Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELG UTAN REGN!

2021-08-30

Lördag.

Med lättnad kunde Matte konstatera att väderprognosen såg ut att stämma. Det hade äntligen regnat färdigt efter en veckas blött och ruggigt väder. Matte har måst elda i braskaminen för att kunna torka tvätten och få bort fukten ur stugan. Som lägst har temperaturen dessutom legat på 4,5 grad en morgon. På lördagkvällen var det fest på gång i den lilla stugan i skogen!

För att få ett avbrott i städandet efter veckans indragna sandhögar, när våta tassar passerat den fint grusade gången och panerats innan inträde i stugan, for flocken ner till golfklubben för att äta lunch. Som vanligt skämdes hundarna bort med tuggpinnar av krögarparet och som vanligt blev Modji akut handikappad när maten var uppäten och hon skulle gå tillbaka till bilen. Hon vill bara inte åka härifrån! Hon staplar fram. Hon stannar och vänder sig om varannan meter. När hon sent om sider når bilen kan hon se bakdörren till restaurangen och krögarnas bil. Där tänds ett sista hopp om ännu mer godsaker. För att släckas när Aili som leget före i sträckt koppel hoppar in i bilen. Modji segar sig fram och oerhört besviken hoppar även hon in i bilen. Denna gången filmade Matte den segdragna promenaden för att visa krögarparet hur gärna Modji blir kvar här!

Resten av dagen ägnade Matte sedan åt att dekorera punschverandan på lämpligt sätt, för en mer marin känsla, när det skulle ätas skaldjur på kvällen! De tre gästerna anlände och Modji och Aili, som redan ätit middag, fick närvara . Hinken med kräft- och räkskal fylldes, västerbottenpajen hade en strykande åtgång. Bröd och ost likaså. Allt placerat i noshöjd på dynlådan intill bordet och Modji tog på sig rollen av väktare av allt det goda. Hon rörde ingenting! Vet reglerna. Insöp de läckra dofterna och nöjde sig med det. Hon höll bara koll,  stående med nosen på några decimeters avstånd. Aili låg vid sidan av bordet. Ingen hund var i vägen och pockade på uppmärksamhet. De bara var där. Nöjda med att få vara med. Som det skall vara och som det brukar vara i Lapskflocken. Mycket tidigt får hundarna lära sig att man stjäl inte någons mat. Någonstans och någonsin. Man respekterar varandra. En flockregel.

Modji och Aili fick belöningen för gott uppförande under kvällen. De fick fördiska pajformar och de fick äta upp alla bröd- och ostsmulor. Mycket uppskattat! De angriper en på golvet nersatt pajform från varsitt håll och var och en har nog med sitt och inget tjafs uppstår. Kvällen var fin och blev sen och hem for besökaran genom skogen i natten.

Söndag.

Natten blev onödigt kort, när Matte somnat senare än vanligt och vaknade lika tidigt som vanligt. Både Modji och Aili hade mer än gärna haft sovmorgon även de! Efter morgonpromenaden bort till brevlådan för att hämta tidningen somnade de om i uterummet. Husse for till golfbanan och Matte småpysslade hemma. När Modji och Aili på eftermiddagen var utsövda, gick Matte upp i skogen på andra sidan vägen och råkade kasta bort en liten "reseflaska" med shampo i blåbärsriset. Inget avvallat område. Ett spårupptag från stigen ett stycke ut i terrängen och sedan kastade Matte flaskan. Den fick ligga till sig i en halvtimme innan Aili fick gå ut och leta rätt på den. Ganska snabbt lokaliserade hon den och greppade den för att ta den till Matte. Sedan blev det lite väl hipp som happ! Den lilla flaskan tappades och den kastades på Matte mer än överlämnades. Så då blev det lite träning på avlämnande.

Klicka för större bild.

Matte kastade åter ut flaskan till ungefär samma ställe och sedan blev det Modjis tur att hitta den och bära in, samt överlämna den till Matte. Resultatet blev snarlikt dottern Ailis. Fint funnet! Slarvigt buret och överlämnat och träning på just det.

Därefter tog Husse en skogspromenad med hundarna och en del blåbärsätande blev det som förrätt till middagen som väntade hemma.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)