Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KLURIGT FÖR AILI

2017-05-19

onsdagkvällen tränade familjen utomhus och efter en dag med småregn och gråväder hörde regnet uppe lagom till träningen började. Denna kväll var det familjens tre Lapsktikar, Nástis barnbarn Stella och Nástis son Lime som var med och "lekte". Träningsgruppen är som en ständigt pågående kennelträff!

Området bestod av diverse "byggskrot", samma område som på förra veckans träning. Inte så stort, men inhägnat och mycket bra med många utmaningar och delvis bråtig miljö.

Med såpass få deltagare och litet område fick alla hundar utom Nást två sök vardera och alla valde att träna med samma upplägg. Aili var först ut och fick hela området för sig själv. En figurant låg gömd längst ner i högra hörnet och uppgiften skulle Aili lösa ensam. Matte "fick inte" gå in i området. Vid fynd skulle figuranten ta med sig Aili tillbaka till Matte. Vittringen fördes med vinden hela vägen genom området och landade kring några containrar alldeles vid starten, varför Aili tenderade att fastna där. I stället för att tjata på Aili att gå ut bättre i området, valde Matte att "prata kroppsspråk" och gick själv in ett stycke i området för att få bort Aili från containrarna. Varvid Aili läste av Matte och drog iväg längre ut, fångade vittringen och sökte vittringskällan. Men - här kom hennes problemlösningsförmåga väl till pass! Rakt ut från det yttre staketet stod ett antal staketsektioner lagrade och spärrade vägen effektivt mitt i vittringsstruten! För att ta sig fram till figuranen måste Aili lämna vittringsstruten och ta sig runt hindret, för att åter fånga vittringen och jobba på den. Ett problem som Aili löste snabbt och självklart. Figuranten belönade sedan Aili med tub och matade henne hela vägen tillbaka till Matte. Modji fick samma upplägg och löste det lika fint, men gick snabbare långt in i området.

Nästa uppgift blev ett frisök, där Matte inte skulle styra hundarna med arbetslydnad, utan de skulle få söka helt fritt enligt egna sökmönster. Mattes mål med kvällens upplägg var just att träna hundarna att söka efter eget huvud. Då lär de in bra sökmönster för att söka igenom området effektivt och självständigt, samt att lösa problem som uppstår. Precis så som en renvallande hund måste kunna arbeta och här har de Lapska en fördel i att vara just vad de är - renvallare.

Matte ville inte veta var figuranterna var gömda på frisöken, men en medföljande "facitgubbe" höll koll på korrekta markeringar. Ailis första figurant fyndade hon uppe på en container längs det yttre staketet i högerkanten. Vittringen från högt placerade figuranter sprids många gånger vida omkring beroende på vind och omgivning. Nästa figurant markerade Aili in i en springa på fem centimeter mellan två containrar, varför det blev Mattes uppgift att klura ut var personen kunde befinna sig. Många containrar stod intill varandra och endast en såg ut att kunna öppnas och den stod mitt för den springa där Aili skallmarkerade. Matte fick upp den tunga plåtdörren och visst fanns Ailis figge där inne! Även ur en stängd plåtcontainer sipprar det ut människolukt och landar någonstans i närheten. Aili och Matte löste uppgiften tillsammans, så som avsikten med en räddningshund är.

När det var dags för Modjis frisök ville Matte inte ha de nu kända legorna/gömställena, utan för att träna på att läsa hunden och för att få en utmaning, bad Matte åter om okända legor och en medföljande facit.

Modji har ett mycket bra sökmönster och hon söker effektivt igenom sina sökområden i ett bra tempo. Hon fyndade snabbt sin första figurant i en uppifrån öppen container, genom att fånnga vittringen på långt håll och sedan via diverse föremål hoppa upp på kåpan till ett släp, varifrån hon mycket tydligt visade att någon låg nere i containern, samtidigt som hon skallmarkerade. Matte såg att Modji snabbt visade intresse ner längs kåpan till släpet och anade att någon låg inne i släpet. Modji valde efter belöning dock att söka vidare i området, men återvände snart till det täckta släpet och visade tydligt med både kroppsspråk och skallmarkering att någon låg inne i släpet. Som öppnades och tillät den gömda figuranten att godisbelöna Modji. Snyggt jobbat av en självständig hund.

Násti fick med Husse ett kopplat sök genom hela området och fyndade tre hundförare gömda bakom en byggnad, längst bort i sökområdet. En pigg och lycklig Násti godisbelönades av samtliga, utan att hon behövde skälla först. Tillrättalagd räddningsträning för en pensionerad räddningshund på fjorton år.

Tack alla för en effektiv och givande träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)