Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN DAG FÖR INKÖP

2016-04-17

Lördag.

Redan på fredagen började spenderandet, då Husse tagit med Mattes sommardäck för att få hjälp med att lägga på dem snabbt och enkelt, då vintern får anses passerad. Även om frosthalka en tidig morgon orsakade några olyckor i trakten nyligen och en person avled. Det visade sig att de var så slitna att däckfirman vägrade lägga på dem och hem kom Mattes bil med fyra nya sommardäck.

Lördagen var planerad som en dag för inköp till en följd av tillbyggnad, ny altan och grävt dräneringsdike. I kalkylen ingick inte några nya däck....

Nåväl, släpet hakades på och hundarna lämnades hemma efter en morgonpromenad. En gråmulen dag med kalla och friska vindar och lite regn till och från. En novemberdag! Eller en typisk aprildag. Först gick färden till Plantagen i Frescati för en titt på utemöbler för utnyttjande av ett presentkort. Men här fanns endast konstrottingmöbler i hela set om fyra stolar och stort bord eller två stolar och litet bord och även om de nu finns i mjukare färger än rent svart kändes det inte optimalt. Det skulle visa sig bli knepigt att hitta separata stolar och bord. Färden gick tillbaka norröver och i Viggbyholm gjordes ett besök på Mio. Husse och Matte strosade runt bland idel konstrottingmöbler, de flesta stora och skrymmande och olämpliga för en sitthörna på två gånger två meter. Samt lika alla andra möbler överallt. Konstrotting skall det vara! "Det har alla!" Just det. Just som butiken skulle lämnas hördes en bekant röst ett stycke bort. Även i Stockholmstrakten kan världen vara mycket liten och här befann sig två av träningskompisarna, boende åt andra hållet i förhållande till butiken. Även i den Lapskfamiljen behövdes nya utemöbler och där suckades det på samma sätt: "Det finns ju bara konstrotting!" Alla vill ine ha hem identiskt lika med alla andra, även om många tycker att det känns tryggt och bra att inte avvika för mycket. Men nog är det märkligt att dessa Lapskhussar och mattar bestämt sig för att befinna sig på exakt samma plats vid exakt samma tillfälle! Ingen hade nämnt något om sina helgplaner i förväg vid träningen i onsdags. Det finns ju ändå några olika ställen att jaga utemöbler på och i och kring Stockholm bor det rätt mycket folk. Slumpen.

Husse och Matte for ytterligare norröver och Lapskkompisarna drog hem till sig ute på ön. I Arninge var nästa stopp planerat och på Rusta såldes stolar separat! Bara detta en ovanlighet, då stora matgrupper och caféset var legio i varenda butik! Ingen styckeförsäljning av bord eller stolar alls på flera ställen. Här kunde i alla fall två stolar med metallram och träsits med armstöd typ "Grythyttanstolen" med lite gung i sitsen inhandlas., inklusive passande dynor.På Jysk såldes separata bord i storlek stort och stadigt cafébord, lämpligt för två personer att dinera vid och ett bord med smidesstativ och granitskiva skulle säkert passa bra till trästolarna.

Nu återstod Bygg Max för inhandlande av tryckta reglar på 145 x 45 i 4,5 - meterslängder. Tunga brädor! De skall, lagda på varandra, bilda vägg bakom rabatten mot plintarna och det tillbyggda rumet. Där det nu gapar öppet och ser halvfärdigt ut, med full insyn under det lite högt belägna rummet. Dräneringsrör inköptes också för att få färdigt Mattes dränering av gräsmattan på totalt tolv djupt grävda meter.

På vägen hem gjordes ett stopp vid ICA, då kylskåpet gapade tomt hemma och till middag fick det bli färdiggrillad kyckling. Ibland måste man göra det bekvämt för sig och hundarna misstyckte inte till att få renset införlivat med sitt uppblötta torrfoder!

När Husse efter maten gick ut på tomten blev han hart när beskjuten! Strax bakom husen på andra sidan vägen sköts tre skott i rask följd i skogen, bakom tre olika hus!? Vildsvinsjakt så nära husen och där flera hundägare går regelbundet? Jakt när rådjuren nyss stött bort fjolårskiden? Tjuvjakt? Jakt på skadat djur? Alldeles för nära bebodda hus kändes det som i varje fall. Hundarna fick ingen kvällsrunda i skogen efter en eftermiddag i ensamhet.

De kompenserades av att familjen fick långväga helgbesök och det hundkelades och pratades hund till midnatt. Som det lätt blir när man har gemensamma intressen! 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)