenet kan bedra. De är farligt söta. Någonstans beskrivs de som "oansenliga" vilket väl är det sista de är.

Onsdagens träning var förlagd till en bergtäkt/bergkross som inte besökts sedan i höstas och här hade det skett stora förändringar! Området var väldigt mycket större! Nytt berg var bortsprängt och nya jättehögar med allt från sprängsten till stenskravel till grus var upplagt. Nya maskiner var utplacerade. Här fanns det möjligheter! Dagens besökare skulle få möjlighet att se fyra Lapska Vallhundar, två tikar (en började löpa under dagen) och två hanar söka över stora ytor och i krävande miljö.

Första hunden fick ett stort frisök med vindstig för vittringsupptag. Två figuranter var utlagda bland sten- och grusmassorna. Nástisonen Lime tog vittringen fint och gick ut långt bort från sin förare och fyndade sin första figurant med fin markering. Han skulle just jobba vidare när en stor dumper med grus i skopan dök upp! Måtte han inte begrava Husse som låg gömd någonstans! Lime visade god arbetslydnad och kom på inkallningen och killen i dumpern var inte på väg till Husse, som strax efter hittades och skälldes ut.

Här nere i gropen skulle det jobbas hela kvällen och träningsgruppen förflyttade sig upp till ett annat område, väl så bra för träning. Övriga hundar fick här likartade sök där de stora ytorna utnyttjades. Aili skötte sig fint och fyndade snart den första figgen, långt bort i ett område av gus i en vidsträckt grushög bestående av många "toppar" där vittringen snurrade runt. Matte stannade halvvägs upp och lät Aili självständigt lösa uppgiften. Så småningom dök hon upp igen, medförande den nu hittade Husse. Aili jobbade vidare upp i ett skogsparti och hittade ännu en figurant som skälldes ut, för att sedan dra iväg längre upp mot bergtäktens utkant. Här stod en del maskiner och här låg en del skrot. Långt bort drog Aili och hördes skälla kort efter. Hon stod nedanför en stor maskin och markerade fint och ihållande med ett vägledande skall så att Matte hittade träningskompisen uppflugen på en av maskinerna. Aili fortsatte spontant jobba hela vägen tillbaka till bilen, trots att Matte signalerat "färdigt"!  Aili är en sann arbetshund och mycket ambitiös! Hon har nu börjat löpa och parning planeras.

Hennes mamma Modji fick ett liknande sök och skötte sig precis lika bra hon! God kondition i grushögarna, mycket motor och tydliga skallmarkeringar direkt vid fynd. Liksom övriga hundar som tränade denna kväll. Bortsett från att Springertjejen markerar med rulle.

Besökaren föreföll nöjd med kvällen och hängde med på en bit mat för att snacka lite mer Lapsk. Trevligt!

Tack alla för en mycket bra träningskväll om än kylslaget blåsig. Bra vind för hundarna att söka i med stora avstånd!

Foto kommer, oåtkomligt för närvarande.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)