Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA BESÖK HOS FLOCKEN

2022-09-04

Lördag.

För inte så länge sedan var väderprognosen för tio dagar framåt sådan att Matte förväntade sig vackert väder, med en temperatur kring sexton grader, på lördagen. Så blev det nu inte. Regnrisk även denna dag, liksom några dagar i rad nu, samt inte mer än tretton grader. Den planerade måltiden i trädgården när vänner skulle komma på besök på eftermiddagen måste dukas upp inomhus och dessutom behövde stugan värmas upp med en brasa. Ett vertitabelt vädermässigt lappkast blev det förra helgen. En kväll med skaldjur på lördagen avnjöts i högsommarvärme och punschverandan måste kylas med stor fläkt! Sommarklänning hela kvällen med tjugtvå grader och tropikkänsla! En kvav och fuktig natt med tjugo grader övergick i kyla och regn under söndagen! Det är svårt att hänga med i svängarna och kläder för högsommar och höstkyla samsas på klädhängaren i Mattes sovrum.

Matte inledde dagen med att i sällskap av Aili ta upp potatis, av delikatessorten Amandine. En nerstoppad potatis ger i snitt tio stora potatisar i pallkragelådan! Vilket har gjort att de i jämförelse förhållandevis dyra sättpotatisarna ändå har varit väl värda pengarna! Sedan hängde Aili med Matte till växthuset och tog in den första paprikan, samt ännu en gurka. Produktionen av gurkor har varit enastående denna sommar! Små slanggurkor även kallade snackgurkor. Vilka avnjutits kylda i kylskåpet som svalkande och läskande mellanmål likt vattenmelon under sommaren. Modjis absoluta favorit och även Ailis.

Potatisen kokades sedan och när den kallnat fixade Matte en potatissallad med de egenodlade grönsakerna tillsammans med finstrimlad purjo, finhackad rödlök och lite finhackad saltgurka för sältan. Dressing gjordes på en vinägrettsås med tillsatt vitlök, senap och lite honung samt en aning grovkrossad svartpeppar. Inget tillsatt salt. Detta serverades sedan tillsammans med svensk kassler och till detta dracks iskallt kranvatten med isbitar. Inga märkvärdigheter, med färskt och fräscht och lite skördefestkänsla, framför brasan i den lilla stugan i skogen. Aili låg väluppfostrat och diskret intill bordet på skinnet framför braskaminen. En förhöstlördag tätt inpå en högsommarlördag. Hösten skall frysas in och våren svettas in lärde sig Matte som ung. På samiska finns för övrigt ett ord för tiden i skarven mellan sommar och höst: tjaktjagiesse. Vilket betyder höstsommar.

Regnet uteblev under dagen, men det var höstruggigt. När besökarna farit iväg framåt kvällen klädde sig Matte varmt och tog en rask promenad i området med Aili. Så här dags en kylslagen lördagkväll fick Matte och Aili vara tämligen ensamma på vägarna, vilket kändes lugnt och skönt. En kylig natt var aviserad och ännu fina sommarblommor i krukor och urnor flyttades in på glasveranda och uterum. För fortsatt fin blomning för alla insekter, när vädret åter slår om och blir mildare innan vintern kommer. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)