Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DUKTIGA HUSVAKTER

2022-04-04

Söndag.

Husse tog en skogspromenad med hundarna på förmiddagen och Matte rensade lite i trädgården under tiden. Mitt på dagen lämnades Modji och Aili sedan ensamma hemma, när Matte och Husse för första gången sedan pandemin startade åter kunde besöka Trädgårdsmässan i Älvsjö. Efterlängtat för många! Mässan startade i torsdags och media rapporterade om väldigt många besökare!  Mässan har dock pågått under hela helgen och sista dagens eftermiddag var det inte fullt så mycket folk, viket fanns med i beräkningen vid planeringen. Det var inte heller så svårt att hitta en bra parkeringsplats så här när många började bege sig hemåt. Låt vara att det var utplockat i viss mån bland allt som såldes, men behoven var inte så stora. Nöjet bestod mest i att titta och låta sig inspireras, se nyheter och kanske upptäcka något man inte kände till att det fanns. Vid det senaste besöket köpte Matte en kraftig busksax med utväxling, som varit till mycket stor nytta! Som sjuttioplussare och ganska isolerade under flera år nu, valde Matte och Husse att ännu använda munskydd bland så många människor. Vilket ytterligare några gjorde. Immunförsvaret behöver vänja sig vid att jobba lite långsamt, efter flera års vila. Då flera gick runt och nyste, kändes det som en bra idé.

När flocken återförenades efter några timmars separation sträckte de två Lapska lite yrvaket och sömningt på sig. De går båda i viloläge när de är ensamma hemma. Fasta rutiner finns och de vet tidigt när de skall vara ensamma och vakta huset. Ailis filt från biabädden placeras alltid på samma plats i köket, radion sätts på med låg ljudnivå och grinden plockas fram. I skarven kök och matplats i "glasrummet" fins en öppen hörnhylla och den nedersta hyllan har alltid varit den äldsta hundens viloplats. Modji har tidigare hoppat upp i korgstolen intill glasdörren när de varit ensamma, med god koll över fåglarnas matplats, där rådjuren också förser sig med mat. Efter renoveringen nyligen flyttades stolen och nu ratas den av Modji. Utsikten är inte lika bra längre. Modji vill ligga i hyllan. Som varit ledig när hundarna varit ensamma och nu har Aili fått för sig att hon kanske skall ligga där och inte på sin filt som tidigare. Därför delar Matte ut det obligatoriska hundkexet inför ensamvistelse när Modji är på plats på den nedersta fällförsedda hyllan. Förhoppningsvis är hon sedan kvar där så att Aili inte tar över platsen. Matte sätter för grinden och går hemifrån.

Hundar ensamma hemma har alltid begränsats i kök och matrum mot baksidan. Med tanken att ett begränsat utrymme är tryggare och där är det lättare att koppla av. Dessutom är det en fördel att de inte kan se vägen framför huset, med passerande människor och hundar. Radion står på men på låg nivå, för att blanda upp ljud utifrån och för att hundarna skall höra mänskliga röster och lite musik. Även om de befinner sig i viloläge märks det att de inte sover djupt när de är ensamma. När flocken återförenats brukar de vara ganska trötta efter ett pass som husvakter.

P.S.

En lite udda upplevelse fick Husse och Matte när de blev omkörda på Essingeleden söderut mot Älvsjö. En iögonfallande bil vad gällde utseendet av dyrare modell, fördes på ett iögonfallande sätt i slalom mellan de fyra filerna i mycket hög fart! Att bilen var den första registrerad i Belarus som Husse och Matte sett någonsin kändes även det lite udda.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)