Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TUTTSPA

2019-07-08

Söndag.

Inget regn, sol och tjugo grader. LAGOM. För Matte och hundarna.

Om någon undrar vad rubriken betyder, så är det spa för tuttarna. Inte Mattes dock, utan Ailis! Den i flocken mest behövande. På morgonen fick hon ligga på köksgolvet och fick hela underredet tvättat med ljummet vatten. Sedan klappat försiktigt med en frottéhandduk och hon såg ut att njuta ordentligt. Slappnade av gjorde hon i alla fall. Någon lotion blev det inte, då inte det ingick i knyttens diet. Efteråt fick hon lite godis i form av strimlat torkat kött och en rå äggula. Aili fick även en liten träningspromenad över till grannen med några tidningar. Fritt följ och några rallymoment, när de flesta weekendbesökare lämnat området och vägen var lugn. Hon störs lite av åtta stora påsar som ömmar och dinglar och är allmänt i vägen när hon skall gå. Hon går lite lattjo och anpassat nu. Hon blir riven och det kliar när den bortrakade pälsen växer ut. Månne hon undrar om det där after workmötet med Nemo i bergtäkten var så himla smart egentligen.....  Matte talar tyst om att knytten snart även har krokodiltänder, som desvärre blir lök på laxen, även om Matte tar över mathållningen mer knyttdirekt vartefter.

Under dagen låg Aili ute och luftade tuttarna vid flera tillfällen och det kändes säkert skönt med lite fläktande vind. Matte känner igenom dem flera gånger varje dag för att upptäcka eventuella stockningar i tid. Matte är även med när det tuttas så gott det går. Håller för där det är tråcklat och en hudvalk och stöttar Aili när knytten nu river och sliter och nyblivenmammamyset börjar övergå i krävande ungars pockande uppmärksamhet.

Med benägen hjälp är nu namnfrågan äntligen löst vad gäller registrerade namn. Sedan får naturligtvis valpköparna själva kalla sina knytt för vad de själva tycker att de passar att heta.

Matte har valt att ta hjälp från den som har kunskaper i samiska. Man bör inte växla mellan språken och man bör veta att man inte döper en hund till något vrickat. Varför kullens gemensamma namn blir "Åtså!" Ett ord på Lulesamiska. Ett kommandoord. Sök! Passande för just dessa knytt med två räddningssökhundar som föräldrar. Där ordet "sök!" förekommer vid varje veckoträning och kan ses som en uppmaning till de fyra ätteläggarna: Ut och sök!

Carportan får namnet "Fanndi" - ett Lulesamiskt nam till en hund med tjock päls. Vilket de har samtliga, men passar fint på just henne.

Ljusa tiken får namnet "Násste" - vilket betyder stjärna på Lulesamiska och är en hyllning till hennes mormors mor Násti - stjärna på Nordsamiska. Násste har även en liten virvel mitt i pannan som en stjärna.

Tredje tiken får namnet "Jaffi" - ett allmänt namn på en tik enligt Lulesamisk tradition. Vilket Matte motiverar med att hon faktiskt ser ut som en Jaffi när hon äter! Hennes sätt att knuffa och buffa sig fram till favorittutten får henne att se ut som just Jaffi. Mörkt brun med tjock päls och envis. En Jaffi.

Lill-Nemo får namnet - "Sválla" - vilket är Lulesamiska för fjällräv. Perfekt på en brungrå mjuk och go kille!

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 3

2019-07-08 19:45:04 - Anneli m flock

Super med Lapska namn på Lapska Vallhundar!
Saivi (Skogsrået /Vildvittran) avundas inte syrran ;) men hejar på!
Så fin kull detta verkar vara alltså:)
Få förunnat att få så bra uppfödare som du! Hoppas innerligt att resten av valpköparna blir förvissade om detta (heart)(flower)(star)
Ni är en av endast en ytterligare kennel i Sverige jag skulle vilja ha min nästa valp ifrån om sådären 5-6år . Ni är TOPPEN UPPFÖDARE som verkligen borde få HAMILTONPLAKETT då ni föder upp för rasens skull INTE för något annat(heart) och har gjort ett toppenjobb för LVH aveln i Sverige!
Ni avlar inte på "matadorhundar", HD fel eller Armbågsfel, ni har bra mentalitet på era jyckar och ni är ju en av få kennlar som "vågar" MH och BPHa era avelsdjur;)

2019-07-08 20:00:53 - Marianne och Larry

Vi rodnar, tackar och bugar. (heart)

2019-07-08 20:34:01 - Anneli m flock

Är bara jävligt ärlig och önskar fler vore så så vi slapp se LVH som blocket hundar efter en tid.... Eller ledsna valpköpare som undrar varför just deras hund fick armbågsfel...
Hoppas INNERLIGT att framtida LVH köpare blir mer IFRÅGASÄTTANDE...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)