Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN BRA DAG / TRÄNING

2013-08-08

Onsdagen visade sig bli en bra dag. Matte tog en promenad med Modji och Kirous och komna ut på vägen visade de tydligt att de båda var intresserade av att tillverka knytt. På vägen. Matte kom inte ut på en så lång morgonpromenad, för varja gång Modji kissade "gick de i stå" och Matte tyckte väl inte att en hängning där i vägkanten på morgonen när "alla" är på väg någonstans med bil eller hundar, var det optimala. Men Modji själv blev till i infarten till ett ensamt hus vid småbåthamnen i Fredrikshamn/Hamina. Med husets ägare på väg hem från jobb och dagis.

Väl hemma igen fick Modji och Kirous mer manöverutrymme och rätt som det var så var en parning ett faktum. Mitt på gräsmattan. Med full insyn från vägen. Enligt Matte och progesteronprovet i fredags är det för tidigt. Löpblodet signalerade inte att det var dags ännu. Men man får väl förmoda att hundarna vet vad som är rätt och inte.

Matte fick ett mejl från Lihkkus matte i Nederländerna. Lihkku hade klarat det första cykelprovet inför nästa prov i november, som leder mot en räddningshundutbildning. Hennes halvbror Ante, också i Nederländerna, har även han klarat detta konditionstest. Kul att knytten har fått en meningsfull sysselsättning! Dessutom så fick Matte veta att Lihkku nyligen ställts ut två gånger i Belgien med otroligt fin kritik. Inget fanns att anmärka och storleken ansågs mycket bra. Lihkku blev BOB  - Best Of Bread /BIR båda gångerna och är nu internationell utställningschampion. Precis som sin kullbror Mánnu som nu bor i Norge men ägs av Matte. Kullsyrran Signe / Lahji är svensk utställlningschampion och uppflyttad tilll högre i spår. Det blev uppenbarligen bra att låta Násti få knytt med Parku / Huraus Bargu!

En äldre dam tvärs över vägen har kommit ut till sin sommarstuga och upptäckt en gammal björk som förefaller lite skruttig och erbjöd trädet som ved när det fällts av några hon anlitat. En hel björk som ved är inget man tackar nej till!

På kvällen for familjen iväg till "Förrådet" vid Vallentunasjön för träning. Kirous var med så klart. Båda Nástisönerna var med och så bevakningshunden Loppan som borde ha varit en räddningshund, så som hon far fram i miljön. Som klippt och skuren för detta!

Modji fick ett frisök med fyra figuranter och Matte visste inte var de var gömda någonstans. Modji jobbade bra med god fart och hittade tre figuranter ganska lätt. En låg uppe på motorhuven till en lastbil och Modji gjorde ett tappert försök att hoppa upp, men gled bara ner och insåg sina begränsningar och skallmarkerade nedanför i stället. Men hon försökte i alla fall komma upp.

Sedan visade Modji prov på vad som menas med uthållighet i arbete. Den fjärde figgen saknades. Det var varmt, Modji höglöper och det var väldigt lite vind. Men hon fick lite vittring någon enstaka gång, vilket fick henne att utan uppmaning jobba vidare. Hon låg i en vägvinnande trav fram och tillbaka i området och fokuserade på ett parti med möjligheter för en figurant att gömma sig både högt och lågt. Modji jobbade helt självständigt och hon var mycket målmedveten. Hon ville hitta figgen! Vilket hon gjorde till slut. När Modji ställde sig och skällde vid en stor grön soptunna, med stängt lock nära en vägg, befarade Matte nästan att hitta en figurant som skulle behöva hjärt-lungräddning. Det kan inte ha funnits mycket luft där inne! Definitivt inte mycket plats för en stor stark karl heller! Tack J. för denna uppoffring för att ge Modji ett riktigt knepigt sök! 

Násti fick ett frisök med fyra figgar även hon och figgarna var utplacerade så att inga svårupptäckta, utstickande föremål i närheten skulle kunna skada henne. Násti jobbade i god fart och med stor glädje och  hittade och markerade alla sina fuguranter bra. Legorna var inte lättare, bara för att de var valda med omsorg om en enögd hunds säkerhet.

Nástisonen Lime fick köra innan de två löptikarna och gjorde ett jättebra jobb. Han utsattes sedan för att få jobba lite med löptikkissfläckar i närheten av figgen och fick en lektion i hur man hanterar detta. Jobbet skall skötas oavsett.

Brorsan Epic fick köra sitt sök efter Modji och Matte var gömd och såg inte så mycket, men han förefaller ha skött sig bra. Dessa situationer måste tränas. Arbetsdiciplin!

Kirous var ju med och skulle få köra ett frisök. Något han inte är van vid. Han fick jobba innan löptikarna "smittat ner" området. Tre figuranter gömde sig på olika ställen och Matte hade ingen aning om var de var gömda. Kirous sattes i arbete och visste inte alls vad han skulle göra. Men så fort han hittat den första figgen och fått godisbelöning hade han fattat vad leken gick ut på! Upp med nosen i vädret och målmedvetet sökte han efter människovittring! Inget nosande, bara sökande med hög nos. Killen fyndade snart två figuranter till på olika ställen bakom diverse bråte och brydde sig inte det minsta om att det var bökigt att ta sig fram!

Denna kille gillar vi! Mycket!

Tack alla för en bra träningskväll!

Antal kommentarer: 2

2013-08-08 19:28:13 - Anna, www.raika.se

:)
Duktiga Kirous på träningen (heart)

Grattis till Lihkkus championat och delprov till räddningshundsutbildningen.
Jätte skoj.
Ni har fött upp fina o bra hundar :D
Nu hoppas vi på ytterligare en härlig gatchis kull (star)

2013-08-09 07:48:09 - Marianne

TACK! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)