Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPARNA FOTOMODELLER

2019-08-15

Onsdag.

Med tidigare kullar har Matte låtit valparna komma ut på promenad i omgivningen, för att få erfarenhet av mer naturlig miljö i revirets närhet än vad som kan erbjudas på den egna tomten. Nu var det Sök-gängets tur! Åtså-kullen har fått sitt namn efter att båda föräldrarna tränar räddingssök sedan mycket tidig ålder och för att så många mycket nära släktingar är certifierade räddningshundar. Närmast pappa och mormor. Åtså är lulesamiska för "sök!" som uppmaning.

Med den allt snabbare och egotrippade körstil som drabbat även vägarna i fritidshusområdet och inte minst gäller det raksträckan förbi Lapskreviret, är koppelpromenad med valpar inte att tänka på där. Därför har de fått åka barnvagn. En gammal stadig sittvagn där Matte surrar fast en transportväska och placerar valparna i väskan. Säkrade med både en hake i väskan och med koppel. Att köra valpar/hundar i barnvagn var inget man gjorde när Matte började göra det redan med sin första valpkull. Behovet fanns att gå ut och gå med de vuxna hundarna och det kändes naturligt att introducera blivande räddningshundar för rörliga och skumpande underlag, genom att ta med dem i den gamla vagnen. Många frågor blev det om inte valparna var rädda! Men har någon någonsin undrat om nyfödda barn och lite äldre barn blir rädda när de körs i en barnvagn? Nu köper man specialtillverkade vagnar till hundar! Jättebra när man vill gå längre än vad hunden bör gå. På grund av många olika saker.

Ailis barnaskara fick varsin femtonminuterspromenad. Längre hanns inte med då det närmade sig matdags och förhoppningsvis efterföljande vila i valphagen innan det var dags att åka till kvällens träning. Valparna hade säkert mycket gärna åkt vagn betydligt längre sträcka vad det verkade. Den allra första biten fick de åka med stängd väska för lite tillvänjning, men sedan satt/stod de när de åkte och blicken var intensivt riktad rakt fram och mot omgivningen runt om! Som små härförare såg de ut! Aili var med på alla de fyra sträckorna för stöd och som gott föredöme. Samtliga hundar, Aili och alla valparna, reagerade rätt påtagligt på dofter just där Husse och de vuxna hundarna stött på ett ungt lodjur kvällen innan. Upp med nosarna i luften och de små nostryfflarna på valparna fick liv! Lukten fanns helt klart kvar och Aili ville ta spår! Intressant var att samtliga signalerade att de kände igen sig när de närmade sig det egna reviret! Dofter och ljud var dem bekanta. Man fattar inte att de bara är sju veckor gamla!

Just som Husse och Matte börjat packa för kvällens träning visade en av valparna att något var galet. En tass slog mot nosen och munnen grinade illa. Matte misstänkte att något fastnat i munnen, men icke. Då fick Husse se en geting på golvet i valphagen intill valpen. Matte ringde vetten som har kvällsöppet på onsdagar och ombads att avvakta. Kortison till växande individer ger man inte gärna. När underläppen svullnat lite lätt ringde Matte igen och då ville man titta på valpen. "Hela huvudet kan svullna upp." Det lät ju muntert! Husse tog stucken valp till vetten och Matte tog resterande hundar till träningsområdet. Husse meddelade att stucken valp skarpt gillade mottagningsrummet och klättrade på inredningen och mådde bra. Vetten hade kollat och det var ingen fara. Husse med valp anslöt till träningsgänget. De gjorde även Fanndis familj som skulle vara med och träna med sin valp. Lill-Nemos matte tog över honom en stund innan hans pappa skulle ut och söka av området. Det skall bli väldigt intressant och roligt att få följa dessa båda på så nära håll och deras två systrar lär dyka upp ibland även de.

Kvällen bjöd på regnskurar till och från. Något de fyra valparna inte brydde sig om, då de redan hunnit vänja sig hemmavid. De fick lite inkalllningsträning och miljöträning bland större stenar och inte minst hanteringsträning! De kunde efter kvällen lägga ytterligare en erfarenhet till sina CV:n! De hade fått en grundkurs i posering, då de alla fotades enskilt av proffsfotografen! Här gällde det att allt stämde! Förgrund och bakgrund och så helst inte bara rumpan på valpen. Gärna stillastående och gärna framifrån alternativt från sidan. Många stora vattensamlingar fanns det och vattnet gick att dricka och valparna var törstiga och då stod de still. Fin bakgrund för övrigt. Valparna var inte alltid vända åt rät håll dock. Att fota barn och djur är inte det lättaste. Djurbarn kanske extra svårt. Alla valparna var lösa när de poserade!

Modji fick ett frisök med tre figuranter tillsammans med Husse och han tog även Aili på ett bundet sök för att hon inte skulle överbelasta sig, i ren och skär arbetsglädje. Även hon fick tre figuranter gömda i området. Ailis kropp måste byggas upp steg för steg och det förstår hon inte själv. Så då får man begränsa en springglad hund och öka belastningen vartefter. Matte ägnade sig åt valparna och poserandet med dem.

Matte fotade alla valparna när de åkte vagn och bilder finns från koppelträning hemma. Tiden har dock inte räckt till för att ta hand om bilderna ännu. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)