Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOMPENSERADE HUNDAR

2014-08-28

onsdagen kompenserades hundarna för två dagar i passivitet. Mattes dåliga samvete gnagde irriterande. Så i det fina vädret med sol och arton grader tog Matte med hundarna på en lång moppepromenad i området. I snabbt promenadtempo gick promenaden förbi "tillsaluskyltarna". Märkligt är det att under de tio år Lapskfamiljen bott här i området har några hus varit ute till försäljning ett flertal gånger. Två av de hus Matte nu passerade med skyltar utanför, har varit sålda minst två gånger tidigare under dessa år. Man kan undra vari problemet består? Andra hus har samma ägare ännu, som när de byggdes i mitten på 1960-talet. Husses och Mattes eget hus har inte haft många ägare, vilket känns skönt. 

Hundarna småtravar/går fort vid sidan av moppen och Matte njuter inte av att sitta som ett transporterat kolli vid deras sida. Matte vilar inte och njuter av passiviteten. En muskel är i alla fall aktiv när Matte moppepromenerar, nämligen Mattes vänstra biceps. Heter den väl den där som sitter på överarmen? Den där som i Mattes ålder heter gäddhäng förvisso. Den späns när tre koppel skall hållas koll på och någon hund stannar på intressanta luktfläckar eller störtdyker (Aili) ner i diket för akuta toabesök. Men nog vore det mer givande att få både motion och lite benmuskelträning. Det kommer! 

För att trötta ut sig fysiskt tog Matte vid hemkomsten tag i ogräsrensning och plantering av fådd växt. Aili var uppdragen efter promenerandet och fick med sig morsan på ett tokrace på gräsmattan! Mycket spring fanns det kvar i de benen! Násti sträckte ut sig i solen på gårdstunet och tittade på när de två ätteläggarna hade kul tillsammans. Men även de mörkbruna slog sig till ro och njöt av solvärmen i den allt kallare kraftiga vinden.

Träning var det på SKANSKA på kvällen. En liten grupp, vilket gav tid till ganska stora frisök för alla.

Násti fick söka av ett stort område tomt först och därefter fyndade hon Matte  som satt öppet längs en husvägg, men med vinden blåsande längs med vägggen och skapande lite knepiga vittringsförhållanden. Limehusse hade varit klätterapa och tagit sig väldigt högt upp på någon form av ställning/travade träramar. I den starka vinden spred sig vittringen mycket långt ut över området! Násti sökte i god fart med stor glädje och vare sig kondition eller driv saknas! Násti var påtagligt lycklig!

Matte gav Modji ett stort tomsök först och sedan fyndade Modji Husse knepigt gömd i en sluten container med bara en liten springa öppen i dörren. Den stod i fordonshallen och vittringen lade sig uppe på en stor grävare som stod intill. Modji försökte ta sig så högt upp som möjligt och var klätterapa även hon. Matte måste hejda Modji innan hon tog ett jättesprång upp på hyttaket.... Modji var ändå inte helt nöjd och skuttade ner och lokaliserade sedan vittringskällan. Nästa figge var samma som Násti fick uppe på träställningen och även där försökte Modji hoppa upp. Rätt många meter bara rätt upp!

Lime fick ett stort frisök även han, inklusive den väldigt höga figgen. Missförstå nu inte! Figgen var högt placerad alltså. Matte blev hittad inkrupen bland en massa järnrör och reglar, hur hon nu tog sig in där. För att komma riktigt nära kröp Lime fint under lite bråte. Duktig kille! Vad gör man inte för lite skinkpastej?!

Aili fick denna kvälll ett lite större frisök, där den första delen av området var tomt. Hon fick bland annat söka igenom ett förrådstält där en anställd har en liten hundkoja åt sin hund när han jobbar. Här fanns även vittring från när Modji och Matte sökte av området. Aili jobbade fint i tältet och sökte vittring helt tyst. Hon fick jobba vidare i området och hittade till slut Limehusse bakom lite grejer intill några bodar. Han syntes inte på håll. Duktig tjej!

Den senaste tiden har Husse tränat med Modji inför en funktionskontroll. Men efter att ha fått veta vilka som dömer provet hoppade han av. Precis som i utställningsvärlden är man olika motiverad att vara med, beroende vem som dömer. Vid domarbyte kan man få anmälningsavgiften till utställningen tillbaka, om man inte vill bli bedömd av just den domaren. Ingen stor grej. På onsdagkvällen passade Matte därför på och tränade själv med Modji inför sitt stundande träningsuppehåll. 

En mycket givande kväll med bra träning! Tack!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)