Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANNANDAG PÅSK och FÅGELSKÅDNING, foton

2023-04-11

Annandag Påsk - måndag.

Matte hade planerat en långpromenad med hundarna på golfbanan och så blev det. Snö och is är till stor del borta och plötsligt har tiden gått alldeles för fort och den stora banan öppnar igen! Den lilla banan är öppen året runt och ibland har golfare setts gå ut på en runda trots snötäckt gräs! Nu sken solen och vädret var perfekt för att vara ute och traska med Aili och Dima i govädret! Det var nästan fullt på parkeringen och väldigt många golfare tog vara på dagen. Förvånansvärt många stod och slog på driving rangen, trots att den inte öppnat och Matte och hundarna fick ta en annan väg för att komma ut på artonhålsbanan.

Snöfläckar fanns det en hel del, men inga isiga ytor. Gräset var understundom vattendränkt och Matte var tacksam för sina vattentäta Icebugs, som både greppade där det var slirig och halkig snö och höll tätt där det var vått. Både Aili och Dima valde att vada genom vattensamlingar, hellre än att gå runt dem! De två är slående lika i väldigt mycket och Dima är inte en Lapsk Vallhund - men väldigt lik en sådan! Förvisso delar de gener mycket långt tillbaka i tiden, såsom varande urhundar båda. Aili har lärt sig hur man uppför sig och vilka regler som gäller när man går okopplad. Det har hon gjort genom att som valp gå i långlina tillsammans med sin mamma Modji och mormor Násti på golfbanan. Nu är det Dima som får gå i långlina för att lära sig hur man uppför sig och reglerna för att få vara okopplad. Frihet under ansvar!

Komna halvvägs och längst bort mot skogen och naturreservatet i söder, upptäckte trion två tranor som skred omkring på långa ben, i närheten av en liten damm. Framför allt Dima blev väldigt nyfiken på jättefåglarna! Den mogna damen Aili var nyfiken hon också, men inte riktigt på samma sätt som unghunden Dima. De båda tranorna befann sig precis i trions färdriktning längs med banans ytterkant västerut och runt tillbaka mot parkeringen. Matte ville inte störa de fina fåglarna, men någon annan väg vidare fanns inte, då dammen och ett vattendrag hindrade. Endast två valbara övergångar var tillgängliga och tranorna befann sig mitt emellan dessa. Matte valde att långsamt förflytta sig mot den yttersta och sydligaste övergången, efter att ha beundrat fåglarna i stillhet. En liten video blev det även på Dima som tittar på tranorna och tranorna trumpetar och får Dima att retirera till Matte.

Klicka för större bilder.

I en kringgående rörelse i långsamt tempo, med hundarna mycket nära sig, lyckades Matte valla tranorna i sidled så att det gick att mötas med stort avstånd. När tranorna så till slut befann sig till höger om Matte, Aili och Dima dök två vitkindade gäss upp på trions andra sida. Omgivna av stora fina fåglar stannade trion upp och studerade dem. Båda hundarna var nyfikna, men ingen av dem visade minsta tendens att röra sig mot dem. Matte hade sagt "inte röra" och hundarna var hörsamma och höll sig nära Matte.

Trion traskade vidare åt vänster och gåsparet förflyttade sig långsamt åt sidan. Ingen av de fyra fåglarna tog till vingarna, så Mattes känsla var att hon och hundarna inte stört alltför mycket. Bara oroat lite på ett hanterbart sätt. Dima visade stor hörsamhet och följsamhet och mer nyfiket intresse än jaktlust. Vilket kändes bra inför framtiden. Bara för att han ser ut som en hund av vallhundtyp innebär det inte per automatik att han inte är jaktbenägen! Många Lapska Vallhundar är bra på att jaga! Både på egen hand och som arbetsredskap. Vilket inte alla tänker på vid val av ras.

Fortsättningsvis på promenaden var det tomt på stora fåglar. En del småfåglar kunde höras i det fina vårvädret. Matte njöt verkligen av att kunna ha hela den stora golfbanan för sig själv, där hon gick med sina hundar en helgdag med toppenväder. Snart kryllar det av golfspelare här! Med sitt läge utanför tätorter och med naturen nära inpå är det inte ofta Matte träffar på andra hundägare här på banan. Det har förekommit, men då har alla tagit hänsyn och möten har skett på mycket stort avstånd från varandra. En rätt säker gissning är att alla vill hålla sig för sig själva här. Roslagsleden passerar tätt intill som alternativ för promenader. Vill man mingla väljer man andra platser för sina hundpromenader. Matte vill absolut inte trängas med andra när hon går med sina hundar ute i naturen. Matte njöt på den ödsliga golfbanan. Ensam med hundarna!

En och en halv timme var Matte och hundarna ute och gick och efter hemkomsten tillbringades resten av dagen ute på tomten. Här hade mängder med minikrokusar i gult och några i lila slagti ut under dagen och de gjorde nu snödropparna sällskap i söderläge. Ett renskinn på altanen blev en härlig liggplats för hundarna och här satt man även fint och fikade. Matte gjorde slag i saken och klippte bort allt väldigt långt hår som täckt Dimas tassar. Nu var det genomblött och lerigt och så lär det fortsätta. Han har haft som jättetofflor av päls på fötterna sedan han flyttade in. Jättegulligt och charmigt men opraktiskt och nu är det slut med det och hans tassar liknar Ailis tassar. Dima blir mer och mer en Lapsk Vallhund.

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)