Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING FÖR BÅDE KROPP OCH KNOPP, foton

2021-11-25

Onsdag.

Det är en förmån att så här års ha tillgång till en stor hangarliknande byggnad, där stora arbetsfordon och annat förvaras. Här är det torrt, halkfritt och upplyst och lokalen erbjuder svåra vittringsförhållanden för hundarna, med sitt mycket höga och välvda tak och dragiga konstruktion.

Tränade den här kvällen gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanhundar, en ettårig Jaktlabbetjej och en ettårig Springertjej. Modji fick inleda kvällens träning och hon fick fyra figuranter gömda utspritt i lokalen. Två av gömställena kände Husse till och två var okända för honom. Matte hade gömt sig i en "big bag", som redan var upptagen till stor del av mycket grov kätting. För att inte synas måste man ligga i fosterställning med knölig kätting som liggunderlag. Sedan fick man dra ner vad som gick av säckens sidor över sig och hålla i hårt. Det finns många sätt att roa sig på som pensionär! Modji var duktig och hittade Matte rätt snabbt. Modji hittade även ett litet hål i säckens sida, där hon kunde stoppa in nosen för att få godisbelöning efter en fin skallmarkering. Modji höll god fart i sitt stora frisök och nosen var med hela tiden. Den dragiga lokalen med mycket högt i tak ger svåra vittringsförhållanden med svårtolkade vittringsvägar. Vittringen stiger uppåt och sprids, innan den åter faller ner och träffar hundnosarna.

Aili hade vissa problem vid den senaste träningen här. Vittringen från figuranten i båten på trailer hamnade vid en närstående container och där bestämde sig Aili för att figuranten var gömd. Vilket var fel och Matte bad om "bättre". En mer precis angivelse av vittringskällan önskades. Aili markerade mot utombordsmotorn, vilket var bättre men lite för långt ifrån. Figuranten låg i fören på båten. Osynlig nerifrån golvet. Till slut blev det rätt med en markering rakt nedanför figurantens gömställe och Aili belönades verbalt av Matte och figuranten och sedan med godis när figuranten pallrat sig ner på golvet. Då fanns det fler figuranter gömda i lokalen och Matte kunde inte utesluta att några vittringar blandade sig med varandra. Nu ville Matte utsätta Aili för samma gömställe - men utan fler figuranter gömda och utan risk för vittringsblandning.

Aili släpptes på ett frisök direkt vid ingången till hangaren, som hade stängda dörrar men är dragig och ouppvärmd. Kall luft där vittringen från en människa stiger rakt upp. Men styrs av tak, väggar och omkringstående föremål. Sådant sökarbete ställer stora krav på hunden. Den skall söka av stora ytor, öppna och med trånga passager mellan stora fordon och en mängd andra föremål. Föremål som bromsar och styr om vittringen från en gömd människa. En fundering Matte hade var om Aili skulle gå på gammal erfarenhet eller förutsättningslöst ta sig an uppgiften. Aili gjorde det sistnämnda. Stack inte direkt till båten och kollade den och löste inte problemet direkt, med var vittringskällan var placerad, när hon fick vittring i närheten av båten. Efter att i hög fart ha sökt igenom hela hangaren i stora sökslag.

Aili jobbade ungefär på samma sätt som senast och hamnade vid den stora containern ett stycke vid sidan av båtens akterparti. För att på Mattes önskan om "bättre" hamna vid aktern och intill utombordaren där den mesta vittringen ramlade ner och nådde Ailis nos. När Matte själv drog sig mot båtens för, fick Aili nosen intill båtens sida och kunde lokalisera vittringskällan. För att skallmarkera mycket tydligt rakt nedanför figurantens gömställe. Matte föredrar att i första hand styra Aili med sina egna kroppsrörelser framför att använda rösten. Utnyttjande sin hunds signalkänslighet och signalsäkerhet. Mycket av det knutet till rasen. Vilket är en fördel åt båda håll, om man lär sig att läsa sin hund väl. Något man måste träna på redan i valpstadiet. 

Alla hundar fick jobba ordentligt med både kroppen och knoppen och de fick vittringsproblem att lösa. Fysisk och mental stimulans. Självständigt arbete långt ut från sina förare och samtidigt i samarbete med sina förare. En form av träning som passar såväl Lapska Vallhundar, som Jaktlabbar och Springer Spaniel mycket väl! En form av berikning för vallhundar och apporterande fågelhundar. Det här hundgänget älskar detta! De vet mycket väl vad som väntar när träningsväskorna följer med i bilarna och träningsgruppen samlas varje vecka. De visar att de gillar vad de ser! RÄDDNINGSSÖKTRÄNING! De älskar miljön som ställer krav på dem och där de får ta sig igenom "hinderbanor" för att nå fram till figuranterna. De här hundarna gillar utmaningar! Det triggar dem. Precis som deras förare. Som får klättra och klänga och göra allt för att utsätta sina träningskompisar för svårhittade figuranter.

Tack för att vi har så roligt tillsammans varenda vecka!

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)