Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HELGHUNDAR

2015-01-25

lördagen tog Husse och Matte med sig hundarna till krossen, för att låta dem springa fritt på de stora ytorna. Matte var skidsugen och hoppades på att möjligheter till lite skidåkning skulle erbjudas. Skidor, stavar, pjäxor och stiftvalla plockades med. Men oj vad det var välplogat! Krossen håller på att utvidgas och man spränger nytt berg, varför stora fordon har kört mycket ända längst in i bergtäkten. Här gick man bitvis på rent grus och endast smala remsor i ytterkanten var snötäckta. Där stack stenar upp lite här och där. Tji skidåkning alltså!

Hundarna var lika glada som alltid åt att få springa lösa efter eget kynne här. Upp på grushögar bar det och även upp efter den ena kantens grässlänt, där sorkhålen duggar tätt. Så fort Násti släpptes ur bilen rusade hon upp på den närmaste grushögen och stod på toppen och glädjeskällde! Husse och Matte traskade runt omkring i en timmes tid, alltunder det att hundarna var i konstant rörelse. Rätt som det var dök en bil upp och det visade sig vara hunduppfödaren som bor strax bortom krossen, inom det område som är avspärrat med en bom. Hon vill begripligt nog hålla lite koll på vilka bilar som rör sig i området. När hon kom fram kände hon igen Lapskflocken och området delades på mitten, för att de två hundflockarna skulle kunna få röra sig fritt utan att behöva konfronteras med varandra. Lapsktrion fick den andra flocken i vind och näsorna blev väldigt höga på dem alla tre, men mest på vakthunden Modji! Efter en timme i isande kall vind var det skönt att krypa in i bilen och fara hem igen.

söndagen hade Husse dammsugardag, varför Matte och hundarna höll sig utomhus. Det blev en långpromenad i området i rask takt. För att kunna hålla denna raska takt hela tiden, valde Matte att gå mitt i vägen. Inga stopp för att läsa tidningen. Inte ens rubrikerna! Vägarna låg rätt öde denna gråmulna men milda söndag. En katt sprang över vägen, en joggare sprang förbi och två bilister passerade. Mycket snö låg över området och det var vitt och fint. Vägen var plogad och tillkörd men inte sandad annat än i korsningarna. Härom morgonen hade en bil kanat rakt fram och ner i bäcken. Icebugs på fötterna kändes tryggt.

Matte och hundarna blev kvar ute på tomten och Matte utnyttjade Ailis nyuppväckta kamp och leklust. Den har legat lite i träda sedan löpet. Nu drog Matte igång Aili ordentligt i dragkamp med ett rep och Aili bjöd emot allt intensivare. Matte hetsade Aili och fick morrande respons i leken! Varje gång Aili fick vinna repet, bjöd hon omedelbart upp till mer dragkamp. Härligt! Det är roligt att leka tillsammans! Vissa saker kan man behöva träna på. Aili har gärna velat springa iväg på egen hand med kampleksakerna, men Matte vill ha dragkamp tillsammans med sina hundar också. För träning av samarbete. Aili har ju gärna kampat med Modji och då kan hon väl kampa med Matte! Ibland vill hon, ibland inte. Nu ville hon! Då fick hon också mycket respons och många vinster.

När Husse hade städat klart och Mattes tvätt tvättats klart var det dags att gå in. Just precis då kom den lilla gråa hunden i full karriär längs vägen med sin cyklande matte ett gott stycke efter. Hundaran såg, Matte såg och utnyttjade att hundarna redan var på väg in. Hundarna rusade ner mot staketet, Matte ropade och kommenderade "gå in", varpå de tre Lapska tvärvände och lydde omedelbums. Vetande att när man går in får man godis! Cykelmatten såg Matte peka med hela armen och vinkade. Hon såg alltså också vilken enastående lydnad Matte hade på sina tre hundar. Den lilla grå hunden skällde ihålande när den passerade....

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)