Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GENOMTÄNKT OCH EFFEKTIV TRÄNING

2018-03-29

Klicka för större bild.

 

Onsdag.

Lapskflocken njuter i vårsolen! Renskinnet låg utbrett på altanen och familjen tog det lugnt och tillät sig att bara vara lata och njuta! Ingen is hackades och ingen ved klövs. Hundarna fick en kortare promenad på dagen, utöver morgonpromenaden. Att ha brevlådan ett stycke hemifrån är inte så dumt.

På kvällen tränade två Lapska tikar, två Lapska hanar och en Labbekille tillsammans i en utrymd byggnad i två plan. Ett souterrainhus med ovanvåning och källarvåning. Hundarna bands upp i grupp i ett mindre rum och elementrör är bra för uppbindning av hundar. Öfolket som har hand om nyckeln hade varit på plats i god tid och mötte resten av gruppen med en glad överraskning i form av en liten övning. Händelsevis närvarade inte Ö-husse och varje ekipage fick i uppgift av Ö-matte att söka igenom källarvåningen och man skulle meddela eventuella indikationer på en vittring av något någonstans. Det var inte uttalat att Ö-husse skulle återfinnas, då han uppgivits ha blivit upptagen på annat håll. Så vad hundar och förare letade efter var mycket oklart. Här gällde det att läsa hunden!

Först ut var Husse med Modji. Ingen skallmarkering kunde höras till ovanvåningen. Han återkom och försökte se helt uttröttad ut, vilket lyckades halvbra. Modji såg helt opåverkad ut och Husse hade inte skalat av sitt övre klädlager i det underhållsuppvärmda huset.

När det blev Ailis tur valde Matte att låta henne frisöka och Aili stannade upp på översta trappsteget och lutade sig ner och vittrade. Hon sprang ner i källaren och Matte efter. Aili vittrade mycket i trapphuset och hon kollade i de närmast liggande rummen. Bara för att återvända till trappen. Där ville hon in genom en dörr, vilket hon visade genom att titta på handtaget och sedan skälla mot Matte med stadig ögonkontakt. Ett tydligt skall, för att omedelbart stirra mot dörren. Något som inta kan feltolkas. Matte gjorde som hon blivit tillsagd och öppnade dörren. Där gick Aili fram till toaletten och markerade mot den, för att strax vända sig uppåt mot väggen och skallmarkera tydligt och ihållande. En boardskiva var fastskruvad högt uppe på väggen och ett par skruvar i nederkanten hade släppt kunde Matte se. Varför hon böjde ut ett hörn försiktigt och upptäckte ett mindre hål i väggen! Här kom vittring ut från ett intilliggande rum! Detta intilliggande rum har varit avspärrat vid tidigare träningar i huset  och det visade sig vara gjort av träningskompisarna som har nyckeln, bara för att i framtiden kunna bjuda på ett klurigt gömställe! Framtiden hade kommit och nu fanns där Ö-husse som stod under det lilla hålet i väggen. Matte tog bort avspärrningen så att Aili kunde komma in till den försvunna personen och där fick hon smarriga pizzakanter som belöning för fyndet.

Samtliga hundar löste uppgiften fint och framför allt Labbegrabbhalvan som ännu inte har någon markering, visade oerhört tydligt mot skivan högt på väggen att han funnit en människa!

Efter denna överraskningsövning och utmaning hade Matte ordnat en annan liten "Påsköverraskning" i form av ett träningsmoment. Lite stabilitetsträning i form av "inte röra torkad lever". Varje ekipage fick göra övningen i ett separat rum för koncentration. Varje förare fick en bit torkad lever att placera på lämpligt avstånd ifrån sin hund och fick själv välja hur länge hunden skulle hållas på halster, innan ett "var så god". När övningen gjorts fick föraren ett Kinderägg som belöning för duktig hund. Mest avancerat fick Nemo lösa sin uppgift när hans matte placerade en liten bit på vardera tassen och en bit på nosryggen! Han låg där som en lejonstaty och såg magnifik ut i sin stillhet med nosen parallellt med golvet! Aili fick göra övningen med en lånematte.

Vid en titt på klockan kunde det konstateras att kvällen bara var i sin linda! Mycket roligt kunde man ha ännu med hundarna! Nu fick var och en lägga upp sök efter sin egen hunds behov eller egna önskemåll om att testa nya saker. För Ailis del valde Matte ett koncentrerat sök med återsök, där tre personer fick gå in i ett rum och stänga dörren om sig i övervåningen. Aili släpptes på sök och fyndade snabbt vittringskällan, varefter hon skallmarkerade mot rätt dörr. Men nu gläntade Matte bara på dörren och en av figuranerna slank ut, utan att Aili kunde se de övriga, bara känna deras vittring. Aili belönades utanför dörren och Matte stod kvar för att ge Aili en chans att själv komma på att hon måste göra ett återsök, då det fanns människor kavr inne i rummet. Aili var säker på sin sak och skallmarkerade på nytt, varvid samma sak upprepades med utsmygande figurant. När Aili lika snyggt markerade för tredje gången avslutades även denna markering med att den sista figuranten smög ut och drog igen dörren efter sig. Matte visste att det nu var tomt, men för att det skulle blir rätt som utbildning/träning av Aili stod Matte kvar som tidigare. Aili blev lite osäker, men valde att skallmarkera en fjärde gång mot dörren. Nu inte fullt så tvärsäkert. Varpå Matte gjorde som tidigare och öppnade dörren, men nu på vid gavel så att Aili kunde gå in och själv konstatera att rummet nu var helt tomt. Bara gammal vittring var kvar.

Avslutningasvis på kvällen fick Aili tomsöka igenom hela byggnaden i ett frisök. Nu fanns här fullt med gammal vittring överallt. Aili tog sig an uppgiften med stor noggrannhet och jobbade sig igenom byggnaden systematiskt rum för rum. Hon är mycket ambitiös i allt hon jobbar med. Källarvåningen först och sedan övervåningen. När hon kände sig nöjd och kom till Matte och rapporterade att hon var klar, fick hon massor med beröm! Social belöning och godisbelöning för mycket väl utfört arbete under fullständig tystnad! Aili visade upp ett väldigt bra sökmönster där hon inte missade ett enda utrymme i hela byggnaden. Matte var imponerad över det effektiva sökarbetet.

Alla hundar jobbade mycket bra med sina olika uppgifter och alla fick flera olika sorters uppgifter att lösa under kvällen. Varvat med vila under tystnad uppbundna i "karantän".

Tack för en härlig träningskväll tillsammans, med stor variation i träningen!

Antal kommentarer: 2

2018-03-30 19:16:15 - Anneli

Nä jag e inte bitter över att ni har så j-a trevliga träningar HELA TIDEN....
Tror Saivan och jag ska ta oss ner och våldgästa er lite ;):)


2018-03-31 09:41:42 - Marianne

Varmt välkomna!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)